Україні для вступу в НАТО може знадобитися 4-10 років – Бжезинський-молодший

Україні для вступу в НАТО може знадобитися 4-10 років – Бжезинський-молодший

Укрінформ
Реалізація заявленого Президентом України Петром Порошенком курсу на приєднання до НАТО може зайняти від чотирьох до десяти років, втім обов'язковим елементом при цьому є реалізація всіх намічених реформ. 

Про це заявив у коментарі Укрінформу старший науковий співробітник Атлантичної Ради (США) Ян Бжезинський.

"Насправді, це складно спрогнозувати. Я думаю, може йтися про період від 4 до 10 років. Це залежатиме від просування реформ в Україні", - зауважив експерт, відповідаючи на запитання, скільки Україні потрібно часу для того, щоб стати повноправним членом Північноатлантичного альянсу. 

Він пояснив: якщо Україна прискорить процес своїх реформ, "її здатність відповідати необхідним стандартам НАТО, так само як і ЄС, буде досягнута швидше". Якщо ж Україна рухатиметься повільно, це займе більше часу.

Водночас експерт зауважив, що майбутні перспективи України в ЄС не обов'язково повинні вимагати її членства в НАТО. "Немає таких вимог, щоб щось мало би передувати іншому. Більш важливо – це визначення готовності приєднатися до цих організацій", - зауважив Бжезинський. 

Але він визнав, що простіше спочатку отримати членство в Північноатлантичному альянсі, а потім у Євросоюзі, "оскільки приєднання до ЄС вимагає виконання дуже складного комплексу вимог, регуляційних реформ і таке інше". Членство в НАТО також отримати нелегко, "але воно базується на реальних зобов'язаннях і демократичних принципах, яких дотримується Україна". 

Експерт висловив думку, що в процесі євроатлантичної інтеграції для України можуть виникнути складнощі технічного характеру, з питань військових стандартів, які можуть потребувати подальших реформ у військовій сфері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-