Росія сама може стати жертвою

Росія сама може стати жертвою "гібридної війни" - Горбулін

Укрінформ
Розв'язавши "гібридну війну" на західному напрямку, Росія й сама стає дуже уразливою на інших стратегічних напрямках, зокрема, у Далекосхідному регіоні, якщо подібні інструменти та методи будуть використані проти неї.

Таку думку в статті "Хитромудра невизначеність нового світопорядку" у тижневику "Дзеркало тижня" висловив радник Президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень академік НАНУ Володимир Горбулін. 

"Граючи в "гібридні війни" на західному напрямку, який сприймається найгостріше, Росія стає дедалі уразливішою на інших стратегічних напрямках. Зокрема, поки що залишається "за дужками" перспектива застосування методів "гібридних воєн" проти самої Росії - особливо в тих регіонах, які Москва й так послаблює у військовому та забуває в адміністративному плані. Це насамперед Далекосхідний регіон, відкритий для повзучої китайської експансії, яка може початися вже найближчими роками і тривати десятиліття", - написав Горбулін.

Він вважає, що як завгодно жорсткі "керівні розпорядження" далекого Центру і як завгодно абстрактно могутні "духовні скрєпи" безсилі перед конкретними регіональними демографічними тенденціями. 

"Надання Москвою Китаєві практично повного доступу до цілих районів - це вільне чи мимовільне власноручне створення хорошого плацдарму, на якому Пекін може без зайвих складнощів і труднощів задіяти сценарії та стратегії "гібридної війни" вже проти самої Росії. Благо, відповідних надзвичайно масштабних ресурсів (перш за все – надлишку населення) самому Китаю не позичати", - зазначив директор Національного інституту стратегічних досліджень.

У цьому контексті він процитував слова, сказані ще в травні 2014-го заступником голови КНР Лі Юаньчан у виступі на Петербурзькому міжнародному економічному форумі: "...У Росії велика територія, а в Китаї – найпрацелюбніший у світі народ. Якщо ми зможемо поєднати ці чинники, то отримаємо значний розвиток. У Росії велика територія і мало народу, в Китаї — навпаки".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-