9 вересня: найголовніше за день

9 вересня: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
Київ прийматиме «Євробачення-2017». КНДР лякає світ потужним ядерним випробуванням. «Українські шерифи» їдуть на Оскар

04.45

Нова пропозиція від Сіднейської опери. Там пропонують нічліг

Сіднейський оперний театр подав заявку на отримання дозволу на тимчасову переробку деяких приміщень будівлі для прийняття нічних гостей. Про це повідомляє ABC.

В Опері запитують думку сіднейців щодо того, аби п'ять разів на рік театр міг приймати у себе невеликі групи із п'яти людей на ночівлю. Разом з тим Сіднейський оперний театр також хоче отримати дозвіл на розміщення 100 гостей раз на рік для проведення нічних заходів, що триватимуть кілька ночей поспіль.

Для цього у приміщеннях, що зараз відведені під офіси або фойє, планують поставити ліжка, на яких розмістять відвідувачів. Автори пропозицій кажуть, що це «надасть унікальну можливість для спільноти відкрити всесвітньо відому Оперу у новий та інноваційний спосіб».

«Укрінформ»: Насолоджуватися високим мистецтвом можна і посеред ночі в ліжку. Австралійці вже не вперше дивують елітну публіку несподіваними пропозиціями. Там вже слухали оперу крізь сон і експеримент визнали вдалим. Чекаємо чим парирують інновацію Сіднея опери в Києві, Львові, Одесі.

08.14

Серена Вільямс більше не перша ракетка світу. Рейтинг очолила Анжеліка Кербер

Американська тенісистка Серена Вільямс вибула з Відкритого чемпіонату США з тенісу (US Open), програвши у півфіналі Кароліні Плишковій з Чехії. Про це повідомляє BBC. Матч завершився з рахунком 6:2, 7:6.

Таким чином Вільямс залишає першу сходинку рейтингу WTA, який вона очолювала протягом 186 тижнів. Першою ракеткою світу стане 28-річна німкеня Анжеліка Кербер. У фіналі  US Open Плишкова зустрінеться саме з Кербер.

«Укрінформ»: Жіночий теніс на зламі епох. Час непереможної колись Серени Вільямс поволі закінчується. Американці вже бракує сил, здоровя і мотивації. Натомість нової королеви не видно, а є ціла група тенісисток на чолі з Кербер, яких вважають актуальними лідерами. На підході до найсильніших й українка Еліна Світоліна.    

10.08

КНДР провела ядерне випробування. Обама пообіцяв «серйозні наслідки»

Будь-які провокаційні дії Корейської Народно-Демократичної Республіки матимуть "серйозні наслідки". Про це заявив президент США Барак Обама після того, як у КНДР підтвердили проведення ядерного випробування, повідомляє Reuters.

За словами прес-секретаря Білого дому Джоша Ернеста, з приводу повідомлень про сейсмічну активність поблизу ядерного полігону Північної Кореї Обама був поінформований під час польоту на "борту номер один" радником з національної безпеки Сюзан Райс.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні було зафіксовано землетрус магнітудою 5,3 у районі північнокорейського ядерного полігону Пангірі. Пізніше в КНДР підтвердили, що причиною сейсмічної активності стало проведення п'ятого в історії країни випробування ядерної зброї.

«Укрінформ»: Одна справа шокувати світ розстрілами власних генералів з зенітки. Зовсім інше залякувати планету ядерними вибухами. Важко сказати що саме мав на увазі Обама, коли говорив про «серйозні наслідки». Або він знає про персональні слабкі місця Кім Чен Ина, або ж це звичайна формальна реакція. І ніяких важелів впливу на божевільного Ина у Обами немає.    

12.05

Зарплати і пенсії зростуть. Гройсман обіцяє

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що оплата праці українців недооцінена. Про це він сказав під час години запитань до уряду в парламенті, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Гройсман наголосив, що уряд працює над новою програмою покращення соціальних стандартів. «Як тільки ми будемо бачити, що всі підходи відповідають реальному економічному стану, ми презентуємо українському парламенту і будемо очікувати вашої підтримки. Бо без змін до законодавства це буде неможливо», - розповів Гройсман. 

Прем'єр-міністр пообіцяв, що урядом обов'язково будуть зроблені кроки щодо підвищення доходів населення. «Що стосується справедливої пенсії і гідної оплати праці - такі кроки будуть зроблені. Ми працюємо над тим, щоб не радикально, а кардинально збільшити доходи українців», - заявив глава уряду.

«Укрінформ»: Ну, а що по вашому мав пообіцяти Гройсман? Звісно, кожен уряд обіцяє підвищити доходи населення та соціальні стандарти. Інша справа, що уряд для цього робить і на що опирається у своїх розрахунках. Якщо на подолання корупції та сірих схем, то у нього шанси є. Якщо ж це буде чергове «покращення життя вже сьогодні», то і починати не варто.    

13.23

«Євробачення-2017» прийматиме Київ. Столиця гарантувала найбільшу суму на витрати конкурсу

Переможцем конкурсу з відбору міста-господаря пісенного конкурсу "Євробачення-2017" став Київ. Про це поінформував на брифінгу генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Євробачення-2017" обрало місто Київ. 19 голосів було при голосуванні за місто Київ, 2 голоси - за місто Одеса і один утримався. От таким чином ми обрали це місто", - сказав Аласанія. За його словами, місцем проведення конкурсу буде Міжнародний виставковий центр на Лівому березі.

Як наголосив міністр культури Євген Нищук, надзвичайно важливою складовою ухвалення такого рішення були фінансові гарантії, і саме столиця переконала оргкомітет у готовності витратити на підготовку та проведення пісенного конкурсу найбільшу суму. 

"На саме шоу він (Київ - ред.) готовий витратити не менше 200 мільйонів, а на підготовку арени, ландшафту, всієї інфраструктури - мільярд", - сказав міністр. Нищук пояснив, що процес визначення міста-господаря конкурсу затягнувся, оскільки була здорова конкуренція між претендентами.

«Укрінформ»: Нарешті вибір зроблено і столиця має негайно розпочинати підготовку.  Щоб там не говорили про сам відбір, але вже факт його проведення – це величезний плюс. Претенденти реально оцінили власні можливості і побачили слабкі місця. І взагалі, світ має поступово дізнаватись, що Україна це не один Київ…

13.36

«Київміськбуд» призупиняє роботу. Там обурені «рейдерськими атаками»

"Київміськбуд" оголосив про страйк і повне припинення всього свого будівництва у Києві у зв'язку з ситуацією на будівництві в Святошинському районі. Про це йдеться в офіційній заяві "Київміськуду".

У "Київміськбуді" вважають, що останні події на будівельному майданчику у провулку Святошинському, 2 та нинішні ранкові події в Печерському районі біля будівлі компанії є "рейдерською атакою", що вже призвела до жертв серед будівельників і могла завдати шкоди мирним громадянам, які живуть поблизу місць конфлікту.

"Боріться із корупцією та забудовниками, які роками порушують закон та обманюють тисячі українців, а нам, чесним, законослухняним підприємцям, які сумлінно приносять гроші у бюджет, дайте нормально працювати", - йдеться у заяві компанії.  У "Київміськбуді" наголосили, що оголошений безстроковий страйк і зупинення будівельних робіт компанією триватиме до того моменту, поки їх працівникам "більше не треба буде боятися виходити на будівельний майданчик".

«Укрінформ»: Вже третю добу наші правоохоронці не можуть розібратися хто ж насправді перешкоджає цьому будівництву і хто за цим усім стоїть. Між іншим, хочеться дізнатись імена реальних замовників. Набридли вже ці проплачені псевдо активісти!  

14.30

Контрсанкції Росії. Втрати Заходу незначні

Збитки від російських контрсанкцій для економіки західних країн є неістотними. Такого висновку на підставі даних Eurostat та бази ООН Comtrade дійшли експерти Інституту Гайдара, Всеросійської академії зовнішньої торгівлі та Академії народного господарства і держслужби. Про це повідомляє DW.

Випадки, коли скорочення поставок у Росію призвело б до значного падіння обсягів експорту "санкційних" країн, поодинокі. Більшість країн, на які поширюються російські санкції, компенсували втрату російського ринку поставками в інші країни, а також збільшили експорт продовольчих товарів.

Відзначається також, що ініціатори санкцій проти РФ - США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція - постраждали від російських обмежувальних заходів менше, ніж Норвегія, Фінляндія, прибалтійські країни і Польща, які протягом багатьох років поставляли в Росію продовольчу продукцію.

«Укрінформ»: Найбільше скиглять ті, чиї реальні втрати не такі вже й суттєві. Наприклад, Італія чи Угорщина. Там скаржитися на санкції проти Росії, це відверте політичне замовлення, а не економічна необхідність. З іншого боку, навіть втрати не змусили Польщу чи країни Балтії говорити про пом’якшення санкцій. Просто там усе гаразд з історичною пам’яттю.

15.57

Україна обрала фільм на Оскар-2017. Це «Українські шерифи»

Оскарівський комітет України обрав фільм, що претендуватиме на премію Оскар. Про це комітет повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Оскарівський комітет України оголошує, що фільмом від України, що претендуватиме на премію Оскар у категорії “Найкращий фільм іноземною мовою”, обрано фільм “Українські шерифи”, реж. Роман Бондарчук", - йдеться у повідомленні.

Світова прем’єра фільму відбулася на найпрестижнішому документальному кінофестивалі IDFA, де стрічка отримала Спеціальний приз журі у головному конкурсі. Фільм демонструвався на понад трьох десятках фестивалів і продовжує представляти Україну на найпрестижніших кінофорумах, здобуваючи призи й відзнаки. Фільм розповідає про жителів  села Стара Збур’ївка Херсонської області, зокрема про двох чоловіків, які взяли на себе функції охорони громадського порядку.

«Укрінформ»: Чудовий фільм про українські реалії до і після Революції Гідності. Кіно про наш з вами вибір. А саме – ніхто крім нас не наведе лад на українській землі. Чи отримає фільм Оскар – це, насправді, не основне. Важливо, аби світ зрозумів, що насправді діється в Україні.

17.10

Видобуток газу в Україні. За 5 років маємо збільшити на 7 мільярдів кубів

Україна за 5 років має наростити власний видобуток газу на 7 мільярдів кубометрів. Про це сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман після церемонії відкриття пошуково-розвідувальної свердловини № 900 Шебелинського газового родовища, повідомляє з місця події кореспондент Укрінформу.

"Український газ - це національна безпека і конкурентоспроможність. Запасів газу на Шебелинському родовищі достатньо, щоб забезпечити нашу незалежність", - наголосив Гройсман

Шебелинське родовище - найбільше родовище газу в Україні, розробку якого було розпочато рівно 60 років тому. Тут добувають 16,5% усього газу "Укргазовидобування". В Україні підтверджені запаси газу становлять 635 мільярдів кубометрів. Газовидобуток ведеться у 8 областях України, включаючи Харківську.

«Укрінформ»: Перейти на власний газ – це фактично виграти війну у Росії. Пріоритет даної галузі безперечний і українська влада це розуміє. І ще. З Шебелінського родовища, колись поставлявся газ і до Москви. Це буде символічно, якщо саме газ відновленої Шебелінки допоможе Україні остаточно звільнитися від зашморгу Газпрому.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-