18 серпня: найголовніше за день

18 серпня: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
В Росії погодились, що обрізання жінок – «это не наш метод». Каськіва затримали у Панамі. Дві третини українців сподіваються на краще

3.20 В Росії обговорюють,чи треба жінкам робити обрізання

У Раді муфтіїв Росії засудили практику жіночого обрізання, яка досі існує у дагестанських селах.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Можна з впевненістю сказати, що жіноче обрізання, швидше, етнічна традиція, в основному властива африканським народам, можливо, мала якісь ритуальні обґрунтування, є абсолютно чужими ісламської ідеології», - мовиться у заяві першого заступника голови Ради муфтіїв Росії Рушана Аббясова, йдеться у повідомленні.

«Що стосується того, що жіноче обрізання сприяє приборкання плотської пристрасті, то це твердження не має під собою жодного доказу і залежить безпосередньо від морально-етичних орієнтирів, закладених у родині і здоровому суспільстві», – зазначив Аббясов.

Нагадаємо: раніше Голова координаційного центру мусульман Північного Кавказу, муфтій Карачаєво-Черкесії Ісмаїл Бердиєв виступив за обрізання «всіх жінок». У коментарі російському агентству «Інтерфакс» він пояснив, що такий крок дозволив би позбутися розпусти на Землі.

«Необхідно знизити сексуальність жінок. Якби це застосовувалося до всіх жінок, це було б дуже добре. Жінки від цього не перестають народжувати. А ось розпусти було б менше», – заявив Бердиєв.

«Укрінформ»: Нічого собі питаннячка цілком серйозно обговорюються в Росії! Але поважні дядьки усе ж таки вирішили: ні, не треба робити жінкам обрізання! Мовляв, бо ж «нема жодного» доказу, що це знижує сексуальність, тож і сенсу немає цього робити. Хоча є там і інший дядько, муфтій Бердиєв, незгодний з ними, який каже: Треба – допоможе!..  І усе це про те, щоб не дати людині жити, як вона того захоче, чи може захотіти. Жах, одним словом.

7.43 Суд в Аргентині почав розслідування смерті іспанського поета Федеріко Гарсіа Лорки

Про це повідомляє Російська служба ВВС.

Суддя Марія Сервіні прийняла таке рішення у відповідь на запит іспанської Асоціації з відновлення історичної пам'яті, уточнили в самій Асоціації.

Суддя Сервіні вже розслідує низку злочинів Громадянської війни в Іспанії, і справа Лорки стала одним з кейсів у її розслідуванні.

Іспанський поет і драматург був прихильником лівих ідей і підтримував іспанську республіку. Він був арештований її противниками, франкистами, в Гранаді незабаром після початку Громадянської війни.

Імовірно, Лорка був розстріляний наступного дня після затримання. Його останки так і не були знайдені.

Історики оцінюють кількість загиблих у Громадянській війні в Іспанії з обох сторін в 500 тисяч осіб.

«Укрінформ»: «Почему ж ты, Испания, в небо смотрела, когда Гарсиа Лорку увели для расстрела? Андалузия знала и Валенсия знала,- Что ж земля под ногами убийц не стонала?!» - це «!Песнь о Гарсиа Лорке» Ніколая Асєєва. 80 років пройшло. Пам'ять про злочин – це такий різновид справедливості. Але чому не Іспанії суд, а в Аргентині?

8.51 Трампу дещо пояснили про національну безпеку США

Співробітники американської розвідки провели перший секретний брифінг, присвячений національній безпеці, для кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа.

Про це повідомляє Російська служба ВВС.

"Можливість відвідати брифінг, організований адміністрацією директора національної розвідки, надається кандидатам у президенти від двох основних американських партій", - йдеться у повідомленні.

Двогодинна зустріч проходила в нью-йоркському офісі ФБР.

Подібні брифінги покликані підготувати кандидата на пост президента - надати йому інформацію про глобальні загрози Сполученим Штатам.

Водночас, за даними телеканалу NBC, Трамп не отримав жодної інформації про розвідувальні операції та шпигунство.

Сам Трамп коментувати почуте на брифінгу не став.

Незадовго до зустрічі з співробітниками розвідки кандидат у президенти сказавв, що не дуже їм довіряє.

«Укрінформ»: остання фраза в повідомлені – ключова. Люди, подібні Дональду Трампу, завжди все знають краще. Інша річ, що їм протипоказано займатися певними видами діяльності. От і хвалена Америка, здається, передбачила все – аж до лікнепу для кандидатів в президенти, а от запобіжника проти появи кандидатів на кшталт Дональда Трампа, так і не придумала. Втім, будемо оптимістами. Може, до нього щось таки дійшло?

10.31 Черговий акт мильної опери з е-декларуванням: «робота над помилками»

Перші три модулі програмного забезпечення системи е-декларування мають бути доопрацьовані до 31 серпня і тоді ж Держспецзв'язку має видати Атестат відповідності комплексної системи захисту інформації Єдиного державного реєстру декларацій.

Таке рішення було ухвалено під час робочої наради у Президента України Петра Порошенка з питань запуску системи електронного декларування повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак.

"До 31 серпня 2016 року Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України (ДССЗЗІ) у співпраці з Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні (ПРООН) повинна доопрацювати перші три модулі програмного забезпечення Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Держспецзв'язку належить усунити недоліки, допущені компанією-розробником програмного забезпечення, і видати так само до 31 серпня Атестат Єдиного державного реєстру декларацій", - йдеться у повідомленні.

Як зазначає Корчак, учасники наради були одностайні в тому, що "в умовах, коли компанія-підрядник несумлінно виконала свої зобов'язання, ДССЗЗІ як державний орган не має іншого варіанту дій, крім як взяти ініціативу і відповідальність та забезпечити сертифікований старт системи".

«Укрінформ»: Класика! Проблеми треба створювати, щоби їх вирішувати. Винуватця знайдено – «компанія-підрядник несумлінно виконала свої зобов'язання». А ви контролювати це саме виконання «в процесі» не пробували?

12.41 Каськіва «взяли» в Панамі

Колишнього главу Держагентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва затримали у Панамі.

Про це у Твіттері повідомила прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган.

"У Панамі затримано друга іспанського лижника Владислава Каськіва", - заявила вона.

Як відомо, Каськів із 23 грудня 2010 по 15 березня 2014 року очолював Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України. За даними МВС, під керівництвом Каськіва Держінвестпроект нецільово використав кілька сотень мільйонів гривень.

«Укрінформ»: Каськів – одне з фундаментальних розчарувань першого, помаранчевого Майдану. Виходить, що він піднявся на його хвилі, щоб отримати «хлібну» посаду від Якуновича і стати героєм корупційних скандалів. Втім, не варто перебільшувати: є такий достатньо поширений різновид людей, які все в житті роблять лише з розрахунку на ґешефт. Підсвідомо, навіть, інколи. Отож – каськіви поруч. І взагалі, а ви не «каськів», часом?

13.33 Україна підтримує ініціативу керівництва Республіки Молдова про надання Придністровському регіону особливого статусу у складі єдиної і неподільної молдавської держави.

Про це у в інтерв'ю Укрінформу заявив Надзвичайний і Повноважний посол України в Молдові Іван Гнатишин.

«Відносно врегулювання придністровського конфлікту ми стоїмо на позиціях територіальної цілісності і суверенітету Молдови і підтримуємо надання Придністровському регіону особливого статусу у складі єдиної і неподільної держави Молдова. Україна вважає, що саме політичне врегулювання конфлікту має бути основним завданням учасників переговорного процесу у форматі «5+2», - зазначив посол.

За словами дипломата, «повноваження регіону не повинні суперечити національним інтересам самої держави або блокувати її нормальне функціонування як суверенного суб'єкта міжнародних відносин».

14.04 Молдову можна «склеїти» так, як Україну уже не «склеїш»…

Українські силовики та правоохоронці зараз перевіряють інформацію, поширену російськими ЗМІ, про начебто вибух під населеним пунктом Зайцеве складу з боєприпасами Збройних сил України.

Про це заявив на брифінгу в Києві речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми бачили це відео, ми про нього знаємо. Зараз ми аналізуємо цей матеріал, який оприлюднили незаконні збройні формування. Невдовзі буде з'ясовано більше інформації - де, що і як сталося і про це ми повідомимо журналістів вже окремо", - сказав Мотузяник.

Як повідомлялося, в російських ЗМІ була поширена інформація, що в районі Горлівки під населеним пунктом Зайцеве нібито  вибухнув склад з українськими боєприпасами.

«Укрінформ»: Напрошується спокуслива паралель: а може й нам повернутися до «особливого статусу» для ОРДЛО років через 20, коли активна ворожнеча перегорить на попіл? Не виходить. Всі ці роки Придністров’я годувала Росія.  А тепер от, судячи з того, що відновився процес «склеювання» Молдови , - уже не хоче. А ви уявляєте собі, у що б стало годування ОРДЛО протягом 20 років? Кошмар Кремля!

14.49 Основним компонентом нової української школи є новий зміст освіти

Про це, презентуючи 18 серпня на педагогічній конференції Концепцію нової української школи, поінформувала міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Її основні риси не в тому, що вона буде мати 12 років, а орієнтація на нове навчання", - сказала Гриневич.

За її словами, основним компонентом є новий зміст, який покликаний формувати в особистості необхідні для успішної самореалізації у суспільстві навички, так звані компетентності.

Навчальний процес буде орієнтований на потреби учня, а вчителям дадуть більшу  свободу, зокрема можливість обирати підручники, методи та самостійно визначати стратегію навчання. Крім цього, Концепцією передбачено і матеріальне стимулювання. Зокрема, як зазначила Гриневич, в проекті закону про освіту закладається норма про підвищення місця вчителя в єдиній тарифній сітці.

«Укрінформ»: Прийнято вважати, що першоювдалою реформою в Україні було створення нової поліції. Хто за те, щоби другою удачею була принципова нова школа? Проти? Утримався? Одноголосно!

15.30 Порошенко послав Муженка в АТО

Президент України Петро Порошенко доручив очільнику Генерального штабу Віктору Муженку контролювати ситуацію в зоні проведення АТО на місці.

Про це Глава держави сказав під час робочої поїздки до Львівської області, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз за моїм дорученням начальник Генерального штабу, генерал армії Муженко перебуває в зоні АТО, особисто бачив артилерійські обстріли. Вчора в районі 1:00 була остання доповідь. І можу відзначити і повідомити українському народу: українські збройні сили готові дати відсіч", - сказав Порошенко.

«Укрінформ»: Є новини, які не пропустиш. Ця новина – з таких. Подібні (по настрою і півню аргументації слова) виголошують, мабуть, всі президенти у всіх країнах світу. А всі народи – на їхнє підтвердження…

16.37 Росія – ворог. А для кожного четвертого-п’ятого - друг

Порівняно з 2014-2015 роками трохи менше українців підтримують членство в ЄС. Але негативне ставлення до союзу з Росією зберігається.

Про це повідомив заступник директора Інституту соціології НАНУ Євген Головаха, коментуючи  результати останнього загальнонаціонального опитування, проведеного Інститутом соціології у співпраці з БФ "Інтелектуальна перспектива" з 13 червня по 4 липня 2016 року.

"Українці - оптимісти, переважна більшість вважають, що за 20 років ми будемо в Європі. Але зараз тільки 48% упевнені в тому, що треба йти в цьому напрямку. А в  2014-2015 - було відповідно 51% та 56%", - зазначив Євген Головаха.

Він застеріг, що ми можемо знову вийти у ситуацію невизначеності, що викликає тривогу, бо "найгірше для країни навіть не те, що вона у скрутному становищі". У такому становищі була Польща, коли розвалилася соціалістична система, там теж була дуже погана економічна ситуація. Але завдяки консолідованості громадської думки і масової свідомості вони достатньо швидко цю скруту подолали.

"Хоча російський напрямок при цьому взагалі не обирається. Майже дві третини населення вважають, що Росія - це ворожа до нас країна. І шлях до інтеграції з Росією зараз обирають не більше 20-25% за різними способами вимірювання.

«Укрінформ»: От все-таки цікаво: хто аони, ці 20-25%, що за «інтеграцію з Росією»? І як вони це уявляють після всього? Бо це в процентах здається  - жалюгідно мало, а на вулиці – кожний четвертий-п’ятий перехожий. Забагато зомбі…

17.45 Дві третини українців сподіваються на краще

Основними почуттями, які виникають у людей, коли вони думають про майбутнє України, у 2016 році  виявилися надія (44%), тривога (38%), страх (23%) та оптимізм (22%).

Це засвідчують дані останнього загальнонаціонального опитування, проведеного Інститутом соціології НАНУ у співпраці з Благодійним фондом "Інтелектуальна перспектива" з 13 червня по 4 липня 2016 року, сказав під час презентації опитування заступник директора Інституту соціології НАНУ Євген Головаха.

"Сьогодні визначальним почуттям, з яким люди ставляться до своєї країни, є почуття надії. Потім іде тривога. Але сьогодні надії навіть більше, ніж було у відносно стабільний і благополучний період початку 2013 року. Тобто втрачено дуже багато за ці роки. Але не втрачена надія на зміни. У 2013 році надію відчували 32%. У 2016-му 44% живуть з надією, що Україна зміниться на краще. Хоча сучасний стан оцінюється дуже низько - і за економічними показниками, і за політичним станом. Благо, що українці все ж таки не вважають ситуацію насамперед вубохонебезпечною, але переважна більшість - більше 50% - вважають її дуже напруженою. Тобто ми живемо в напруженому суспільстві, але досі зберігаємо здоровий глузд і можливість адаптуватися до цієї ситуації", - сказав Головаха.

«Укрінформ»: Це не завершення огляду. Не все ж так уже погано якщо додати «надію» до «оптимізму» - це ж цілі дві третини вірять у краще! І в цьому – головна наша надія.

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-