23 серпня: найголовніше за день

23 серпня: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
Луценко обіцяє відкрити на Путіна «справу». Pokemon GO - наш новий «ворог». Василишина неможливо «вивести» з МОЗу

1.58

«Вживати» Twitter вночі стане комфортніше

Сервіс мікроблогів Twitter ввів функцію «нічного режиму» для користувачів офіційного програми на iOS. Новий режим зробить быльш темним інтерфейс, що спростить читання стрічки Twitter в нічний час або в темних приміщеннях.

Про нововведення повідомляється в офіційному акаунті компанії.

Першими оцінити функцію змогли користувачі Android, для них офіційний запуск відбувся в липні. Встановити «нічний режим» можна в налаштуваннях.

«Укрінформ»: Крок назустріч «інформаційним наркоманам». Їм стане легше ночами, не заважаючи домашнім, отримувати «дозу». Що ж, розцінимо це як прояв милосердя…

9.33

Хто ті 4,5 млн. українців, які не поважають свого прапора?

Понад 90% українців пишаються державними символами - прапором, гербом та гімном України.

Про це сказав Президент України Петро Порошенко під час церемонії підняття українського Державного Прапора, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Як свідчить опитування, понад 90% українських громадян пишаються або позитивно ставляться до нашого прапора, герба та гімну. Так само і до української мови, яку також вважають одним із найважливіших атрибутів нашої держави», - сказав Порошенко.

Звичайно, додав Президент, краще б, якби було 100%, але для пострадянського демократичного суспільства наявні показники виглядають надзвичайно оптимістично.

«Укрінформ»: А нам чогось думається про ці «жалюгідні» 10%. Проценти – штука лукава, абсолютні цифри гарантують протверезіння. Якщо вірити соціологом, тих, хто не поважає синьо-жовтий прапор близько 4.5 мільйонів… Чимало… Хто вони, ці люди?

9.40

Президентство не допоможе Путіну уникнути суду. Проте поки що – допомагає…

Міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що під час оголошення підозри президенту РФ Володимиру Путіну і прем'єр-міністру Дмитру Медведєву не допоможуть їх посади. Про це він сказав в ефірі "112 Україна".

За його словами, високі державні посади не допоможуть Путіну і Медведєву уникнути отримання підозри.

"Я вітаю активну позицію ГПУ і можу сказати, що наше міністерство буде з ними працювати в цьому напрямку. Ми можемо оголошувати підозру Путіну і Медведєву, якщо вони порушили українське законодавство. Їх посади не мають значення", - заявив міністр.

Нагадаємо, вчора ГПУ повідомила про підозру раднику Путіна, Шойгу і 13 російським генералам і чиновникам.

Крім того, в ГПУ повідомили, що працюють над тим, щоб повідомити про підозру Путіну і Медведєву.

«Укрінформ»: Як це мило – «працюють над тим, щоб повідомити про підозру Путіну і Медведєву»! Та що ж там «працювати»?! Ще півтора роки тому Путін сам публічно , у фільмі «Крым. Путь домой» визнав свою керівну роль в організації захоплення українського Криму. А інших хіба мало фактів і свідчень? Їх не достатньо, щоби почати проти кремлівського упиря кримінальне переслідування?

10.04

Ніколя Саркозі має  намір узяти участь у виборах президента Франції у 2017 році

Про це політик написав у своєму Twitter.

"Я вирішив бути кандидатом у президенти в 2017 році. Франція потребує цього. Я відчуваю, що маю сили витримати цю битву у цей момент нашої болісної історії", - заявив Саркозі.

Офіційно свою кандидатуру він представить найближчим часом з нагоди виходу його книги «Все для Франції».

Читайте також: Саркозі залишає посаду голови партії заради президентських перегонів

Вибори президента Франції відбудуться 23 квітня 2017 року. Всі кандидати від політичних сил будуть визначені за підсумками внутрішньопартійних праймеріз, завершення яких заплановане на цей жовтень.

Нагадаємо, Саркозі обіймав посаду президента Франції з 2007 по 2012 роки. Наразі він очолює правоцентристську партію республіканців.

«Укрінформ»: Здається, лише великому французу Шарлю де-Голю вдавалося повернутися після перерви в Єлісейський палац. А Саркозі… Не той масштаб, але при нинішньому загальноєвропейському дефіциті сучасних лідерів, у нього, великого друга Путіна і «друга» України, є шанс. Втім, не чекаючи чуда, сподіваймося не штуку більш надійну – на баланс інтересів сильних світу цього.

11.15

Україні та Грузії обіцяють «безвіз» з 1 січня

В ЄС очікують, що Україна та Грузія отримають безвізовий режим з ЄС з 1 січня 2017 року.

Про це на своїй сторінці у Twitter брюссельський кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк.

"Дипломати ЄС очікують остаточне рішення Європарламенту та Ради ЄС щодо візової лібералізації для України та Грузії у жовтні із запровадженням безвізового режиму з 1 січня 2017 року", - зауважив він.

«Укрінформ»: Ну, якщо загалом, то в серіалі «Україна і «безвіз» це, останнім часом, чи не найцікавіша серія. Уявіть собі, ви просинаєтесь після бурхливої зустрічі Нового року і – можна не похмелятися, а їхати на всі чотири боки!

12.03

Знайомтесь: Pokemon GO - наш новий «ворог»

МВС готове ініціювати розгляд на засіданні Кабінету міністрів та РНБО питання регулювання діяльності на території України додатку Pokemon GO.

Про це інформує прес-служба МВС України.

У відомстві зазначили, що популярність сервісу «Pokemon GO» призвела до виникнення нового спектру загроз, кількісно збільшуються смертельні випадки з гравцями «Pokemon GO» і урізноманітнюються порушення закону ними та відносно них.

У відомстві наголошують, що низка держав вже озвучили застереження для своїх громадян і направили офіційні запити до розробників віртуальної гри з метою нівелювання негативних наслідків від використання цього он-лайн сервісу.

«Так, поліція та збройні сили Ізраїлю заборонили своїм службовцям використовувати додаток «Pokemon GO» під час перебування на режимних об’єктах. Керівництво відомств побоюється витоку інформації з обмеженим доступом. З метою недопущення будь-яких незаконних дій пов’язаних з грою «Pokemon GO» поліція Риги написала рекомендації-застереження для своїх громадян», - навели приклад в МВС.

Міністерство «на першому етапі» пропонує пам’ятку для кожного ловця «з метою здійснення превентивної діяльності з недопущення тяжких наслідків для прихильників гри та захисту законних прав та інтересів осіб, які мимоволі можуть бути втягнуті до неї».

«Укрінформ»: Ми писали про цю загрозу. Зрештою, найбільша шкода,  що її завдасть Pokemon GO може бути моральна – азарт і все що з ним пов’язано.  Але це саме той випадок, коли гріх не підстрахуватися.

13.13

Скільки України недоплачує учителям

Зарплату вчителів в Україні необхідно підняти на третину, щоб вона відповідала європейському показникові вчительської зарплати у відсотках до середньої зарплати по країні.

Про це поінформував у Херсоні в понеділок на обласній конференції педагогічних працівників "Про підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної та вищої освіти у 2015-2016 навчальному році та завдання на 2016-2017 навчальний рік, спрямовані на забезпечення функціонування та розвиток освіти в області" заступник міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Оплата праці вчителя. Сьогодні середня зарплата в освіті складає 85% від середньої по країні. В європейських країнах, країнах Європейського Союзу, середня зарплата в освіті складає 110-120% від середньої по країні. Це означає, що ми, щоб вийти на європейський рівень, зарплату вчителя повинні підняти приблизно на третину", - сказав Ковтунець.

«Укрінформ»: Шановний заступник міністра, може, забув нагадати про одну обставину: низькі зарплати учителів – це традиція, «світська ще». Пригадайте, хто може, хіба не так? Звісно, таку традицію треба долати, тут ми повністю паном Ковтунцем погоджуємось.

14.05

Кому насправді дав квартиру Кличко

Мер Києва Віталій Кличко підписав указ, згідно з яким українська співачка Джамала отримала трикімнатну квартиру у Києві.

Про це йдеться у розпорядженні Київської міської держадміністрації. 

"Надати Народному артисту України Джамаладіновій Сусанні Алимівні на чотири особи (вона, мати, батько, дідусь) трикімнатну квартиру площею 58,8 кв. м (загальною - 107,7 кв. м) у будинку по вулиці Федора Ернста", - йдеться у розпорядженні КМДА.

Як зазначено в документі, квартиру Джамалі надано "за високі досягнення у розвитку естрадного мистецтва, блискучу перемогу в Міжнародному конкурсі естрадної пісні "Євробачення 2016", що сприяло піднесенню авторитету української культури у світі".

Як повідомлялося, раніше мер Києва Віталій Кличко вручив Джамалі диплом про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Києва».

«Укрінформ»: Перше враження від цієї новини – негативне: мовляв, у нас виконавці такого рівня достатньо заробляють, щоби самі собі купувати квартири. Але там ще про батьків мова, яким, мабуть, не солодко живеться в окупованій Малорєчинці, а ще - про дідуся, який пережив депортацію 1944-го… Все правильно! Це їм квартира від мера Києва, людям, які попри все повернулися з вигнання на Батьківщину і виростили для України таку дочку і онуку.

15.23

Василишина неможливо «вивести» з МОЗу

Апеляційний суд міста Київ задовольнив апеляційну скаргу захисту заступника міністра охорони здоров'я Романа Василишина на відсторонення його від посади. 

Про це інформує прес-служба суду. 

"За результатами апеляційного розгляду колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва постановила: апеляційну скаргу, подану в інтересах підозрюваного Василишина Р.Й., – задовольнити. Ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду міста Київ від 14 липня 2016 року, якою задоволено клопотання слідчого в особливо важливих справах Першого слідчого відділу управління Прокуратури міста Київ, погоджене прокурором відділу Прокуратури міста Київ, та відсторонено від посади заступника міністра охорони здоров’я України, керівника апарату Василишина Р.Й. в межах строку, який не може становити більше 2-х місяців та перевищувати строк досудового розслідування – до 8 вересня 2016 року, – скасувати", - йдеться в рішенні суду.

«Укрінформ»: Поєднання нашого «трудового законодавства» з судовою практикою, насправді, дає вибухову суміш абсурду. Це різновид відомого висловлювання про допомогу друзям і закон – ворогам. Хто тут «друг», а хто «ворог», думається, коментувати не треба. Цікаво, як має почувати себе в колективі людина, яку публічно зловили на «соромному», але вона продовжує ходити на роботу? Чи Василишин, все ж таки, відпустку візьме?

17.00

США почали експорт зрідженого газу в Китай

Перший танкер зі скрапленим природним газом (СПГ) з США прибув в порт Яньтянь на півдні Китаю.

Як передає БізнесЦензор, про це повідомляють Ведомости з посиланням на Platts.

Більшість попередніх вантажів з Sabine Pass (СПГ-термінал в США) були спрямовані в Південну Америку, частина - на Середній Схід і в Південну Азію.

Як зазначає агентство, очікувалося, що і ця партія СПГ піде в Латинську Америку, але в кінці липня судно змінило курс і пішло в Азію.

У Китаї зростає попит на газ і на імпортний СПГ, за першу половину 2016 року поставки СПГ в цю країну збільшилися на 21%. Поставки ЗПГ з Північної Америки на ринки Китаю, Японії і Південної Кореї стали дешевше після розширення Панамського каналу, пише Platts.

Читайте також: США вперше почали постачати зріджений газ на Близький Схід, - FT

"Судам зі Сполучених Штатів, які готуються стати одним з найбільших експортерів СПГ в світі, канал дозволить значно скоротити час шляху в Азію (до 22,8 дня в обидві сторони). Це зробить поставки газу з США дуже конкурентними", - йдеться в прес -РЕЛІЗ каналу.

Вартість транспортування американського СПГ в Північну Азію знизилася з $ 1,40 до $ 1,02 за мільйон британських теплових одиниць, свідчать дані Platts Analytic

«Укрінформ»: Ну, це ще не остаточний «фініш» «великої імперії енергоносіїв»? Ні? Тоді залишається побудувати термінал з прийому «газових» танкерів де-небудь під Одесою.

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-