Про що нагадує «збільшення» імпорту російського пива в Україну?

Про що нагадує «збільшення» імпорту російського пива в Україну?

Аналітика
Укрінформ
Насправді експорт з РФ в Україну падає, а згадане пиво випили «ОРДЛОвці». Втім про бойкот російських товарів українцям час нагадати

Російська газета «Комерсантъ» опублікувала статтю «Пиво протекает на Украину» із «радісним» підзаголовком: «Россия увеличила экспорт вопреки ембарго». «Укрінформ» вирішив з’ясувати: чи насправді є у московської газети привід для ейфорії?

У «Комерсанті» зазначили, що «головним драйвером зростання (об’єму експорту пива. – Ред.) стала Україна: поставки за цей період виросли в 3,3 рази - з 1,86 млн до 6,06 млн дал (1 дал=10л)». Проте, одночасно, видання зауважує, що алкоголь з Росії є в магазинах самопроголошених ДНР і ЛНР, де в цьому році підписано контракти з чотирма крупними російськими компаніями. Можливо, саме в цьому контексті словосполучення «на Україну» якраз і видається доречним? Бо навіть якщо донецькі і луганські «орки» і випили ці 6,06 млн дал пива, то на загальному обсязі імпорту до України російських товарів це аж ніяк не позначилося. Навпаки,  аналітик у сфері аналізу державної економічної політики Інституту суспільно-економічних досліджень Крістіна Аврамченко у інтерв’ю на Громадському радіо описала дещо іншу картину: «На сайті Національного банку України є дані за сім місяців, де говориться про те, що імпорт з Російської Федерації в січні-липні впав на 26,3%».

У корпорації «Оболонь» інформацією з «Укрінформом» поділилася Оксана Пирожок з відділу корпоративних комунікацій. За її словами, в «пиворобстві» України є колосальний надлишок виробничих потужностей і немає потреби у пиві з-за кордону. Звісно, для ринкової економіки це не останній аргумент, але все ж таки. Виробники можуть напоїти Україну і навіть ближніх сусідів. Згідно з повідомленням генерального директора ЗАТ «Укрпиво» Галини Коренькової, експертна оцінка обсягу виробництва пива по Україні  за 3 місяці 2016 - 34,6 млн дал, що становить 101,4% до аналогічного періоду 2015 року, інформує міжнародний аналітичний журнал «Пивное дело».

У чому Україна і досі залежна від Росії?

Стаття «Комерсанта» зацікавила Укрінформ ще й з іншого боку – а яка взагалі зараз ситуація з імпортом товарів із країни-агресора?

За даними Держстату України, у 2015 імпорт з Росії склав 7,5 млрд. дол. Оскільки за перше півріччя цього року ми імпортували на 2,14 млрд. дол., то можна прогнозувати, що до кінця 2016 обсяг українського імпорту з РФ приблизно становитиме 4,5 млрд. доларів. А це означає, що порівняно з минулим роком імпорт з Росії скоротився близько на 3 млрд. дол.(більше ніж на третину). І така тенденція зберігається вже не першій рік. Але є принципові позиції, в яких Україна і досі залежна від Росії:

•        нафта і продукти її перегонки (пальне) – 715, 3 млн дол. – це третина від всього нашого імпорту, сюди також входить і вугілля, від якого ми залежні (для ТЕЦ і металургійної галузі);

•        добрива – 239,4 млн дол. – деякі види добрив є продуктом переробки газу, а він в Росії дешевший, тому  наші виробники не можуть конкурувати;

•        ядерне паливо – твели - для українських АЕС – 214,2 млн дол. – це одна з найбільших статей нашого імпорту, яка все ще свідчить про нашу залежність від Росії. Проте ми уже уклали угоду з американцями і процес переходу на «не російські» твели уже розпочався.

Велика доля імпорту припадає також на чорні метали (115 млн дол.), пластмаси, полімерні матеріали (107,9 млн дол.), папір та картон (75,1 млн дол.), руди, шлаки і золу (69, 8млн дол.) та продукти неорганічної хімії (50,5 млн дол.). А отже не так швидко Україні вдасться позбавитися російської залежності за цими позиціями, але все це питання не з тих, які не вирішуються.

Треба й далі бойкотувати товари агресора

Ще у 2013 році в Україні розпочався рух «Бойкот російських товарів», а його пік припав на 2014 рік, і тоді українці масово відмовлялися від російської продукції. Зараз інформації про бойкот небагато, і це зрозуміло, адже будь-який суспільний рух врешті-решт іде на спад.  Але бойкот не став «мильною бульбашкою» - він істотно вплинув імпорт товарів з Росії. Українці наклали своє ембарго на ввезення кави, чаю, пива, жувальних гумок, шоколаду, м’яса, риби, цигарок, горілки тощо. Один із активістів кампанії «Бойкоту» Отар Довженко зазначив, що хоча зараз бойкот не пропагується,  він свою роль зіграв: російських товарів на полицях українських магазинів дуже поменшало, оскільки відмова від них стала системною.

Економічний експерт Борис Кушнірук також це підтвердив: «Якщо брати продукцію побутового призначення, її обсяги скорочуються». Але він зауважив, що є товари, які продовжують експортуватися в Україну з РФ. Це стосується, наприклад, побутової техніки, особливо телевізорів. Одне з підприємств південнокорейської компанії «Самсунг», яке знаходиться в Росії, продовжує постачати товари в Україну. Корейці були згодні постачати техніку з іншого підприємства, але до цього часу для цього нічого не було зроблено», - говорить Борис Кушнірук. 

Не потрібно проводити дослідження, щоб помітити: на полицях супермаркетів досі присутні товари з Росії, а особливо багато косметики і побутової хімії. Від неї не всі поспішають відмовитися через доступну ціну. А справжньою проблемою для молодих батьків став пошук памперсів неросійського виробництва –  через те, що немає оптимальної альтернативи у широкому доступі, російські памперси продовжують купувати, і лише одиниці витрачають час, щоб знайти замінник.

Суспільна кампанія «Не купуй російське» (інша назва «Бойкоту російських товарів») хоч і завершилася, але назавжди вплинула на певну частину українців. Вони і досі продовжують вивчати штрих-коди, аби не класти зайву копійку до кишені держави-агресора. Адже як би жорстко це не звучало, та ці гроші повертаються нам в АТО російською зброєю і всім необхідним для ведення війни. Можливо, час піднімати нову хвилю відмови від всього російського, аби нагадати українцям, що зекономивши на товарах від російського виробника, ми економимо зовсім інше – свою безпеку.

Львівський активіст руху «Бойкот російських товарів» Андрій Рожнятовський вважає, що для цього потрібно не так багато -  слід за участі журналістів провести фіксацію російських товарів та товарів з окупованих підприємств «ордло», криму, а решта справи за соцмережами та телеканалами. «З глобальних вимог – це відмова від продукції з сибірської нафти  Urals, бензину та дизелю... тоді кацапи взагалі взвиють», - додає активіст.

Юлія Горбань, Київ

P.S. Штрих-код російської продукції має на початку цифри 46, а штрих-код української – 48.

P.P.S. В Інтернеті вже навіть з’явився каталог українських виробників, який налічує 17 основних категорій. Мета каталогу – донести до всіх споживачів, що наш виробник існує, він живий всупереч усьому і продовжує розвиватися.       

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-