Систему е-декларування розробляли, ніби, до з’їзду КПРС - нардеп

Систему е-декларування розробляли, ніби, до з’їзду КПРС - нардеп

Фото
Укрінформ
Народний депутат України, радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко вважає, що систему електронного декларування в нинішньому вигляді здатний зламати будь-який хакер.

Про це політик сказав на прес-конференції в Укрінформі.

«Система ТОВ «Міранда», розроблена похапцем, скоріше-скоріше, так би мовити, до з’їзду КПРС, тобто до 15 вересня, не відповідає даним вимогам», - сказав Геращенко і додав: «Це просто прохідний двір, а не система боротьби з корупцією»

Нардеп вказав на головні помилки в системі електронного декларування. Передусім вона повинна мати захист персональних даних від несанкціонованого доступу, має забезпечувати електронну ідентифікацію користувача. «Тобто, повинна бути така система, при якій державний службовець, депутат, міністр, депутат місцевої ради, вводячи свої дані в цю систему, мав би гарантії, що хтось замість нього не ввійде та не заповнить дані чи змінить їх, бо, як наслідок, держслужбовці за законом повинні нести відповідальність та втрачати свої посади. Це дуже серйозно», - наголосив нардеп.

Фото: Артем Ковпак, Укрінформ.

Як повідомляв Укрінформ, запуск системи е-декларування супроводжувався проблемами. 11 серпня Президент Порошенко заявив, що повноцінне електронне декларування доходів посадовців неодмінно почнеться 15 серпня, і недосконалість закону чи програмного софт-забезпечення не можуть бути підставою для перенесення початку декларування. Але 12 серпня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації відмовила в сертифікації комплексу збирання та обробки е-декларацій.

Наступного дня, в суботу, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) зібралося на засідання, аби врегулювати ситуацію. Одразу це зробити не вдалося. Тоді ж голова НАЗК Наталія Корчак визнала, що на нинішньому етапі система є дуже уразливою до хакерських атак.

Попри всі проблеми опівночі 15 серпня сайт Національного агентства із запобігання корупції відкрив доступ до інтерфейсу електронного декларування. Процедура щодо усунення недоліків для отримання сертифікату відповідності комплексної системи захисту інформації вже розпочалася, заявила того ж дня Корчак.

Європейський Союз вимагає від України ефективнішої боротьби з корупцією,  якнайшвидшого впровадження електронної системи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-