Глава штабу Трампа міг заробити на Януковичі до 13 мільйонів – NYT

Глава штабу Трампа міг заробити на Януковичі до 13 мільйонів – NYT

Укрінформ
Голова передвиборчого штабу кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа та колишній радник Віктора Януковича Пол Манафорт міг отримати 12,7 млн дол. з України з 2007-го по 2012 рік.

Про це пише видання Тhe New York Times з посиланням на дані Національного антикорупційного бюро України.

"Рукописні бухгалтерські книги показують 12,7 млн дол. прихованих грошових виплат, призначених для пана Манафорта від проросійської політичної партії Януковича з 2007-го по 2012 рік", – йдеться в матеріалі.

Слідчі НАБУ стверджують, що виплати були частиною нелегальної системи обліку поза бухгалтерських книг, в рамках якої здійснювалося також спонсорування посадових осіб на виборах.

Крім того, прокурори проводять розслідування щодо групи офшорних підставних компаній, які допомагали членам "сім'ї" Януковича фінансувати їхній марнотратний спосіб життя, в тому числі президентську резиденцію.

Зазначається, що серед сотень угод цих компаній фігурує угода на 18 млн дол. щодо продажу активів українського кабельного телебачення товариству, започаткованому Манафортом і російським олігархом Олегом Дерипаскою, який є близьким союзником президента РФ Володимира Путіна.

За даними Антикорупційного бюро, ім'я Манафорта в "чорній касі", в якій містяться дані про корупційну діяльність "Партії регіонів" за п'ять років, фігурує 22 рази. Мета виплат чітко не вказана, пише видання. Ці видатки, зафіксовані в записах від руки, не можна звірити з банківськими записами, а також підписи реципієнтів ще не були перевірені.

"Пол Манафорт є одним з тих, чиє ім'я є у списку так званих "чорних рахунків Партії регіонів", які розслідують слідчі Національного антикорупційного бюро України", - цитує видання заяву НАБУ. "Ми підкреслюємо, що присутність імені Манафорта в списку не означає, що він насправді отримав гроші, тому що підписи, які зазначені в колонці одержувачів, можуть належати іншим людям".

Як повідомлялося, Манафорта найняли на посаду радника Януковича через кілька місяців після Помаранчевої революції. Борис Колесніков, керівник передвиборчої кампанії Януковича, визнав, що Партія регіонів найняла Манафорта після того, як зазнала певних організаційних та інших проблем під час виборів 2004 року, на яких кампанією керували російські політтехнологи.

У 2010 році за участю Манафорта Янукович проводив свою президентську кампанію, звинувачуючи лідерів Помаранчевої революції в поганому управлінні слабкою економікою.

Янукович завдячує поверненням популярності і перемогою на виборах різкій зміні свого політичного образу, що відбулася, як стверджують люди з його партії, частково завдяки консультаціям Манафорта. Саме Манафорт радив використовувати регіональні та етнічні особливості під час голосування, розповідати про "безправ'я" мешканців на сході України, які відчували себе покинутими після Помаранчевої революції. Наполягав, щоб Янукович підписав Угоду про асоціацію з ЄС та припинив переслідування Юлії Тимошенко. Але останні поради Манафорта були проігноровані.

Згідно зі щорічним звітом Міністерства юстиції США від 2008 року, компанія Манафорта отримала від Партії регіонів 63 750 дол. впродовж шестимісячного періоду, який закінчився 31 березня 2008 року, за консультаційні послуги. Під час парламентських виборів 2014 року співпрацював з «Опозиційним блоком» і одним із перших запропонував саме таку назву партії. Активно співпрацює з Сергієм Льовочкіним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-