Підтримка суспільством Нової школи спонукатиме депутатів прийняти закон про освіту - Гриневич

Підтримка суспільством Нової школи спонукатиме депутатів прийняти закон про освіту - Гриневич

Укрінформ
Про нові хрестоматії, реорганізацію системи шкіл під потреби Нової української школи, оновлення програм та новий проект "Діти і папери: як досягти балансу у школі" розказала міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час зустрічі з освітянами Львівщини в рамках Форуму видавців у Львові.

Про це Укрінформу повідомила прес-служба Міністерства освіти.

"Якщо суспільство підтримає Нову українську школу, це спонукатиме депутатів прийняти Закон "Про освіту", - заявила Гриневич на Форумі видавців у Львові.

Зокрема, вона зазначила, що зміни, закладені в концепцію Нової української школи, уже відображені в Законі "Про освіту". За її словами, на думку окремих парламентаріїв, цей закон потребує завеликих бюджетних витрат. Однак, Гриневич переконана, “що без інвестицій реформ не буває”.

“Сьогодні українська школа зіткнулася з проблемою, з якою стикаються школи по всьому світу - з кризою знаннєвої школи. Вирішуючи проблеми сьогодення, ми повинні йти вперед і закладати основи школи, яка працюватиме на майбутнє, на дитину, яка буде успішною у 21 столітті, яка буде конкурентноздатною”, - наголосила міністр.

Вона також пояснила формулу Нової української школи, і розказала, як змінюватиметься мережа шкіл після того, як реформа набере чинності.

Зокрема, початкова школа має стати однаковою для всіх. Профілювання починатиметься лише з базової школи і досягатиме свого піку у старшій школі. 

Ці зміни потребують перебудови усієї системи шкіл. Так, наприклад, спеціалізованих шкіл у молодшій школі не буде, а сучасні ліцеї, гімназії тощо, швидше за все, перекваліфікуються у профільні заклади старшої школи.

Щодо 12 року навчання, міністр зазначила, що цей крок не примха, а об’єктивна необхідність, продиктована тими потребами, що стоять перед Новою українською школою.

«Значно простіше просто прийти в клас, швидко все розказати і сказати дітям, що вони мають відтворити цю інформацію. Нам необхідно вивільнити вчителям час на справжнє спілкування з дітьми та їх батьками, на педагогіку партнерства і на компетентнісне навчання”, - пояснила Гриневич.

Окремо вона звернула увагу педагогів на оновлення програм початкової школи. “Я є надзвичайно демократична людина, але демократія реалізується тільки тоді, коли ми усвідомлюємо власну відповідальність. І кожен керівник навчального закладу, органи управління освіти повинні розуміти свою відповідальність перед тими дітьми, що сидять в початковій школі і заради яких зроблені ці зміни”, – зазначила міністр освіти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-