Мустафа Джемілєв, Уповноважений Президента у справах кримськотатарського народу
Для Путіна піти з Криму рівносильно політичному харакірі
15.09.2016 15:00

- Я буду вести мову не тільки про кримських татар, а й взагалі про всіх людей, які опинилися під окупацією. Вони, звичайно, поділяються. Якщо кримські татари дуже чітко, практично всім народом, сказали "ні окупації", то у багатьох серед російськомовного населення були якісь ілюзії щодо того, що "могутня та сильна" Росія зробить їх щасливими. Зараз настає просвітлення. Правда, якщо ви приїдете до Криму та спробуєте поспілкуватися на дорозі з жителями, вам ніхто не скаже, що йому погано. Там дозволяється говорити тільки про те, як добре живеться при Росії. Але вже того ентузіазму, коли люди ходили з російськими прапорами, немає. Почуття, яке переважає у людей в Криму - це страх, тому що, якщо щось не так сказати, то завтра можна очікувати на обшук або допити. Але так як кримські татари, як і раніше, зараз залишаються на півострові найбільш активними з чітко вираженою своєю позицією, то більший тиск, звичайно, відчувають вони.

Зараз вичавлення кримських татар з території Криму відбувається більш витончено

Стратегія окупантів спрямована на те, щоб вичавити кримських татар з території Криму. Це приблизно так само, як і під час першої окупації у 1783-1883 рр. Тоді не було ешелонів, не депортували, але забирали землі, глумилися над релігійними та національними почуттями. Зараз це робиться більш витончено. Особливо негативно діє фактор викрадення і вбивства кримських татар. У людей виникає таке відчуття, що ніхто не захищений.

Бізнес теж у дуже занедбаному стані. Там недостатньо не втручатися в політику і не критикувати - потрібно обов'язково говорити, що при Україні було погано, при Росії добре. Тоді є надія, що бізнес буде існувати, і то - якщо на нього не зазіхає нова влада.

Причал у Коктебелі збирається "прихопити" головний кремлівський пропагандист Кисельов

Вчора, наприклад, мені подзвонили і сказали, що там, де причал у Коктебелі, де люди заробляли, тепер цю територію збирається "прихопити" головний кремлівський пропагандист Кисельов.

Ті, хто приїжджають туди, бачать безкарність і можливість ухопити, і цим добре користуються. Що буде далі? У мене є великі побоювання, що багатьох кримських татар їм вдасться вичавити. Це в нашій історії вже було.

Росія завезла до Криму, за різними оцінками, близько півмільйона громадян РФ

Росія одночасно завозить велику кількість своїх громадян. У пресі повідомлялося про 15 тис. держслужбовців, яких завезли на заміну колаборантам - до них вже немає довіри, і їх відправляють на Урал та до інших місць. Особливо багато завозять військовослужбовців. За різними оцінками, близько півмільйона людей вже привезли.

Відповідно до Женевської конвенції 1949 року, примусові зміни демографічного стану окупованої території прирівнюються до військових злочинів, які повинні судитися трибуналом. За це Росія, звичайно, повинна нести відповідальність.

- Півострів перетворений на мілітаризований плацдарм. Різко збільшилася кількість військовослужбовців, техніки, літаків і гвинтокрилів. Чисельність російських збройних сил зараз перевищує чисельність Чорноморського флоту, який був в Україні, приблизно у чотири-п'ять разів.

Наші служби чітко повідомляють, що у них немає сумнівів, що в урочищі Кизилташ, де за радянської влади було ядерне сховище, воно повністю відновлено, і туди завезено шість ядерних боєголовок.

- Наскільки точною є ця інформація? Якщо це дійсно так, то вона може отримати великий резонанс. На Заході уважно стежать за цим і поки не можуть підтвердити.

- На Заході кажуть, що точної інформації не мають. Але те, що там є носії ядерних боєголовок, у цьому немає сумнівів. До нас надходять повідомлення, що люди бачили довгі машини з написами "Радіоактивна небезпека". Крім того, посилився пропускний режим до урочища. Коли там проходила реставрація сховища, кримські татари могли ще заїжджати туди, але зараз там потрійний кордон, і жоден кримський татарин туди потрапити не може.

А що стосується шести боєголовок, це з розмов із співробітниками МВС Росії. Коли вони напиваються, у них дуже розв'язуються язики, і вони починають хвалитися, які вони сильні. Наші люди кажуть, що у них немає сумнівів, що ці боєголовки вже там є.

Це дуже тривожно, оскільки створює велику небезпеку для всього півострова. При необережному поводженні навіть з однією з боєголовок збиток може бути нанесений колосальний. Це загроза і для найближчих країн Причорномор'я, у тому числі країн НАТО - Румунії, Туреччини, Болгарії.

- І в Україні, і на Заході уважно стежать за ситуацією з Ільмі Умеровим. Після багатьох зусиль його вдалося звільнити з психіатричного стаціонару в Криму, зараз триває його судове переслідування. Наскільки, на ваш погляд, такі люди, як Умеров, заважають Кремлю?

- Кремлю заважають усі, хто не визнає законності окупації. Але не всі, як Умеров, можуть відкрито, у пресі, на телебаченні сказати: "Я не визнаю цю окупацію. Крим - це частина України". Таких, звичайно, в приклад іншим, вони намагаються покарати.

Ільмі Умеров взагалі гідний захоплення, тому що у нього стан здоров'я важкий. У нього три серйозні хвороби - Паркінсона, він переніс дуже складну операцію на серці в Києві, а також цукровий діабет. Люди в такому стані не займаються суспільним життям, замикаються у собі, але Ільмі Умеров завжди був і залишається мужньою людиною. Він чітко формулює свою точку зору, а це окупанта дуже дратує.

Його звинувачують у посяганні на територіальну цілісність Російської Федерації. Це абсурд. Ільмі каже: "Мені немає ніякого діла до вашої території, до вашої цілісності. Залишайтеся такими, якими ви є. Але я не визнаю Крим частиною вашої території". Це, з точки зору російського законодавства, є злочином.

Окупаційна влада чудово знаює, що, за винятком десятка колаборантів з числа кримських татар, у неї немає прихильників. Тому вона намагаються змусити всіх мовчати. Але, у той же час, такі люди, як Ільмі Умеров, Ахтем Чийгоз, дуже відрізняються від усієї маси.

- Скажіть, а ви особисто відчуваєте зараз тиск з боку Кремля?

Не маючи російського паспорта, в Криму практично неможливо жити

- Вони намагалися тиснути на мене через мого сина, Хайсера, який відбуває термін в Росії, робили натяки, що він може бути звільнений, якщо я буду добре себе вести. Я тоді їх назвав терористами, з якими порядні люди не ведуть діалог. На цю тему вони вже припинили розмову, але тиск на сина весь час був. Від нього вимагали, щоб він прийняв російське громадянство. У якийсь момент заявили, що його паспорт пропав, і треба оформляти новий, і в його інтересах, якщо він візьме російський паспорт. Хайсер юридично оформив заяву, що є громадянином України і не збирається його змінювати. Вони зрозуміли, що всі ці спроби безуспішні і визнали його українське громадянство.

Адвокат Полозов каже, що 26 листопада у Хайсера закінчується термін, і начебто його повинні звільнити. Але з цією країною не можна мати 100-процентної гарантії, що так і буде - можуть провести провокацію і залишити його там надовше.

Відчувається тиск на мою сім'ю, яка залишається в Криму. Дружині виплачують пенсію по старості - кілька тисяч рублів. Їй сказали, що якщо вона не отримає російський паспорт, то припинять виплати. Я їй сказав, хай не дають, я буду висилати гроші. Проходить деякий час, вона мені знову телефонує. Від неї знову вимагають прийняти російське громадянство, інакше вона повинна буде повернути назад усі пенсії, які їй виплатили за 2,5 року. Виходить близько трьох тисяч доларів. Я сказав, добре, це теж заплатимо.

Зараз, оскільки ми говоримо про це відкритим текстом, мабуть вирішили її не чіпати якийсь час. Але вона боїться виїжджати до мене в Київ, тому що її можуть не пустити з українським паспортом.

Не маючи російського паспорта, в Криму практично неможливо жити. Не можна влаштуватися на роботу, дітям не можна вчитися, поховати не можеш нікого, і найголовніше - не можна звернутися за медичною допомогою. Тим не менш, за повідомленнями окупаційних властей, близько 30-40 тис. людей не отримали російських паспортів. З їхнього боку, це, звичайно, велика мужність.

ДИВНІ РЕЧІ В ПАРЄ

- Сьогодні звучить багато заяв про нелегітимність майбутніх виборів до Держдуми Росії в Криму, оскільки їх збираються провести на окупованій території, а в списку кандидатів вказані особи, які забезпечували цю окупацію. Наскільки ймовірно, що міжнародна спільнота не визнає парламентські вибори в Росії взагалі, враховуючи ці факти?

Зараз кримська влада докладає великі зусилля, щоб змусити людей йти на вибори

- В ідеалі, звичайно, так і повинно бути. Якщо вибори будуть проводитися і на окупованій території, і ті голоси, які будуть отримані з Криму, вплинуть на обрання депутатів з інших регіонів, це все робить вибори нелегітимними. Чи буде якась тверда і принципова міжнародна позиція, зараз важко сказати.

Те, що в Росії напишуть потрібні цифри, навіть якщо ніхто не прийде на вибори, не треба сумніватися. Але зараз влада докладає великі зусилля, щоб змусити людей йти на вибори. Я знаю кілька випадків, коли співробітники ФСБ говорили кримським татарам, що вони повинні зайти в кабіну, сфотографувати, за кого проголосували, і показати, що вони взяли участь у цих виборах. Тоді буде прийнято рішення, чи залишаться люди на роботі. Це суттєвий важіль, тому що мова йде про втрату засобів до існування. Ми вважаємо, що близько 10% кримських татар будуть змушені взяти участь у виборах, особливо з числа тих, хто працює у бюджетній сфері.

Далі ми, звичайно, будемо відстоювати свою точку зору. 13 жовтня на ПАРЄ якраз відбудеться дискусія з приводу того, щоб відновити право голосу російської делегації. Ми категорично проти. Але у верхівці Ради Європи відбуваються дуже дивні речі. У червні у нас там були дискусії, де виступали і наші депутати, і прибалти, і поляки. Тільки один француз та італієць говорили досить м'яко, але всі інші були взагалі категорично проти участі росіян у ПАРЄ. Але, тим не менш, через тиждень від імені президента (ПАРЄ. - Ред.) до РФ направляється лист про те, що росіян хотіли б бачити в Асамблеї. Подивимося, як буде цього разу, але рішення буде прийматися тільки 17 січня.

- Це з самого початку було ясно. За різними оцінками, причому російських експертів, він буде коштуватиме, навіть за такого депресивного стану як зараз, мінімум у $3-5 млрд на рік. Це через те, що півострів повністю залежить від води, електрики, поставок продуктів харчування. Все це було з України. Зараз електрика коштує в десятки разів дорожче, води немає, і немає сільського господарства. Правда, вони бурять свердловини і намагаються мінеральною водою поливати. Це величезний збиток екології півострова - солоність грунту буде підвищуватися, але окупантів це не хвилює. Бізнес не працює на повну силу, санкції дають про себе знати, тому надалі все буде тільки дорожчати. Але для Путіна піти з Криму рівносильно політичному харакірі, він скоріше погодиться на харакірі Росії, ніж своє.

- Які сценарії розвитку ситуації, на ваш погляд, можливі у Криму найближчим часом?

- Репресії, мабуть, будуть посилюватися. Ми до цього готові. У окупаційної влади іншого рецепту немає, вона не може окуповану територію зробити більш демократичною, ніж у цілому по країні. Росія - це авторитарна держава, тому там перспектив немає. Санкції повинні зберігатися, а краще, щоб вони посилювалися. Подивимося, як пройдуть вибори в США - сподіваюся, до влади прийде розумний кандидат - думаю, позиція Сполучених Штатів, а відповідно й інших країн Заходу, буде посилюватися.

Економіка Росії, і це ні для кого не секрет, тріщить по швах, правда є "запас міцності" - золотовалютні резерви. Принаймні, за повідомленнями їхніх відомств, це близько $395 млрд. Правда, дуже багато крадених грошей, у тому числі, у самого Путіна і його оточення, але я не думаю, що вони будуть витрачати ці гроші на бюджетні речі - не для того крали. Тому, ситуація буде погіршуватися, і ми розраховуємо на той момент, коли Росія буде вимушена якось визначитися: або ця країна буде йти до дна, або робити якісь зворотні кроки.

Зворотний хід можливий навіть при Путіні, якщо оточення дасть зрозуміти, що він залишиться в ізоляції. Коли діють ці суцільні санкції, коли вони втрачають насилу накрадені мільярди, звісно, вони можуть обуритися. Тому розрахунок на це теж має місце.

- Ви прилетіли до Вашингтона буквально напередодні. Які у вас плани, з ким плануєте зустрітися? Які головні питання будете обговорювати?

- Запланована досить щільна програма. Спершу тут, у Вашингтоні, буде два великих заходи, пов'язаних з річницею Незалежності України, один з яких - у Капітолії, організований Фондом Україна-США та Посольством України в США. Участь візьме велика кількість людей - близько 500 осіб, у тому числі представників влади США. У мене передбачений виступ на цьому форумі. Потім, за пропозицією Президента України, я візьму участь у 71-й сесії Генасамблеї ООН.

Ярослав Довгопол, Вашингтон.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-