19 серпня: найголовніше за день

19 серпня: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
Президент знову обіцяє «швидкий безвіз». Гривня до кінця року: між 25 і 30 за долар. Трамп вигнав Манафорта після «українського» скандалу

10.11

Туреччина, передусім, потрібна ЄС

Туреччина хоче вступити до Євросоюзу не пізніше, ніж за шість років - до 2023 року, коли республіка відзначатиме своє сторіччя.

Про це заявив посол Туреччини у Євросоюзі Селім Єнель в інтерв'ю німецькому виданню Die Welt, передає DW.

"Вступ до цього терміну (2023 року. - Ред.) в Європейський Союз став би найвищим досягненням моєї країни. На даний момент умови для вступу не найсприятливіші, але це може швидко змінитися", - сказав представник Туреччини у Брюсселі.

При цьому лібералізація візового режиму, за його словами, має відбутися ще у 2016 році, бо "2017 рік був би неприйнятним терміном".

За словами дипломата, переговори турецької влади і ЄС ідуть правильним шляхом, незважаючи на труднощі, пов'язані зі спробою держперевороту у Туреччині. Проте, "якщо Туреччина не отримає безвізовий режим, ми не станемо посилати до Європи мільйони біженців автобусами, як деякі собі уявляють. Але ми більше не прийматимемо біженців із Сирії", - підкреслив посол.

«Укрінформ»: Послу Туреччини при ЄС навряд чи випадає говорити щось інше: звісно, його країна прагне вступу. А як насправді? Після подій цього, «післяпереворотного»  місяця – це не факт. Інша річ – очевидно: Заходу дуже важливо тримати ісламську Туреччину у полі свого зору і впливу. То може, надати туркам «безвіз»?

11.44

«Коридор у Крим» обійдеться Росії надто дорого

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив екс-голова Служби безпеки України генерал армії України Євген Марчук.

"Маріупольський напрям для Росії стратегічно важливий, але я думаю, що вона зараз не піде на прорив коридору, тому що для цього потрібно йти у наступ, задіювати авіацію, артилерію, щоб «перемолоти» весь цей коридор, але він все одно буде вузьким. Окрім того, в нас уже там є все своє - артилерія і так далі, не кажучи про те, що там заміновано те, що треба. За два з половиною роки наші військові підготувалися дуже серйозно, тож якщо Росія й ризикне пробивати коридор, вона зазнає величезних втрат, бо це ж не буде несподіванкою для України", - сказав Марчук.

Він додав, що яку б авіацію  та озброєння Росія з цією метою не використала, потім цей вузький коридор треба втримати, а в стані воєнної операції це дуже важко, тому що бойові дії з нашого боку будуть абсолютно виправдані.   

Водночас, зауважив Марчук , при такому стані напруги прогнозувати, що, "мовляв, усе буде добре і навіть те, що я кажу, - що не буде прориву",  вкрай складно.

"Так, з точки зору здорового глузду, військових підходів, міжнародної оцінки поведінки Росії цього не може бути. Але якась дурість - або випадкова, або на зразок так званої диверсійної акції нібито українських терористів -  може запустити таку динаміку розвитку ситуації, яка може повести куди завгодно", - зазначив екс-голова СБУ.

Повну версію інтерв'ю читайте на сайті Укрінформу.

«Укрінформ»: Все так, але словосполучення «здоровий глузд» - це не про Росію. І взагалі, мріяти про звільнення всього Донбасу унаслідок військової перемоги України, можна лише унаслідок критичного послаблення ворога. Росія не Сербія, хоча ОРДЛО і цілком тягне на «Сербську країну». І видачі Путіна в Гаагу ЄС, на жаль, не те, що не може, а просто боїться вимагати.

12.21

$51,7 млрд. витратить Японія на оборону. Це лише на 30 млрд. менше, військового бюджету Росії

Міністерство оборони Японії домагатиметься рекордного бюджету - 5,16 трлн єн ($51,7 млрд) на 2017 фінансовий рік.

Це пов'язано з напруженням у Східно-Китайському морі, де Північна Корея нарощує ракетну загрозу, повідомляє Reuters із посиланням на місцевих чиновників.

"Порівняно з поточним фінансовим роком військові витрати Японії збільшаться на 2,3%", - йдеться у повідомленні.

Крім того, у запиті Міноборони є і фінансування зміцнення берегової охорони Японії біля південних островів Міякодзіма та Осіма у зв'язку з діяльністю Китаю у Східно-Китайському морі.

«Укрінформ»: Ясно, напруження у світі зростає і нагадування про це – уже  стало загальним місцем. Щоправда, Північна Корея і Китай – то тільки частина далекосхідного пазлу. А ще – Росія. Те що ворогові і там буде припікати – це, в принципі, позитив.

13.51

Президент знову обіцяє «швидкий безвіз»

До рішення ЄС щодо лібералізації візового режиму між Україною та ЄС залишились лічені тижні.

Про це заявив Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Харкова, передає кореспондент Укрінформу.

"Я переконаний у тому, що ми забезпечимо економічне зростання. Я переконаний у тому, що найближчим часом Європейський Союз прийме рішення. Уже лічені тижні залишилися до того, коли відкриють безвізові двері об'єднаної Європи для українців", - сказав глава держави.

«Укрінформ»: Пояснення, чому не справджувалися раніше подібні прогнози Президента, були різноманітні, і уже не цікавлять.  Як кажуть в Україні, ще ніколи так не було, щоби якось не було.  Здається, дадуть чи не дадуть Україні в Європі безвізовий режим, то вже має цікавити, в першу чергу, букмекерів. Ви на що ставите?

14.36

АМКУ вважає, що Газпром запросто віддасть йому більш ніж 3 млрд. доларів

Антимонопольний комітет України позиватиметься до Газпрому, якщо останній не виплатить штраф у розмірі 85 млрд грн, накладений регулятором.

Про це на прес-конференції Антимонопольного комітету України "Підсумки за результатами діяльності АМКУ у ПЕК, фінансовому секторі, сфері обігу підакцизних товарів" сказав голова комітету Юрій Терентьєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 «Процедура щодо Газпрому та штрафу в розмірі 85 млрд, який був на нього накладений, не відрізнятиметься від процедури покарання порушника на кшталт місцевого регіонального обленерго. Стягнення цього самого штрафу з Газпрому відбуватиметься у той самий спосіб, як щодо іншого порушника», - зазначив голова Комітету.

«Укрінформ»: Ми ж не проти, щоб Газпром відвалив нам три з лишком мільярди «зелених». Тільки як? Може, запропонувати обмін: «Борг Газпрому» - на «Борг Януковича». А взагалі, дай Бог нашому теляті вовка з’їсти!

15.25

Щодо МН-17 Нідерланди знову опублікують «попередні результати»

Попередні результати розслідування причин аварії на Донбасі літака МН17 "Малайзійських авіаліній" будуть оприлюднені 28 вересня.

Про це повідомляє агентство Франс Прес з посиланням на прокуратуру Нідерландів.

«Укрінформ»: Це тільки референдум щодо «українського питання» в Нідерландах проводять швидко, а це от розслідування триває уже понад 2 роки. Є кого боятись – швидкість інша.

16.00

Гривня до кінця року: між 25 і 30 за долар

Курс гривні по відношенню до долара на кінець року може скласти 25-27 грн за долар, за умови, що Україна покаже результат щодо проведення структурних реформ і відновить співпрацю з МВФ.

Про це на прес-конференції на тему: "Чому підскочив курс долара і як це позначиться на цінах восени?» сказав виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера в Україні Олег Устенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вірогідність складає близько 85%, що на кінець року за долар проситимуть від 25 до 27 гривень. Цей результат базуватиметься на тому, що Україна покаже результати щодо проведення структурних реформ, а це означає відновлення співпраці з міжнародними фінансовими інституціями", - зазначає Устенко.

За його словами, є і песимістичний прогноз, якщо співпраця з МВФ не поновиться, то курс долара може переступити позначку в 30 гривень.

«Укрінформ»: Ми, звичайно, не спеціалісти і не наближенні до Великої таємниці курсу. Але, згідно до цього прогнозу, співпраця з МФВ усього-то 3(три) гривні коштує. Несподівано…

17.47

Трамп вигнав Манафорта після «українського» скандалу

Відомий політтехнолог Пол Манафорт, який зокрема працював з екс-президентом Віктором Януковичем, а нині займався президентською кампанією Дональда Трампа, звільнився. Про це Трамп повідомив у офіційній заяві. "Сьогодні вранці Пол Манафорт запропонував, а я прийняв, його відставку з передвиборчого штабу. Я дуже вдячний за його прекрасну роботу, він дуже допоміг нам бути там, де ми зараз є. Пол справжній професіонал, і я бажаю йому величезного успіху", - цитує заяву Трампа Reuters. Напередодні НАБУ повідомило, що Пол Манафорт фігурує у списку прізвищ так званої "чорної бухгалтерії Партії регіонів". Крім того агентство АР з посиланням на електронні листи заявило про таємну операцію Манафорта по лобіюванню в Вашингтоні Партії регіонів під час правління Віктора Януковича.

«Укрінформ»: Тут про дві речі треба сказати. Перша. Що заздрісно, так це швидкість реагування: вчора стаття – сьогодні відставка! Друга. Наскільки відхід Манафорта посилить,послабить компанію Трампа. Це важливо для України.

Підготував Сергій Тихий

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-