8 вересня: найголовніше за день

8 вересня: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
Україна чекає на екстрадицію затриманого в Панамі Каськіва. Генерал Абізаїд консультуватиме ЗСУ. Американці купують «Формулу-1»

01.11

Новинка в російських школах. Там вчитимуть на тюремників

У російських школах Волгоградської області відкрилися «профільні класи» Управління Федеральної служби виконання покарань (ФСВП). Про це повідомляє сайт УФСІН по Волгоградській області.

«1 вересня у двох волгоградських школах відкрилися профільні класи Управління Федеральної служби виконання покарань по Волгоградській області. На урочисті лінійки, присвячені початку нового навчального року, учні двох 10-х класів та одного 9-го вперше одягли форму УФСІН і відчули себе справжніми курсантами», - пише відомство.

Додано фоторепортаж зі шкільних урочистостей, присвячених Дню знань. Діти в синьо-сірій формі тюремного відомства - дев'ятикласники і десятикласники, в тому числі багато дівчаток.

«Укрінформ»: Цілком логічне нововведення. Ще з царських часів тюремник в Росії – це більше ніж робота. Це покликання. А зважаючи на нинішню російську владу та настрої суспільства, то цим дітям буде кого пильнувати через кілька років.

07.57

«Формулу-1» продають. Нові власники - американці

Американські компанії Liberty Media Corporation і CVC Capital Partners офіційно оголосили, що Liberty Media погодилася купити найпопулярніші автомобільні перегони у світі «Формулу-1». Про це повідомляє AFP.

В Liberty повідомили, що спочатку були придбані 18,7% акцій F1 за $746 млн. Згідно з угодою, «Формула-1» оцінена в $8 млрд, включаючи борг. Автогоночный бізнес буде придбаний за $4,4 млрд.

«Укрінформ»: Американці спробують вивести «Формулу-1» з кризи та провести кардинальні зміни. Нові власники обіцяють нові інтриги, поліпшити медіа підтримку та телепоказ гонок, дешеві квитки. Збільшать вони, що логічно, і кількість етапів в США. 

10.12

Каськіва затримали в Панамі. Чекаємо на екстрадицію

Екс-глава Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів затриманий в Панамі. Про це РБК-Україна заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

За словами генпрокурора, протягом 48 годин має відбутися слухання по справі Каськіва. "У разі його згоди на добровільну видачу, екстрадиція відбуватиметься за спрощеною процедурою і триватиме до 30 днів для узгодження всіх процедурних питань з українською стороною", - заявив Луценко.

"У разі відмови Каськіва від добровільної видачі, за законодавством Панами стороні надається 60 днів для захисту своїх інтересів і подачі контраргументів на матеріали компетентних органів України. Однак, панамська сторона запевняє, що поки не бачить підстав для відмови у видачі Каськіва", - зазначив генпрокурор.

«Укрінформ»: Не поспішаймо радіти. Квола українська правоохоронна система наразі лише вчиться вирішувати подібні питання. Тому зачекаймо, коли добродія Каськіва привезуть до Києва. Цікавить і те, як Каськів компенсуватиме втрати завдані державі. Усі ж пам’ятають історію з іспанським лижним інструктором, який підписував мільярдний контракт.

12.21

Відміна ліцензій на імпорт і експорт алкоголю. Депутати підтримують

Народні депутати підтримали в першому читанні законопроект щодо спрощення ліцензійних процедур у сфері зовнішньоекономічної діяльності, який скасовує ліцензування експорту/імпорту спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів. За відповідне рішення проголосували 254 народних обранця, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначається в пояснювальній записці, законопроект пропонує скасувати ліцензування експорту, імпорту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та фінансові санкції за неподання суб'єктами звітів у цій сфері.

«Укрінформ»: Хочеться почути фахові коментарі на цю тему. Наскільки це буде вигідно для бізнесу та державного бюджету. А головне, чи це раптом не чергова стежка для вітчизняних контрабандистів. Адже горілка та цигарки – це головний «продукт», який нелегально переправляють через наш кордон.

12.40

«Антонов» йде на світовий ринок. І шукає нових партнерів

Державне підприємство "Антонов" заявляє про плани виходу на глобальний авіаринок, тоді як раніше орієнтувалося на сегмент ринку, обмежений пострадянською територією. Про це розповів заступник начальника відділення перспективного проектування Андрій Хаустов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Для нас головне наразі те, що раніше ми орієнтувалися на досить вузький сегмент ринку, передусім обмежений пострадянською територією і тими країнами, які визнають сертифікат льотної придатності АРМАК. Тобто, це авіарегістр СНД. Якщо ми хочемо стати глобальним гравцем, нам треба орієнтуватися на глобальний ринок. Відповідно, склад устаткування, систем на борту повинен задовольняти замовників у світовому масштабі", - заявив він. 

Фахівець підкреслив, що на цьому етапі "імпортозаміщення - не примха "Антонова", а життєва необхідність, викликана тим, що інакше зараз підприємство вижити не може".

«Укрінформ»: Якщо говорити більш конкретно, то «Антонов» припиняє будь-яку співпрацю з Росією і переходить на комплектуючі зі США та Канади. Процес болючий, але без нього на світовий ринок нас не пустять.  

13.10

Євробачення-2017. Дніпро втрачає інтерес до конкурсу

У зв'язку з постійними перенесеннями дати визначення міста-господаря Євробачення-2017 Дніпро цей конкурс вже не цікавий, бо втрачено час на підготовку інфраструктури. Про це заявив журналістам міський голова міста Борис Філатов в кулуарах ВР, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я не знаю, чим закінчиться цей конкурс (вибір міста-господаря - ред.), але Дніпру це вже не цікаво»,  - сказав Філатов. За його словами, вже втрачено тривалий проміжок часу, який би можна було використати на підготовку інфраструктури міста до проведення конкурсу, й деякі процеси вже неможливо реалізувати.

Сьогодні стало відомо, що місто-господар пісенного конкурсу Євробачення-2017 оголосять у п'ятницю на брифінгу.

«Укрінформ»: Затягування з вибором міста для Євробачення-2017 вже у всіх в печінках. Бажання дати усім шанс і зробити все «по-чесному» вкотре перетворюється на фарс. Тепер залишилось дати задній хід Одесі і конкурс завершиться сам по собі.

15.00

Світло подорожчає вдвічі. Вчимося економити

Тариф "Укренерго" може зрости в два рази після введення стимулюючого регулювання (RAB. – Ред.) з 1 січня 2017 року. Про це сьогодні в ході прес-конференції повідомив тимчасово виконуючий обов'язки голови НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук, передає кореспондент РБК-Україна.

"Тариф може збільшитися в два рази, за попередніми оцінками. Зараз 7 коп. за кВт/год, а буде 14-15 коп. за кВт/год як мінімум", - сказав він. При цьому, за словами Ковальчука, "Укренерго" спробує застосувати понижуючі коефіцієнти з метою оптимізації тарифу.

«Укрінформ»: Новина до якої українці мали давно підготуватися. Причому, підготуватись не лаяти уряд, а навчитися заощаджувати електроенергію. Це куди ефективніше, ніж посилати прокльони на адресу Гройсмана, чи принципово не платити за світло.

15.50

В Узбекистані новий президент. Найближчі три місяці країною керуватиме прем’єр Мірзійоєв

Тимчасово виконуючим обов'язки президента Узбекистану на спільному засіданні двох палат парламенту 8 вересня призначений прем'єр-міністр Шавкат Мірзійоєв. Про це повідомляє агентство "Фергана".

Відповідно до статті 96 Конституції Узбекистану тимчасово в.о. повинен був стати голова Сенату Нігматулла Юлдашев, але він заявив самовідвід. Протягом найближчих трьох місяців в Узбекистані мають відбутися вибори президента. 59-річний Мірзійоєв з 2003 року обіймав посаду прем'єр-міністра Узбекистану.

«Укрінформ»: Більшість аналітиків впевнені, що Карімов не залишив по собі правонаступника, отже Мірзійоєва підтримує лише частина місцевої еліти. Чи значить це, що Узбекистан на порозі політичної кризи та кривавої боротьби кланів за владу? Вряд чи. На тлі ісламської радикальної загрози світовим лідерам (насамперед, США і Китаю)не вигідно запускати ситуацію в Узбекистані.

16.36

«Таємні тюрми» СБУ. В Краматорську також не знайшли

У Краматорську делегація підкомітету ООН з недопущення катувань відвідала міжрайонний відділ Служби безпеки України. Про це повідомляє прес-центр СБ України.

Під час спілкування було наголошено на цілковитій відповідності правовим нормам процесуальних дій  співробітників СБУ із затриманими, підозрюваними, свідками, адвокатами або правозахисниками. Також члени делегації отримали доступ до усіх приміщень, які вони бажали оглянути та ознайомилися з документами, що регламентують або фіксують слідчі дії.

Краматорськ став четвертим місцем, яке відвідали представники підкомітету ООН з недопущення катувань у межах візиту до України. Раніше члени делегації відвідали Львів, Запоріжжя та Маріуполь.

«Укрінформ»: Триває квест правозахисників по відділкам СБУ. Шукають «таємні в’язниці» де нібито катують затриманих. Наразі нічого не знайшли. Зате нам з того лише користь. Інформація потроху спростовується, а самі відділки, як це у нас прийнято перед візитами іноземців, приводять до ладу.

17.10

У міністра оборони України новий радник. Це американський генерал Абізаїд

Глава міністерства оборони США Ештон Картер призначив колишнього командувача американських ЗС, генерала у відставці Джона Абізаїда, радником з питань оборони для України. Про це офіційно повідомили у Пентагоні за результатами зустрічі міністрів оборони України і США в Лондоні, передає власний кореспондент Укрінформу.

Генерал Абізаїд надаватиме авторитетні поради українському військовому керівництву в контексті прагнень України реалізувати реформи, "спрямовані на приведення збройних сил до західних стандартів і принципів". У тому числі, йдеться про посилення демократичного цивільного контролю над збройними силами, перехід до штатної структури, сумісної з НАТО, а також викорінення корупції, уточнили в оборонному відомстві США.

«Укрінформ»: Джон Абізаїд на прізвисько «Шалений араб» легендарна персона в армії США. Десантник, який воював в Гренаді та Іраці, а згодом планував військові операції на Близькому Сході. Навряд чи Абізаїда призначили лише писати формуляри. Його досвід дозволяє реалізовувати цілком конкретні бойові задачі. 

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-