Клімкін: Нормандський формат - можливість не дати РФ обійти

Клімкін: Нормандський формат - можливість не дати РФ обійти "Мінськ-2"

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав "нормандський формат" можливістю скласти дорожню карту виконання Мінських домовленостей.

Про це він заявив в інтерв'ю "Эхо Москвы".

"Що у нас є, щоб далі сприяти реалізації Мінська? "Нормандський формат" існував увесь останній час. Тільки міністерських зустрічей, якщо я не помиляюся, відбулося 11 або 12. Тому "нормандський формат" – це можливість скласти, як я дуже сподіваюся, дорожню карту виконання Мінська. А також можливість не дозволити Росії й далі уникаити імплементації через фіксацію, по-перше, послідовності дій, а по-друге, через фіксацію гарантій для дій кожного. Ось це для мене реально шлях, який може і повинен привести до успіху і Мінська", - зазначив Клімкін.

При цьому глава МЗС додав: "Я б не приділяв так багато уваги якимось формальним речам, перепрошую за тавтологію, як формат. Адже Німеччина і Франція мають мандат Європейського Союзу. Фактично зав'язаний трек — це дискусії між Сполученими Штатами і Росією. Наприклад, під час останнього саміту НАТО у Варшаві ми обговорювали реалізацію Мінська у форматі "великої п'ятірки".

На переконання Клімкіна, справа не у форматі: "Ми можемо збиратися частіше, ми можемо думати про те, що робити паралельно... Але нам потрібно бажання Росії не гратися політично в якомусь великому просторі, а починати імплементувати Мінськ. Для мене імплементація Мінська означає, що ми перестаємо стріляти, ми поступово передаємо реальний контроль над ситуацією ОБСЄ, і Росія фізично йде з Донбасу. Ось це для мене мінімальний стан, коли ми можемо досягти якоїсь динамки в Мінську".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-