5 вересня: найголовніше за день

5 вересня: найголовніше за день

Укрінформ
Підпал «Інтера» - що це було і навіщо? Два роки Мінським угодам. Євро вже по 30 гривень

06.31 

Борщовий набір подешевшав вдвічі. Дякуємо урожаю та обмеженню імпорту

Вартість овочів борщового набору (по одному кг капусти, картоплі, цибулі, моркви і буряка) в серпні коливалася від 15,96 грн до 16,44 грн, тоді як в серпні 2015 року - 24,06-27,11 грн. Таким чином, за рік овочі подешевшали на 58%, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Порівняно з липнем, ціни на капусту, картоплю, цибулю, моркву і буряк знизилися на 14%. Як пояснюють експерти, здешевлення овочів було обумовлено надходженням на ринок продукції нового врожаю та їх кращою якістю, порівняно з минулим роком. Також на цінову ситуацію вплинуло припинення поставок українських овочів в Росію і Крим, що додатково збільшило пропозицію на ринку.

«Укрінформ»: Гарна новина для всіх, не лише домогосподарок. Втім, дешевий борщ ще не означає, що українське сільське господарство пішло вгору. Чекаємо на новини про запуск нових господарств, нові технології, нові ринки збуту.

10.22

Уряд запустив «митну сотню». Ловитимуть контрабандистів

Голова уряду Володимир Гройсман презентував «митну сотню», до якої увійдуть мобільні групи з виявлення порушень на митниці. Про це повідомляє Еспресо.TV.

"На митниці зараз є дуже багато зловживань, корупції і рівень контрабанди знищує національну економіку. Нещодавно одеська митниця виявила контрабанду цигарок на 100 млн грн. Це кошти, які мали потрапити до державного бюджету, але ці кошти хотіли передати у тіньові потоки. Ми сьогодні запустимо в роботу першу частину мобільних груп", - заявив Гройсман. Він додав, що в мобільні групи "відібрали кращих з кращих".

«Укрінформ»: Реформа наразі виглядає суперечливо. З одного боку сьогодні будь-які спроби навести лад на митниці сприймають позитивно. З іншого боку, як свідчить наша історія, у кожній «сотні» є своя паршива вівця, тому подібні нововведення мають контролюватися. Ким? Митною «суперсотнею»?.  

11.05

Обама і Путін поговорили про Україну. Чекаємо на результати

У китайському Ханчжоу на полях саміту G20 відбулася зустріч президентів США і РФ Барака Обами і Володимира Путіна, на якій говорили про Україну і Сирію. Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на прес-секретаря глави РФ Дмитра Пєскова. 

"Зустріч проходила довше, ніж планувалося, вони затрималися, обговорювали Сирію, головним чином, і Україну. Після цього ще Обама з Путіним переговорив віч-на-віч", - сказав Пєсков. Відповідаючи на питання, чи добре пройшла зустріч і чи була вона конструктивною, Пєсков заявив: "Добре. Робота буде продовжена".

«Укрінформ»: Не треба бути великим політологом аби зрозуміти – Кремль реально про щось спробує домовлятися про Україну вже з наступним президентом США. А нинішня розмова Путіна з Обамою це швидше політичний театр від американського лідера і дрібне вдоволення амбіцій для російського президента.

11.54

Депутати кажуть про нову російську військову загрозу. Актуальне завдання Ради – обороноздатність держави

Народний депутат Максим Бурбак заявляє, що російським військам достатньо кількох годин, щоб перейти у повномасштабний наступ. Про це він сказав під час засідання Погоджувальної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Бачимо формування загроз по периметру навколо нашої країни. Приведеним у бойову готовність російським військам достатньо кількох годин для доведення нових завдань і планів, щоб перевести навчання у повномасштабний наступ", - зазначив він.

У зв'язку з цим, на думку народного депутата, тема посилення обороноздатності країни у відповідь на дії агресора має стати головною у порядку денному роботи нинішньої сесії парламенту.

«Укрінформ»: Той випадок, коли голоси про те, що «не потрібно усе списувати на АТО» абсолютно недоречні. Поки Путін житиме у паралельній реальності, від Росії можна чекати чого завгодно. Скажімо, хто знає чим можуть скінчитися стотисячні навчання «Кавказ-2016»? Тому на армії не економимо і чекаємо на звіт міністра оборони.

13.14

Пожежа на «Інтері». Спілка журналістів проти погромів медіа

У Національній спілці журналістів України засуджують напад на телеканал "Інтер", що спричинив пожежу та руйнування приміщень інформаційної служби. Про це йдеться у коментарі першого секретаря НСЖУ Сергія Томіленка, розміщеному на сайті спілки.

Очевидно, зазначає Томіленко, що редакційна політика телеканалу "Інтер" викликає дискусії і загалом у нашому суспільстві, і серед медіафахівців. Але в країні є регулятор – Нацрада з питань телебачення і радіо, є правоохоронні служби, які мають ефективно реагувати на порушення законів телеканалом, якщо вони мають місце.

"Надзвичайно обурює і та відверта зловтіха, яку демонструють окремі журналісти, обговорюючи погром на "Інтері". Ми зараз не говоримо про якість контенту, який продукує телеканал (хоча варто сказати, що "фронтові" інтерівські журналісти готують об’єктивні сюжети з передової). Ми говоримо про те, що нетерпимість серед журналістів – це якраз ті "стандарти", які нам і намагаються нав’язати в ході гібридної війни, що розв’язана проти України", - сказав Томіленко.

«Укрінформ»: Палити телестудію – це варварство, хоча, зважаючи на пошкоджені відеокамери спостереження, ще невідомо хто саме палив. Зловтішатися з насильства над журналістами – також ознака куцого розуму. Але якими словами тоді назвати дії Нацради, яка з року в рік спускає на гальмах усі конфліктні ситуації навколо «Інтера»? Може реальні винні не ті хто палить, а ті хто роздає ліцензії із заплющеними очима?

13.36

Україна і блакитне паливо. Економимо і більше видобуваємо власний газ

В Україні за перші шість місяців поточного року зменшилося споживання газу, натомість його видобуток зріс порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це інформує Міністерство енергетики та вугільної промисловості України.

За даними відомства, у першому півріччі поточного року було спожито 17,153 млрд кубометрів газу, тоді як за аналогічний період торік - 19,317 млрд кубометрів.

Тим часом газовидобувні компанії України у першому півріччі видобули 10,006 млрд кубометрів газу - порівняно з 9,842 млрд кубометрів за такий самий період торік.

«Укрінформ»: Стратегія «більше видобуваємо і більше економимо» поступово зменшить нашу залежність від Росії. Побачимо, яким буде новий «зимовий пакет» з «Газпромом». Ну, і з нетерпінням чекаємо на модернізацію української ГТС. 

13.41

Два роки Мінським угодам. Росія і не збирається їх виконувати

Росія не виконала жодного пункту Мінських угод за два роки після підписання. Про це у Твіттері заявила речник Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца.

"5.09 - 2 роки з підписання Мінського протоколу. Досі Росія як підписант не виконала жодного пункту Мінських угод", - написала речник.

Як повідомляв Укрінформ, голова комітету Європарламенту у закордонних справах Ельмар Брок заявив, що економічні обмежувальні заходи, запроваджені Євросоюзом проти Росії у відповідь на посягання на суверенітет і територіальну цілісність України, повинні тривати, доки не будуть у повному обсязі виконані Мінські домовленості.

«Укрінформ»: Мінські домовленості вичерпали себе. Головну місію вони виконали – зупинили активну фазу війни, але сам конфлікт трансформувався в окопно-диверсійне протистояння. Наразі глухий кут. Україна ніколи не визнає нову владу Донбасу, а в Росії, схоже, ще не скоро скінчаться бажаючі платити за війну. Грошима та життями.   

15.53

Євро пішло на рекорд. Подолано психологічну позначку у 30 гривень

Курс продажу европейської валюти на міжбанківському валютному ринку станом на 13:30 встановився на позначці 30,0034. Відповідні дані містяться на фінансовому порталі Finance.ua

Курс купівлі євро тримається на рівні 29.9391 гривень. Курс купівлі-продажу долара встановився на рівні 26.82 – 26.88 гривень.

«Укрінформ»: Уряд передбачав подібне зростання і вже пояснив його «сезонним коливанням». Мовляв, підстав для нового знецінення національної валюти немає, а відновлення співпраці з МВФ взагалі зніме усі проблеми. Подібні виправдання пересічний українець чув тисячі разів, але завжди підсвідомо готувався до гіршого. Дехто сумно жартує, валютний ажіотаж – перша осіння ознака в Україні.

17.00

Луценко на Кіпрі. Хоче повернути крадені активи

Генпрокурор Юрій Луценко разом зі своїм заступником з міжнародно-правового співробітництва Євгеном Єніним перебувають із робочим візитом на Кіпрі. Про це Єнін повідомив на своїй сторінці у Facebook

"Шукаємо спільно з Юрієм Луценком розуміння кіпрських колег щодо повернення активів колишніх наших можновладців в Україну. Корабель для пошуку скарбів нам поки ніхто не пропонує, однак десяток остаточних бенефіціарів та розкриття деяких рахунків на Кіпрі геть би не завадили", - написав він.

«Укрінформ»: Бажання повернути крадені з України гроші можна лише вітати. Але навіщо це робиться настільки публічно? Після повідомлення заступника Луценка у соцмережі склалось враження, що наша генпрокуратура поїхала на Кіпр на веселий квест, а не виконувати взагалі-то конфіденційну місію.  

Святослав Василик

                                              

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-