Вибори до Держдуми-2016: Оніміння і неучасть - кому на користь?

Вибори до Держдуми-2016: Оніміння і неучасть - кому на користь?

Укрінформ
Песимістичні нотатки з штабів демократичних партій РФ 18 вересня

У Росії триває підбиття підсумків виборів до Держдуми. Вони невтішні. «Єдина Росія» за рахунок одномандатних округів наростила свою присутність в Думі до 344 депутатів. Тобто конституційна більшість така надійна, що кількадесят депутатів можуть і в Монако або на Мальдіви позмінно (і таємно) їхати.

ПІДСУМКИ ВИБОРІВ – ЩО ДАЛІ

Сама по собі конституційна більшість «ЄдРа» не така вже й важлива. Зараз якось призабулося, але таке вже було - у 2007-2011 роках «Єдина Росія» мала 311 голосів з 450. А в 2012-2016 не мала. І що? Ганебна Держдума Шостого скликання з партіями-сателітами наштампувала близько 5 тисяч законопроектів, заслуживши загальноприйняте тепер прізвисько «скаженого принтера». Дуже цікаво, яке прізвисько буде в нової Думи?

Але останні розкладки ЦВК вражають уяву: Єдина Росія - 344 депутата (було - 238). КПРФ - 42 (було 92). ЛДПР - 39 (було 56). «Справедлива Росія» 23 (64). Вражаюче збільшення партії влади. І самі вожді наближені кажуть - це свідчить про підтримку народу, «мандат на довірі». Так?

На минулих виборах єдроси набрали - 49,32%. В цьому році згідно з екзит-полами ВЦВГД - 44, 50%. Ну, за підсумками підрахунків - відсоток підріс до 54-55. При цьому «чистота виборів на окремих дільницях компенсувалася звичайними беспардонными викидами, там такого, де контроль. Але це не 67%, не 2/3 парламенту, конституційна більшість. Така велика надбавка голосів - результат появи одномандатних округів. Найцинічніше - що рішення про їх запровадження приймалося як відповідь на протестний рух 2011-2012 років. Типу демократизація.

Що це конкретно означає для Путіна? Велика простота, технологічність в управлінні Думою, менше коштів (грошових, бюрократичних) потрібно витрачати на спілкування з партіями-сателітами. От і все. Чи зможе «скажений принтер» працювати ще швидше? Питання складне. Чесно кажучи, просто цікаво подивитися...

Тільки два місця в одномандатних округах отримали непарламентські партії. Але які? 1 - ультрапатріотична «Родіна» (колишня орбіта обертання Глазьєва і Рогозіна). 1 - лідер просто непристойно фейкової «Громадянської платформи». І все! Навіть бацька Лукашенко був сміливий настільки, що пустив в парламент аж 2 (прописом - двох!) опозиціонерів. Ну так воно й зрозуміло Олександр Григорович нині не перший диктатор Європи.

Що ж до підсумків демократичних партій... Ну що обговорювати результати, що знаходяться в межах статистичної похибки? Результати провальні. Зрозуміло, що проти них застосовувалися всі брудні технології - розколи, провокації, партії-спойлери та прямі заборони. Це до виборів. А під час оних - теж було все, як треба: вкидання, каруселі тощо.

Але і самі демократи, безумовно, винні. Єдності немає навіть в думці - йти на вибори чи ні. І далі немає єдності ні в чому - по всьому технологічному ланцюжку політичного процесу.

Чому? Насамперед, тому що демократи, як і раніше, розколоті і деморалізовані. І наступні репортажні нотатки це ілюструють.

«НАРОД МОВЧИТЬ»

Вже як тільки не тлумачать цей пушкінський фінал з «Бориса Годунова». Ось і 18 вересня 2016-го народ теж промовчав. Явка на вибори в Санкт-Петербурзі ледве дотягла до 17 відсотків, в Москві - до 20 (Загалом по РФ дотягли до 50%). В Москві та Пітері живуть найпросунутіші росіяни, які прекрасно розуміють, що вибори не більше, ніж фарс і не бажають клеїти з себе дурнів. Воліють на голосування не ходити. Відмовчуються. Ті ж, хто приходять, голосують за демократів - наприклад, «Яблуко» набрало у Санкт-Петербурзі 11 відсотків, а в Москві - 6. Однак тих, хто прийшли в столицях, виявилося настільки мало, що на загальноросійський розклад ці дані не вплинули, і необхідний 5-відсотковий бар'єр жодна з демократичних партій не пройшла. І 3-відсотковий, необхідний для держфінансування, - «Яблуко» цього разу теж не взяв.

Що ж стосується виборчого фарсу - він повторився в тому ж вигляді, що і завжди, незважаючи на запевнення нового керівника ЦВК Елли Памфілової про жорсткий контроль і наведення порядку.

- І ви, і ми чекали, що нинішні вибори будуть зразково-показовими, але цього не сталося, - підкреслювала всякий раз, виходячи до журналістів, голова партії «Яблуко» Емілія Слабунова.

Весь день виборів колл-центр «Яблука» безперервно брав повідомлення про порушення на виборчих дільницях. Ще рано-вранці 18 вересня в Калінінському районі Санкт-Петербурга, в окрузі № 6 невідомі завалили двері штабу кандидата «Яблука» мішками, набитими його м'ятими і брудними передвиборчими газетами .

Майже відразу ж «новий яблучник» Володимир Рижков повідомив про шахрайську схему в Барнаулі - як з'ясувалося, у ній брали участь студенти, які не знали, що це кримінальний злочин. Молодим людям пообіцяли заплатити від 1500 до 4000 рублів за день вкидань - студенти вкидали бюлетені за «Єдину Росію» та її кандидатів. «Ловимо, здаємо поліції, йдуть арешти» - сповістив Рижков...

У Москві співробітниці ДБУ «Жилищник» повідомляють про іншу популярну технологію - використання гастарбайтерів. Іногородніх співробітників ДБУ змушували заздалегідь їхати в свої регіони за відкріпними, а потім здавати їх в відділ кадрів, виплачуючи по 1000 рублів за кожен. «Чисто московська фальсифікація, тут у ЖКГ працює величезна армія іногородніх», -коментують виборознавці.

А потім - масові вкидання у Нижньому Новгороді, Курську, Чебоксарах, Подільську, Тулі. І так до вечора. Понад 400 скарг лише за попередніми підрахунками в одному лише «Яблуці». За такого розкладу смішно говорити про якісь оновлені, якісно вдосконалені  вибори при новому главі ЦВК, Еллі Памфіловій.

- Вибори зі стількома порушеннями за настільки маленької явки, не можна вважати такими, що відбулися, - заявляє Слабунова.

Однак заяви Явлінського були більш акуратними: «Порушення, «каруселі» викликають тривогу». Схоже, він тримає в пам'яті президентські вибори-2018. І на щось сподівається там. Чи варто?..

ОРГАНІЗАЦІЯ - САМОДІЯЛЬНІСТЬ

На жаль, саме так можна характеризувати організаційну частину роботи штабів. Та й поведінка лідерів, «зірок» партій. На розрекламований вечірній брифінг в «Яблуці» 22.30 вийшли не Явлінський, не Слабунова, а заступник голови партії Микола Рибаков, член політичного комітету партії Олексій Арбатов та секретар цього комітету Борис Мисник (прізвище останнього на сайті партії переплутали, назвавши «Борисом Моїсеєвим». Ну що це - несерйозно ж).

Вони говорили про суцільні порушення, про погану явку. Журналісти навіть запитали - судячи з вашої інтонації, все зовсім погано, надій немає жодних? Рибаков тут же відповів - надія не вмирає, ми будемо боротися, нам не звикати, якби не було надії, нас би тут зараз (разом з вами) і не було б, але...

А де най-найперші особи партії? Це вони у важкий момент повинні бути на видноті і говорити: «Ми не зламані! Ми будемо боротися в Петербурзі і Москві, а далі - скрізь!» Одразу, а не о третій ночі. Тим більше, якщо тримати у пам'яті вибори-2018. На жаль.

Лідери «Яблука», в цілому, намагалися тримати удар, виглядати не збентежено. Але це було важко. 20 операторів в штабі щохвилини брали з місць свідоцтва про порушення. І вже до обіду в кулуарах говорили - з такою ситуацією, дай Бог до 3 відсотків дотягнути. На жаль, не вийшло...

Однак самодіяльність в даному випадку - це ще комплімент. Тому що штаб ПАРНАСа 18 вересня являв собою погану самодіяльність. Плутанина на сайті, відсутність відповіді на мейли. Акредитуватися виявилося неможливо. А на прохання пояснити «на майбутнє», які умови акредитації, відповідальна особа гордо відповіла: «Ми не комерційна організація. У нас немає умов акредитації». Ноу комент. Так, зрозуміло, що офіс маленький, місця не вистачає. І людей для роботи не вистачає. Але так робота не робиться. Це більш як не солідно.

«МІНЯЮ ДИВАН НА КРУГЛЯК»

Низька явка. Можливість для влади домальовувати потрібні відсотки під розмови про «найчистіші вибори». Роз'єднаність демократичних сил. «Народ мовчить». Все так. Але це не може тривати нескінченно. Це загрожує вибухом бака з закритою кришкою, що підігрівається,

Чи, як сказав правозахисний адвокат Іван Павлов (хто забув, він захищав викривательку «ольгінських тролів», а зараз захищає директора Бібліотеки української літератури): «Поки всі говорили про боротьбу телевізора з холодильником, впевнену перемогу в цьому поєдинку отримав диван. На сьогоднішній момент у дивана немає гідного суперника, хоча... може бути, таким суперником стане кругляк. Іноді низька явка на виборах може бути знаком очікування високої явки на барикади».

Рита Болотская, Євгенія Богоявленська, Москва

Перше фото: dni.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-