Експерт роз’яснив, які зміни чекають на Конституційний суд України

Експерт роз’яснив, які зміни чекають на Конституційний суд України

Ексклюзив
Укрінформ
У новому законопроекті щодо реформування Конституційного суду України, який незабаром мають оприлюднити, передбачено можливість подання конституційної скарги, а також запровадження конкурсного відбору претендентів на посади суддів КСУ.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу заявив голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

"У порядку імплементації змін, які внесені до Конституції, зараз готується новий закон про Конституційний суд України. Готують його в Адміністрації Президента із залученням науковців. Минулого тижня вдалося уже побачити якісь перші проекти цього закону. Десь найближчими днями, я сподіваюся, він мав би бути уже офіційно оприлюднений. Там передбачається кілька основних новин", - сказав він.

За словами Коліушка, перш за все конституційні зміни передбачають можливість подання конституційної скарги, тобто громадяни України зможуть звертатися до Конституційного суду із конституційною скаргою, коли проти них застосовується закон, який вони вважають неконституційним. По-друге, конституційні положення передбачають конкурсний відбір претендентів на посади суддів Конституційного суду.

"На жаль, та редакція, яку я бачив, вона досить своєрідно розв'язує другу проблему. Вона передбачає, що кожен суб’єкт призначення, тобто Президент, Верховна Рада і з’їзд суддів створюють свої конкурсні комісії, і вони їм будуть відбирати претендентів на посади суддів Конституційного суду. Я думаю, що комісія мала б бути одна і здійснювати, насамперед, кваліфікаційну оцінку претендентів, а вже з тих, хто відповідає рівню кваліфікації, суб’єкти призначення мали б відбирати тих, кого вони хочуть призначити. У даному випадку так виглядає, що буде все навпаки: спочатку суб'єкти призначення будуть думати, кого вони хочуть, а потім будуть проходити через їхні конкурсні комісії. Але це моя така суб'єктивна пересторога", - наголосив експерт.

Голова Центру політико-правових реформ також зауважив, що законопроект вже обговорювався в НУ "Києво-Могилянська академія". "Але, принаймні, коли він буде рухатися у Верховній Раді, то право на внесення змін, звичайно, ще буде", - підкреслив Коліушко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-