У Білорусі побоюються вторгнення Росії

У Білорусі побоюються вторгнення Росії

Укрінформ
У протистоянні c НАТО Росія може використовувати територію Білорусі для створення конвенціональних і гібридних загроз для західних країн і України.

Про це йдеться в доповіді білоруського Центру стратегічних і політичних досліджень "Білорусь в контексті протистояння Росія-НАТО: Загрози і виклики для суверенітету, незалежності і національної безпеки. Стратегічні висновки і рекомендації", пише Українська правда.

Авторами доповіді є керівники центру Арсеній Сивицький і Юрій Царик, яких вважають провладними аналітиками.

У своїй доповіді вони відзначають безпрецедентний військово-політичний тиск, якого нині зазнає Білорусь з боку Росії. На думку аналітиків, це тиск пов'язаний зі спробами російського керівництва втягнути Білорусь в комплексне, в тому числі - військове, протистояння з країнами Заходу.

"Якщо до другої половини 2015 року Білорусь залишалася багато в чому на периферії протистояння Росії і Заходу, то з липня-серпня 2015 року та особливо з весни 2016 року "білоруське питання" стає одним з центральних у зовнішньополітичному та військово-політичному порядку денному російського керівництва", - підкреслюють аналітики.

На їхню думку, крайнім проявом тиску Москви на Мінськ стало розміщення на кордоні з Білоруссю російських військ у кількості, потенційно достатній для того, щоб реалізувати на білоруській території заходи "гібридної війни", аналогічні за масштабом тим, які були реалізовані на сході України.

"Організований російською стороною інцидент, пов'язаний з повідомленнями про "терористичну загрозу в Криму", і подальше приведення збройних сил в бойову готовність підтверджує готовність Кремля використовувати провокації для ескалації напруженості і створення приводів для активного втручання. Даний крок націлений на залякування країн Заходу, зниження їх мотивації щодо політики стримування Росії. Крім того, девальвуючи "мінський процес" і привертаючи загальну увагу до України, ця криза "розв'язує руки" Кремля для агресивних дій щодо Республіки Білорусь", - йдеться в доповіді.

"Стратегія Москви прямо диктує необхідність зміни міжнародного становища і статусу Білорусі. Зокрема, для реалізації стратегічного задуму Москви потрібно перетворення Республіки Білорусь з донора безпеки і стабільності на джерело множинних викликів і загроз безпеці і стабільності країнам НАТО і Україні", - вважають аналітики.

"Із суверенної держави Білорусь повинна перетворитися на "сіру зону" - територію, на яку і через яку Російська Федерація буде проектувати силу і управляти конфліктною динамікою в регіоні", - вважають автори доповіді.

На їхню думку, для досягнення цієї мети дії російської сторони стосовно Білорусі матимуть комплексний характер і включатимуть весь спектр заходів від прямого військового вторгнення і дипломатичного тиску до підкупу посадових осіб та інспірування масових заворушень.

Аналітики відзначають, що російські війська групуються в районі Клинців Брянської області і Єльні Смоленської області, що дозволяє їм в короткі терміни (8-16 годин) досягти на території Білорусі Гомеля і Орші.

"Даний крок у свою чергу відкриває шлях для наступу на Мінськ з гомельського і оршанського напрямків, на Вітебськ і на кордон з Латвією з оршанського напрямку, на Могильов з оршанського напрямку, на Бобруйськ з гомельського напрямку, на білорусько-український кордон з виходом на Київ і Чернігів з гомельського напрямку", - наголошується в доповіді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-