Хто ви, генерале Джон Абізаїд?

Хто ви, генерале Джон Абізаїд?

Аналітика
Укрінформ
Пентагон призначив в Україну радником бойового генерала, який був, не більше не менше, - керівником Центрального командування Збройних сил США

Ще минулого тижня, глава міністерства оборони США Ештон Картер призначив Степану Полтораку радника - відставного генерала Джона Абізаїда. 4-зірковий генерал Абізаїд (генерал-армії по нашій шкалі – найвище звання у військах збройних сил США) на прізвисько «божевільний араб» - це в американській військовій ієрархії фігура крупна, серйозна. Свого часу,  він був главою  Центрального командування ЗС США (Центральне командування США (відповідає за планування операцій та управління американськими військами у випадку воєнних дій). Про це очільник Міноборони США заявив після підписанням між Україною та Пентагоном п'ятирічної «Концепції розвитку партнерства» - співпраці, яка передбачає чотири головні напрямки зусиль: зміцнення обороноздатності України, реалізацію військової реформи з метою створення сучасних Збройних сил.

Ось, що пише прес-служба Пентагону щодо призначення Абізаїда:

"Абізаїд надасть авторитетні консультації міністру Полтораку і іншим високопоставленим українським чиновникам з питання реформ, покликаних привести Збройні сили України у відповідність із західними принципами і стандартами, такими як посилення демократичного цивільного контролю над збройними силами, боротьба з корупцією, перехід до сумісної з НАТО структури персоналу ".

Чотири причини не вважати генерала Абізаїда «простим» радником

Говорити про Абізаїда, як про чергового радника Полторака, не зовсім правильно. Адже його офіційно призначив не аби хто, а міністр оборони США. Звичайно, в Україні він перебуватиме де-юре – радником, але де-факто – контролюючим представником Міноборони США. Відтак, можна кваліфікувати його призначення як безпрецедентний випадок, і на це є декілька причин.

По-перше, якщо раніше  США своїх радників призначали в кулуарах, то тепер про це сказано на офіційному рівні. Так, за словами міністра оборони Ештона Картера, призначення генерала Джона Абізаїда є продовженням американської оборонно-орієнтованої військової допомоги Україні.

По-друге, радником став не аби-хто, а 4-зірковий генерал армії США, який пройшов усі кар’єрні сходинки в армії. Він здобув хорошу освіту в найкращій військовій академії США, у нього переконливий послужний список – він брав участь у багатьох військових конфліктах за останні 30 років: від Гренади – до Іраку. 

По-третє. Звичайно, контролем витрат американської допомоги міг зайнятися військовий аташе зі своєю службою, але можливості апарату посольства США в Україні не безмежні. Тому, призначення Абізаїда цілком зрозуміле. Відставний генерал такого рангу полегшить роботу оборонного апарату в цілому, і займатиметься пакетом допомоги, який, згідно «Концепції розвитку партнерства» у 2016 році складе $335 млн.

По-четверте, слід розуміти, що це не разова допомога. США всерйоз зацікавлені у реформуванні українських збройних сил. Ештон Картер чітко зазначив, що позиція США щодо агресії проти України залишається непохитною, анексію Криму ніколи не буде визнано, а гібридна війна на Донбасі проти України закінчиться принизливою поразкою для Росії.

У програмі 5-річного партнерства чітко написано, що 350 американських військових інструкторів проводитимуть навчання п'яти батальйонів Збройних сил України та одного батальйону Сил спеціальних операцій, а також допомагають у розробці довгострокового плану підготовки кадрів. І це не все. Фінансова допомога розрахована на закупівлю контрбатарейних радарів, безпілотників, засобів зв'язку, засобів навчання, логістичної інфраструктури та ІТ-систем, медичного обладнання тощо.

Відтак Укрінформ підготував інформацію про заокеанського генерала  Джона Абізаїда - радника міністра оборони України Степана Полторака.

Як Джон Абізаїд став "Божевільним арабом"

65-річний Джон Абізаїд народився в містечку Коулвілль, штат Каліфорнія, куди його предки переселилися з Лівану ще  в XIX столітті. Він виріс у родині з католицьким корінням – християн у Лівані багато і їхнє прізвище на батьківщині, мабуть, звучало як Абу Саїд. Прикметно, що арабську мову генерал вивчив лише беручи участь в близькосхідних військових компаніях США.

Батько Джона, учасник Другої світової, один виховував сина, після того як його дружина померла від раку. У 1973 році Джон Абізаїд закінчив військову академію у Вест-Пойнті зі званням другого лейтенанта піхотного полку. Саме там за настирливий характер однокурсники прозвали Джона «божевільним арабом».

Військова кар'єра Абізаїда почалася в рядах підрозділу парашутистів у Форт-Брегге, де він після закінчення навчання командував взводом. А у 1983-му він уже командував батальйонами рейнджерів під час американської інтервенції в Гренаду (операція «Спалах люті»). Розповідають, що на початку операції американці мали захопити злітну смугу на місцевій базі. Абізаїд проявив тоді і мужність, і командирську кмітливість. Рейнджери були озброєні лише автоматами, але їхній командир вирішив використати бульдозер в якості бойової машини.  Базу охороняли кубинські солдати, які воювати уміли. А взагалі, висадка американців на Гренаді мала на меті перешкодити Кубі затягти цю Карибську країну у «рай» комуністичного табору. До речі, саме цей епізод з послужного списку Абізаїда зобразив у своєму фільмі "Перевал розбитих сердець" Клінт Іствуд.

Під час «Війни в Затоці» (1990 рік) Абізаїд командує десантниками, що базувалися на італійській базі у Віченці - його батальйон висадився на півночі Іраку з метою захисту курдів від розправ з боку режиму Саддама Хусейна. Незабаром Абізаїд з'являється в Боснії і Герцеговині вже в якості командира парашутної бригади і заступника командувача 1-ї мотострілецької дивізії Армії США.

Після цього відрядження Абізаїд взяв коротку «паузу» і відправився у рідний Вест-Пойнт, де працював комендантом (головна посада в академії) і допоміг побороти явище, схоже на радянську "дідівщину", Виявляється, таке і там бувало. Уявіть: кожен новоспечений курсант академії автоматично отримував принизливе «звання» «плебей». Протягом цілого року він зобов'язаний беззаперечно виконувати всі забаганки курсантів третього курсу. «Плебея» могли, наприклад, змусити переодягнутися в жіноче плаття, або насильно нанести образливе татуювання, або залишити без їжі на кілька днів. «Божевільний араб», без зайвих слів, швидко поклав край цим неподобствам.

Як бачимо, круту траєкторії військової кар’єри генерала Абізаїд реально заслужив.

1999 рік: У німецькому Вюртенбурзі Абізаїд командує «Великою червоною» 1-ю піхотною дивізією США, яка відправилася в Косово. 

2003 рік:  Операція "Іракська свобода". Абізаїд воював там уже в якості заступника головнокомандувача по фронту.

2003 рік: Після повалення диктатури Саддама Хусейна у 2003, Абізаїд прийняв на себе командування Центральним Командуванням ЗС США (CENTCOM). На цій посаді він працював 4 роки, до виходу у відставку - до 16 березня 2007 року.

Відтак, за 34 роки служби в армії США генерал Джон Абізаїд встиг взяти участь у військових операціях у 27 країнах, починаючи від Африканського Рогу, Аравійського півострова і закінчуючи Південною і Центральною Азією.

Що генерал Абізаїд робив після відставки, у 2007 – 2016 роках?  Працював науковим співробітником Гуверівського інституту при Стенфордському університеті; увійшов до ради директорів холдингової компанії «RPM International», яка займається виробництвом спеціальних покриттів, герметиків і будівельних матеріалів; став членом ради директорів «Defense Ventures Group» (компанія, що виконує ряд урядових програм: виготовляє матеріали для прозорої броні, оборонну/військову оптику, ракетні куполи і лінзи, аерокосмічні додатки тощо) та членом ради Дартмутського коледжу...

Але основна причина вибору Пентагона це те, що Джон Абізаїд до сьогодні перебуває в експертній раді «Центру стратегічних і міжнародних досліджень» (CSIS) -   вашингтонського «мозкового» центру, який проводить дослідження з питань політики, а також стратегічні аналізи з питань політичної та економічної безпеки по всьому світу.

Нічого не скажеш, бойовий генерал дістався Степану Полтораку в радники.

Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-