1 вересня: найголовніше за день

1 вересня: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
Запуск системи е-декларування. Екскурсії «таємними в’язницями» СБУ. В окупований Крим повертається рабство.

00.37

Систему е-декларування запустили. Чиновники тремтять?

В Україні з 00:00 1 вересня запрацювала система обов'язкового електронного декларування майна держчиновниками.

З 1 вересня всі посадові особи, у тому числі нардепи, міністри і президент, повинні подати розширену декларацію про доходи через інтернет. Протягом 60 днів всі без винятку посадові особи високого рівня повинні подати декларацію про доходи та майно своєї родини.

"Відмова від подання декларації, або приховування в ній майна на суму понад 362 500 грн тепер є злочином за 362-ї статті Кримінального кодексу", – написав на своїй сторінці у Facebook глава комітету Верховної Ради з протидії корупції, депутат від фракції "Самопоміч" Єгор Соболєв.

Доступ до е-деклараціям на сайті nazk.gov.ua.

«Укрінформ»: Після фальстарту 15 серпня, коли систему запустили без механізму захисту даних, хочеться вірити, що це реальний початок роботи е-декларування. Можна сперечатися про ефективність цього нововведення, втім вже сам факт його існування повинен допомогти громадськості краще контролювати владу. Ну, і про «галочку» для ЄС не забуваймо. 

07.47

Трамп проти нелегалів. Він пропонує висилати мігрантів-злочинців

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп пообіцяв покінчити з "циркуляцією нелегальної імміграції". Про це повідомляє Російська служба ВВС.

Зокрема, Трамп заявив, що якщо він переможе на виборах у листопаді, то більше ніякої амністії для нелегальних мігрантів не буде. Виступаючи у Фініксі, Трамп перерахував імена людей, які, за його словами, стали жертвами нелегальних мігрантів. За його словами, у вбивць був довгий список попередніх порушень закону, але нікого з них не вислали з країни.

«Укрінформ»: Від загальних погроз в бік нелегалів Трамп перейшов до конкретики. При цьому його радикальні ідеї в США є кому підтримати, адже нелегальна міграція і пов’язані з цим безробіття та злочинність  – головні внутрішні проблеми країни. Втім, як свідчить історія, за гучним передвиборчим галасом завжди йде великий пшик. І весь радикалізм Трампа – це швидше бродвейське шоу, ніж чіткий план дій.

 08.36

Гройсман дасть грошей освітянам. Майже 10 млрд. гривень

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман анонсував намір Кабінету міністрів збільшити фінансування сфери освіти в 2017 році майже на 10 млрд. грн. Про це він написав у Facebook.

"Інвестиції в освіту - це інвестиції в майбутнє. Ми визначили освіту як один з пріоритетів, формуючи бюджет на наступний рік, і плануємо збільшити фінансування приблизно на 10 млрд. гривень. Зокрема, за рахунок додаткових ресурсів зарплати робітникам освіти з наступного року піднімуться на два щаблі тарифної сітки", - зазначив очільник уряду.

«Укрінформ»: Однозначно, добра новина для вчителів на День знань. Сподіваюсь дати додаткові гроші на освіту прем’єра змусило усвідомлення того, що зарплати наших викладачів дійсно жебрацькі. І витівки дурників, які кинули торт у заступника Гройсмана з криками «Гроші на освіту, а не на війну!» тут ні до чого.  

10.35

Захід посилить санкції проти Росії. Хай лише спробують піти війною на Україну

Європейські країни та США мають план дій на випадок повномасштабного російського військового вторгнення в Україну. Про це заявив координатор Державного департаменту США з питань санкцій Деніел Фрід, пише Голос Америки у Твіттері.

За його словами, йдеться, зокрема, про можливість посилення санкцій у разі, "якщо війна почне розгортатися знову". Фрід уточнив, що це питання обговорювалося "з німцями, французами, поляками і британцями".

«Укрінформ»: Ще більше санкцій – сьогодні це єдина дієва протидія Заходу на агресію Росії. Як то кажуть, дякуємо і за це. Хоча, як показує час, в Росії вже звикли і до напруги з Заходом, і до санкцій, і до «дєнєг нєт, но ви держітєсь». А імперські таргани, як були в головах, так і залишились.

12.15

«Таємних в’язниць» не існує. Україна готова допустити правозахисників на усі об’єкти СБУ

Голова СБУ Василь Грицак  стверджує, що ніяких "таємних тюрем", зокрема, у Харкові  немає. Про це він заявив на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас немає таємних тюрем. Більше того, після спілкування з правозахисними організаціями, ми підписали цілий ряд документів- розпоряджень, які я  особисто підписав. Якщо не помиляюсь, у нас у списку 13 представників іноземних організацій, у першу чергу ООН, які будуть допущені на всі без винятку об'єкти СБУ", - заявив голова спецслужби.

До речі, сьогодні «таємні тюрми» (а насправді, приміщення досудового слідства) в Харкові відвідали журналісти. Нічого, щоб нагадувало про тортури вони там не побачили. 

«Укрінформ»: Коли в твоїй країні йде неоголошена війна, то усі розмови про «таємні в’язниці» тхнуть дезінформацією. Яка вигідна самі знаєте кому. Люди з Amnesty International та Human Rights Watch можливо і мають святі наміри. Але при цьому вони свідомо чи ні виставляють Україну у невигідному світлі, посилаючись на дуже сумнівні свідчення.  

13.11

Перед Ісландією збірну залишили п’ятеро. Не підійшли по технічним характеристикам

Головний тренер збірної України з футболу Андрій Шевченко розпочав оптимізацію кадрового потенціалу "синьо-жовтих" перед відбірковим матчем чемпіонату світу-2018 з Ісландією.

Як повідомив прес-секретар національної команди Олександр Гливинський, наприкінці третього тренувального дня розташування збірної України залишили п’ятеро гравців - Сергій Рибалка, Роман Безус, Артем Довбик, Микола Морозюк та Владлен Юрченко.

"Через технічні характеристики, які необхідні виконавцям для протистояння конкретному супернику - збірній Ісландії, ми прийняли саме таке рішення", - зазначив Андрій Шевченко.

«Укрінформ»: Що мав на увазі Шевченко під «технічними характеристиками»? Усі «відраховані» футболісти негабаритні, більше схильні до комбінаційного футболу, не такі сильні у силових єдиноборствах. З цього робимо висновок, що 5 вересня проти Ісландії наша збірна робитиме ставку на просту і силову гру. Тобто нічого нового у грі «синьо-жовтих» поки не планується.    

15.01

В Криму продають в’язнів. Коли дійде черга до Поклонської? 

На офіційному сайті Держзакупівель РФ розміщено контракт на постачання людей, які відбувають покарання в окупованому Криму. Засуджених пропонують закупити як товар. Про це у Фейсбуці повідомила член Громадської палати Єкатеринбурга Катерина Петрова.

"На сайті держзакупівель наштовхнулася на контракт на постачання людей (засуджених) за 0 рублів (насправді все законно)", - написала вона. Як найменування товару зазначається "робоча сила з числа засуджених у кількості 60 осіб".

«Укрінформ»: Як все символічно. Після засуджених, які насправді не самостійні у своєму виборі, Крим може постачати в інші регіони Росії зрадників (військових, правоохоронців, суддів) та чиновників-перебіжчиків. Відомо, що люди в Росії ще з часів кріпосництва були ходовим товаром.    

15.29

Акція протесту на панахиді в Беслані. Матері одягли футболки «Путін – кат Беслана»

Затриманих під час панахиди за дітьми Беслана жінок зобов'язали сьогодні ж з'явитися до суду. Про це повідомляє "Новая газета".

"Жінкам, які організували акцію з футболками, на яких були звинувачення на адресу президента (напис "Путін – кат Беслана"), належить сьогодні ж з'явитися до суду: їм оформляють протоколи", - йдеться в публікації. Окрім, жінок затримали ще й журналістів, які цю акцію висвітлювали.

«Укрінформ»: Беслан – біль Росії, з якою країна живе вже 12 років. За цей час Путін став новітнім диктатором, поклавши під себе всю владу і воліє не згадувати про власні помилки. Йому їх нагадають, за що миттєво опиняються за гратами. 

17.26

Україна хоче стати авіамостом з Азії в Європу. Літаки можуть сідати у Києві та Львові

Україна зацікавлена у тому, щоб стати авіаційним хабом (транзитним центром) на шляху з Азії до Європи. Про це заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян, повідомляє прес-служба міністерства.

"Нам дуже цікаво, щоб азійські авіакомпанії літали через Україну. Щоб, наприклад, рейси з Сінгапуру робили посадку в Києві чи Львові, а потім летіли далі", - зазначив керівник транспортного відомства.

«Укрінформ»: Ідея очевидна і після реконструкцій 2012 року наші аеропорти вже були готові аби стати перевалочними пунктами між Азією та Європою. Сьогодні сміливі плани міністра потребують конкретного підтвердження. Насамперед, через конфлікт на Сході Україна повинна дати гарантії безпеки. Щодо комфорту транзитних зон в Борисполі та Львові ми вже мовчимо. 

17.57

Олланд і Меркель вітають припинення вогню в Донбасі. Головне, аби перемир’я було стійким

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд вітають домовленості про припинення вогню в Донбасі з 1 вересня. Їх спільну заяву опубліковано на сайті німецького уряду.

Меркель і Олланд підкреслили важливість того, щоб перемир'я було стійким. "Франція і Німеччина вкрай стурбовані ситуацією з безпекою на Сході України, зокрема, уздовж лінії зіткнення. Країни підтверджують прихильність роботі з Україною і Росією в рамках "нормандського формату“ для повної реалізації мінських домовленостей", - сказано в заяві.

Також наголошується, що Франція і Німеччина виступають за територіальну цілісність і суверенітет України.

«Укрінформ»: Домовленість про припинення вогню з 1 вересня матиме значення лише якщо це початок великого перемиря, а не разова акція. Інакше з глухого кута мінських домовленостей нам не вийти ніколи.

Святослав Василик

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-