15 серпня. Головне за день

15 серпня. Головне за день

Аналітика
Укрінформ
Трампу заважають «огидні» газети. Луценко і Ситник спробують домовитись не чубитись. Нема де в Україні тримати долари і золото.

1.24 Поганому кандидату в президенти… газети заважають

Кандидат на пост президента США від Республіканської партії Дональд Трамп заявив, що якби ЗМІ висвітлювали його кампанію чесно, то він випереджав би свою суперницю на 20%.

«Якби огидні і продажні ЗМІ давали матеріал про мене чесно і не вкладали хибний зміст у мої слова, я б випереджав Хілларі на 20%», - написав Трамп на своїй сторінці в Twitter.

У наступному записі він зазначив, що «ЗМІ не висвітлюють його з'їзди правильно, не обговорюють дійсне послання і ніколи не показують розміри натовпу або ентузіазм».

Як повідомляв Укрінформ, кандидат у президенти США від Демократичної партії Хілларі Клінтон випереджає свого основного конкурента, республіканця Дональда Трампа, на 8%.

Трамп звинуватив Клінтон у намір заборонити американцям зброю, Обаму і Клінтон - в організації ІДІЛ, а також пообіцяв в рази знизити податки.

«Укрінформ»: Трамп договорився до того, що, претендуючи на пост президента країни, яка, власне, є архітектором сучасного інформаційного світу, звинуватив пресу в упередженості до себе-коханого. Це повний маргінес, але лише з одного боку. А з другого – слід визнати, що такого от Трампа готові підтримати мільйони американських виборців. Будемо сподіватися, що вони залишаться в меншості. Але це не відміняє констатації: вільний

світ переживає чергову глибоку кризу.

2.31 Як пришвидшити WiFi, придумали саудівці

Дослідники з Саудівської Аравії створили нанокристалічний матеріал, що перетворює синє світло, випромінюване лазером, на біле.

Про це повідомляється на сайті Науково-технологічного університету імені короля Абдалли (King Abdullah University of Science and Technology, KAUST).

Незважаючи на те, що технології Wi-Fiта Bluetooth вже досить добре розвинені, існує ще кілька способів поліпшити швидкість з'єднання шляхом скорочення довжини електромагнітних хвиль, на що і звернули увагу дослідники з KAUST.

«Укрінформ»: Ключове у цій інформації – автори розробки – саудівські вчені. Ми звикли, що є країни, які розробляють сучасні технології і країни, які їх лише споживають. Виходить, що у цих двох списках можливі зміни за рахунок одне-одного.

9.31 Хто не скаче, той не нафта!

Ціни на нафту виросли в понеділок, додавши більше 10 відсотків з початку місяця.

Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Ф'ючерси на нафту марки WTI торгувалися по $44,87 за барель, що на 0,85 відсотка вище попереднього закриття. Ф'ючерси на Brent коштували $47,30 за барель - на 0,70 відсотка вище попереднього закриття.

"Нафта знову... виросла завдяки посиленню чуток про потенційне заморожування виробництва країнами ОПЕК. Саудівська Аравія сигналізувала, що готова обговорити стабілізацію ринків на неформальних переговорах в наступному місяці", - повідомили аналітики ANZ в понеділок.

Це сталося, незважаючи на чергове різке посилення бурових робіт у США... Дані Baker Hughes вказали на те, що кількість бурових установок, що діють в США, зросло на 15 минулого тижня - до 396.

«Укрінформ»: Нафта – туди… Нафта – сюди… Що тут коментувати. Щоб вона здешевлювалась, як нам того хочеться, треба щоб споживали менше і продавали більше і не реагували на всілякі чутки. Але… Одне радує: нехай спробують в Москві розрахувати свої витрати, коли основне джерело їхніх доходів «скаче» в ціні ледве не щодня!

12.29 Вдаримо мільйонами, які Манафортом отримав від Януковичу – по Трампу

Голова передвиборчого штабу кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа та колишній радник Віктора Януковича Пол Манафорт міг отримати 12,7 млн дол. з України з 2007-го по 2012 рік.

Про це пише видання Тhe New York Times з посиланням на дані Національного антикорупційного бюро України.

"Рукописні бухгалтерські книги показують 12,7 млн дол. прихованих грошових виплат, призначених для пана Манафорта від проросійської політичної партії Януковича з 2007-го по 2012 рік", – йдеться в матеріалі.

Слідчі НАБУ стверджують, що виплати були частиною нелегальної системи обліку поза бухгалтерських книг, в рамках якої здійснювалося також спонсорування посадових осіб на виборах.

Крім того, прокурори проводять розслідування щодо групи офшорних підставних компаній, які допомагали членам "сім'ї" Януковича фінансувати їхній марнотратний спосіб життя, в тому числі президентську резиденцію.

Зазначається, що серед сотень угод цих компаній фігурує угода на 18 млн дол. щодо продажу активів українського кабельного телебачення товариству, започаткованому Манафортом і російським олігархом Олегом Дерипаскою, який є близьким союзником президента РФ Володимира Путіна.

За даними Антикорупційного бюро, ім'я Манафорта в "чорній касі", в якій містяться дані про корупційну діяльність "Партії регіонів" за п'ять років, фігурує 22 рази. Мета виплат чітко не вказана, пише видання. Ці видатки, зафіксовані в записах від руки, не можна звірити з банківськими записами, а також підписи реципієнтів ще не були перевірені.

«Укрінформ»: На жаль, цей скандал, скоріше фактор американської компанії по виборах президента-2016. У нас подібні речі, знову таки, на жаль, не є серйозним компроматом. Згідно з цією публікацією, Манафорт, хоч і не є резидентом України, отримував незаконний дохід, ухилявся від податків і цілком тягне на те, щоби бути «клінтом» Юрія Луценка.  Втішаємось тим, що удар по Манафорту, забере ще кільканадцять очок у Дональда Трампа на виборах.

12.54 Луценко і Ситник спробують домовитись. А що з цього приводу думають їхні куратори?

У середу, 17 серпня, заплановано зустріч Генерального прокурора України Юрія Луценка та директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Про це повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Так, після того, як стався конфлікт, Юрій Віталійович зв'язався з паном Ситником, вони поговорили і домовилися про спільну зустріч у середу, 17 серпня", - зазначила Сарган.

Вона повідомила, що зараз Луценко перебуває з робочим візитом в Ізраїлі і повернеться тільки у вівторок, 16 серпня, пізно ввечері.

«Укрінформ»: Публічне взаємне поборювання  ГПУ і НАБУ триває. От тепер очільники обох відомств проведуть «зустріч на вищому рівні» задля залагодження «нештатної» ситуації. Дивно тільки, що з цього приводу досі мовчить їх найвищий начальник – Президент. Чи оці регулярні «драчки» між підлеглими розуміються, як двигун прогресу у боротьбі з корупцією, тобто, є частиною задуму?

13.21 МОЗ: «Тендерну мафію» подолану! Українці: А «фармацевтичну»?

Завдяки впровадженню закупівель за держпрограмами лікування через міжнародні організації вдалося подолати тендерну монополію.

Про це на брифінгу в понеділок заявила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У 2015 році ми вперше провели закупівлі через міжнародні організації. Ми змінили систему закупівель ліків в Україні і не помилилися. Старих схем більше немає. У більшості закупівель усунуто посередників. Тендерну монополію подолано", - сказала Супрун.

В.о.міністра повідомила, що завдяки цим змінам на торги вийшло вдвічі більше виробників ліків, ніж торік. Зокрема 100% ліків від орфанних захворювань купувалися напряму у виробників. Також майже половина постачальників по цьогорічних закупівлях  - українські виробники та дистриб'ютори.

"Близько 40% тих, хто виграв тендери - українські виробники. Це нові постачальники та виробники ліків", - зазначила Супрун.

За її словами, нові механізми закупівель дали змогу зекономити понад 790 млн грн порівняно із закупівлями 2014 року.

«Укрінформ»: От про ці 790 млн грн хотілося б знати трохи більше. Хто їх зекономив? Невже ми з вами, покупці ліків? Треба б нагадати пані Супрун, що саме кінцеві ціни на ліки – є єдиним достойним уваги критерієм в оцінці боротьби нового керівництва МОЗ з «фармацевтичною мафією».

13.32 Провал е-декларування: Гройсман пообіцяв швидко знайти винних

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що усі рішення для повноцінного запуску системи електронного декларування мають бути ухвалені у найкоротші терміни.

Про це він сказав у коментарі щодо запуску системи е-декларування, повідомляє у понеділок Урядовий портал.

"Отже, система електронного декларування сьогодні запрацювала, хоча, на жаль, поки тільки в тестовому режимі. Як стверджує НАЗК, програмне забезпечення має достатні програмні модулі для подання, зберігання та оприлюднення декларацій, як цього і вимагає законодавство, і може розпочинати працювати", - зазначив Прем'єр.

За його словами, усі необхідні рішення, щоб виправити цю ситуацію, по-перше, мають бути ухвалені та реалізовані в найкоротші терміни.

"І, по-друге, відповідно до мого доручення, Національне агентство України з питань державної служби зараз проводить службову перевірку щодо встановлення осіб, причетних до того, що система електронного декларування не запрацювала своєчасно. За її результатами будемо робити висновки. І все одно система електронного декларування в Україні буде!", - додав Гройсман.

«Укрінформ»: Хотіли як завжди, а вийшло як завжди. Втім, не треба комплексувати, на Заході вже давно втомились звертати увагу на подібні речі щодо України, і МВФ з ЕС, відповідно, за черговий транш і безвізовий режим нічого такого не вимагали. Але. Дуже б хотілося, щоб підлеглі пана Гройсмана свій звіт не затримували.

14.02 За Мордор!? За Путіна!? Таких треба зупиняти

У Миколаєві чоловік отримав удар ножем за те, що зробив зауваження адміністратору тренажерного залу, який був вдягнений у футболку з зображенням Путіна.

Цю інформацію кореспонденту Укрінформу повідомили у відділі комунікації Головного управління Національної поліції в Миколаївській області.

«До поліції звернувся чоловік, який розповів, що є постійним клієнтом тренажерного залу в бізнес-центрі «Олександрівський». Він сказав, що отримав ножове поранення від адміністратора тренажерного залу за те, що зробив йому зауваженя за носіння футболки з Путіним», - розповіли у поліції.

Там також зазначили, що постраждалий розповів, що уже не раз помічав адміністратора, який ходить в майках із зображеням російських керівників Мєдвєдєва й Путіна та висловлюється на підтримку Росії. А на чергове зауваження клієнта вранці 15 серпня, вихопив із-за барної стійки ніж і намагався ударити. Чоловік підставив руку, тому отримав поранення в кисть. Нападник утік. Нині його шукають.

Варто зазначити, що бізнес-центр «Олександрівський» знаходиться у центрі міста. Його відвідує велика кількість людей, там проводиться низка громадських заходів та прес-конференцій.

«Укрінформ»: Три висновки. 1. Ідіоти (ватники, негідники, зомбі), які не те що моляться на «ла-ла-ла», а хоча б вважають можливим хизуватися його пикою, в Україні, на жаль, вистачає. 2. Методи, яким вони намагаються захистити своє право знущатися з України, її жертв і героїв – часто є відверто кримінальними, як і все це середовище. 3. Молодець цей поки що невідомий миколоєвець, він не побоявся зробити те, що повинна сьогодні робити кожна свідома і порядна людина.

14.31 У Подільському районі Києва з банківської установи зникли гроші та золото

Про це у понеділок повідомляє Відділ комунікації поліції Києва.

"До чергової частини надійшло повідомлення про те, що в приміщенні депозитарію, який знаходиться в Подільському районі столиці, зникли грошові кошти та золото", - йдеться у повідомленні.

Як розповів потерпілий, два місяці тому він уклав договір із банком про тимчасове зберігання 210 тисяч доларів США, близько 23 тисяч євро та більше трьох кілограмів золота. Коли ж чоловік прийшов у банк, щоби забрати свої заощадження, грошей і золота у скриньці не було. При цьому ключ від скриньки чоловік постійно зберігав у себе і не губив.

За фактом крадіжки розпочато кримінальне провадження. Санкція статті передбачає позбавлення волі від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

«Укрінформ»: Погана новина для тих, у кого щось іще залишилось: вона забирає у них чи не останню надію на можливість спати спокійно. А ви, абсолютна більшість українців,ті  кому нема чого зберігати по банківських сейфах, хоч разок відчуйте кайф від свого становища!

17.19 Прямі автобусні перевезення між анексованим Кримом та окупованими територіями на Сході України є нелегальними

Про це заявив заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк під час засідання колегії Державної служби України з безпеки на транспорті за підсумками роботи за перше півріччя 2016 року, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Офіційно ніяких автомобільних, автобусних, марштрутних сполучень між анексованим Кримом і тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей немає. Все те, що в об'явах в Інтернеті - це все нелегальні перевізники, якими користуються зацікавлені особи", - заявив Лавренюк.

Він наголосив, що по факту такі перевезення є "змовою зацікавлених пасажирів і водія".

Заступник міністра транспорту розповів про існування "типової" схеми для здійснення нелегальних автобусних сполучень.

"Всі пасажири, які взяли так званий квиток, що є незаконним, вступають у змову. Адже перед від'їздом водій чітко інструктує: якщо ви хочете потрапити у місце, куди їдете, у випадку, коли вас зупинять, ви маєте говорити, що ви друзі, знайомі, які їдуть у своїх справах. І коли зупиняють їх на кордоні, вони так і говорять", - пояснив Лавренюк.

«Укрінформ»: А непрямі перевезення? А не з окупованих територій? Про єдиний вихід з цієї ситуації говорилось давно: треба закрити в принципі адміністративний кордон з Кримом для поїздок «на відпочинок». Якщо у громадян не вистачає клепки або совісті зрозуміти, що це аморально під час війни, то обов’язком держави є їм в цьому допомогти.

Підготував Сергій Тихий

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-