12 серпня: найголовніше за день

12 серпня: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
Вигнання Іванова з кремлівського «раю». З бюджету України вкрали 100 тисяч гривень. НАБУ бере підвищені зобов’язання перед громадянами

11.33 Керівництво Росії заплуталось у своїх брехливих заявах

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов у своєму коментарі, оприлюдненому на сайті РНБО.

Турчинов зазначив, що російські силовики "лише 10 серпня зробили гучні заяви про події, які, за їх словами, відбулись у ніч з 6 на 7 серпня".

"Таку затримку можна пояснити виключно тим, що вони потребували часу, аби підробити так звані "докази" агресивних дій України та приховати справжні небезпечні злочинні дії своїх підлеглих, а саме перестрілку між різними підрозділами російських силовиків, які традиційно зловживають алкоголем, особливо у вихідні дні. Внаслідок цієї перестрілки були вбиті та поранені не лише російські військові, а й цивільні - кримчани", - зазначив секретар РНБО України.

За його словами, російські силовики, намагаючись приховати свої військові злочини та нагнітаючи антиукраїнську істерію, почали розповідати нісенітниці про нібито напади спецпризначенців Головного управління розвідки Міністерства оборони України та військові прориви зі стрільбою з боку України.

Турчинов нагадав, що спочатку йшлося про "заарештованих співробітників ГУР, а в останніх заявах російське МЗС рапортує про двох громадян України та Росії, які, виявляється, вже зовсім не співробітники ГУР, а цивільні, які нібито "сприяли" українським військовим".

"Хоча всі розуміють, що насправді вони є випадковими громадянами, яких захопили для прикриття п'яної стрільби російських військових та нашвидкуруч бездарно сфабрикованої ФСБшної провокації, але які після катування в застінках ФСБ підпишуть або озвучать будь-яку надиктовану ахінею", - підкреслив він, додавши: "Світу пощастило, що п'яні російські військові не мали доступу до більш серйозної зброї, якою російський генштаб нашпигував окупований Крим".

"Безглузді звинувачення та погрози на адресу України є наслідком безкарності, яку відчуває реваншистське керівництво Росії, що будує свою імперію на брехні, агресії, вбивствах та безправ'ї громадян. Але історія свідчить, що такі імперії приречені, вони руйнуються, ховаючи під своїми уламками тиранів", - підсумував секретар РНБО.

«Укрінформ»: Дуже добре, що українське керівництво чудово бачить і усвідомлює російську брехню і небезпечні наслідки, якими вона загрожує Україні та світу. Тепер нам би так само ретельно та змістовно, як ми викриваємо цю брехню, вжити усіх можливих і навіть неможливих заходів, аби історія вкотре засвідчила підсумок, про який говорить секретар РНБО України.

12.24 У Каннах не буде «мусульманського» пляжу

У Каннах заборонили відвідувати пляжі у традиційному мусульманському купальному костюмі буркіні, що вкриває все тіло і голову.

Про це повідомляє АР.

«Французький курорт Канни заборонив купальники, що повністю закривають тіло і голову, котрі носять деякі мусульманські жінки на пляжах», - йдеться у повідомленні.

Мер Канн Давид Ліснар видав указ, який забороняє пляжний одяг, що виявляє неповагу до «норм моралі та секуляризму», заявивши, що купальники, підкреслюючи релігійну приналежність, можуть викликати порушення громадського порядку в нелегкі для Франції часи, коли країна стала мішенню для атак терористів.

Слід відзначити, що заборону так званих буркіні у розпал сезону відпусток у французькій Рів'єрі було запроваджено після трагічних нападів ісламських екстремістів у сусідній від Канн Ніцці та в католицькій церкві на північному заході Франції.

«Укрінформ»: Масштабне зіткнення двох ментальних світів у Європі – аборигенів та прийшлих – проявляється, природно, у багатьох формах. У кривавих – терор «ісламістів» - і у зовні комічних, фарсових – як у випадку, про який йдеться у новині. Але ніколи ці зіткнення не бувають справді смішними.

12.42 ОБСЄ готова, Росія не готова

ОБСЄ висловила готовність розмістити 9 пунктів контролю на неконтрольованій ділянці кордону України з РФ.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Звичайно ж, немає таких наївних, які вважають, що Росія перестане впливати на Донбас на етапі підготовки до виборів, але йдеться про те, щоб, як мінімум, фізично вивести російські війська, озброєння або повністю поставити його під контроль збройного компоненту міжнародного співтовариства і, звичайно, добитися доступу ОБСЄ до всієї території Донбасу», - сказав міністр.

Він відзначив, що йдеться про необхідність встановлення контролю ОБСЄ на всій території Донбасу, як це визначено її мандатом, включаючи неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону.

«Йдеться про розміщення баз ОБСЄ недалеко від кордону згідно з погодженим географічним розташуванням. ОБСЄ до цього готова. Ми хочемо розмістити як мінімум 9 баз уздовж кордону, також відповідні засоби відеоспостереження, включаючи інфрачервоні прилади, які відстежуватимуть ситуацію, у тому числі й вночі», - пояснив глава МЗС.

За його словами, ці засоби мають бути розміщені на всіх ділянках, де є ризик поставок озброєнь і перекидання військ і найманців, на дорогах і залізницях. «І звичайно нам потрібні представники ОБСЄ з нашого боку кордону в усіх пунктах пропуску на неконтрольованій ділянці кордону», - додав він.

За його словами, це мінімум того, що треба зробити для прогресу в сфері безпеки. «І звичайно критичним є узгодження мандату і розгортання збройної поліцейської місії ОБСЄ», - сказав Клімкін.

«А російська логіка сьогодні полягає в тому, щоб нічого не робити у сфері безпеки. При цьому Росія намагається звинувачувати Україну в небажанні просуватися в політичному вимірі, прагнучи законсервувати статус-кво і фактично таким чином отримати квазі-легітимізацію російського протекторату. І через цей протекторат далі розкручувати ситуацію і дестабілізувати Україну. Зараз такі дії спрямовані на усвідомлене виснаження наших ресурсів, а потім на цій основі просуватиметься ідея федералізації України так, як її бачать у Москві», - наголосив міністр.

«Укрінформ»: Ключовий момент – згода Росії вивести свої війська з України. Поки її нема, ОБСЄ скільки завгодно може висловлювати готовність, бо це її, практично, ні до чого не зобов’язує. Чужі війська залишають захоплену територію тільки після поразки. Наразі Росія не готова її визнати. Її. Росію, треба ще в цьому переконувати. І головний «переконувач», на жаль, не наш міністр закордонних справ, і не ОБСЄ.

13.25 Путін переміг Іванова

Президент Росії Володимир Путін звільнив Сергія Іванова з посади голови адміністрації президента.

Про це повідомляє «Інтерфакс».

Іванов призначений спецпредставником президента з питань природоохоронної діяльності екології та транспорту.

«Укрінформ»: З часу, коли Борис Єльцин поступився місцем Володимиру Путіну, у Кремлі не було вагоміших змін у кремлівських владних верхах. Наслідки цього перевороту (без лапок) ми скоро побачимо. Зараз звернемо увагу, що в російській історії вже не раз були випадкиколи одного з кремлівських вождів «опускали» так низько і водночас так демонстративно зневажливо. Приміром, перед тим як розстріляти наркома внутрішніх справ Єжова, Сталін призначив його на кілька місяців наркомом, здається, водних ресурсів. Хрущов вигнав самого Молотова з влади не куди-небудь, а послом у Монголію, а голову уряду (Ради міністрів СРСР) Булганіна – в Ощадбанк головою правління. Тож, Іванов – не перший, і не останній. Хай радіє, що, принаймні, доля «залізного наркома» його напевне обмине.

15:56 Ґюлен сказав, коли повернеться до Туреччини

Мусульманський опозиційний проповідник Фетхуллах Ґюлен, який проживає у США і звинувачений Анкарою в організації невдалої спроби путчу в країні, пообіцяв повернутися назад до Туреччини, якщо незалежне міжнародне розслідування доведе його вину.

Про це повідомляє Reuters.

«Якщо буде доведено хоча б десяту частину висунутих проти мене звинувачень, я обіцяю повернутися до Туреччини і понести найтяжче покарання», - наголосив Ґюлен.

Проповідник заперечує будь-яку причетність до спроби перевороту та вважає, що вся система правосуддя Туреччини тепер знаходиться під контролем виконавчої влади країни.

Раніше повідомлялося, що США досі вивчають запит на екстрадицію ісламського проповідника Ґюлена, якого Туреччина підозрює в підготовці спроби державного перевороту минулого місяця.

Анкара не залишає спроб повернути проповідника в країну, ухвалу про затримання якого 4 серпня виніс Кримінальний суд Стамбула.

«Укрінформ»: Ґюлен, звісно, трохи жартує з обіцянкою повернутися, якщо «незалежне міжнародне…» і т.д. А якщо б говорив серйозно, то мав би сказати: я обов’язково повернуся, коли Ердоган втратить владу. І жодне розслідування – хоч міжнародне, хоч будь-яке інше – до цього варіанту відношення не має.

16:13 Працівники «мінфіну ДНР» вкрали 100 тисяч із українського бюджету

Співробітники Служби безпеки України викрили факти отримання низкою чиновників так званого "міністерства фінансів ДНР" соціальних та пенсійних виплат з державного бюджету України.

Про це повідомляє у п'ятницю прес-центр СБУ.

"Правоохоронці встановили, що сім посадовців т.зв. "мінфіну ДНР" та підзвітного йому "департаменту казначейства ДНР" на початку року зареєструвалися як вимушені переселенці у Донецькій, Дніпропетровській та Запорізькій областях. Сепаратистські чиновники, серед яких два керівники регіональних "органів", встигли отримати понад сто тисяч гривень соцвиплат", - йдеться у повідомленні.

Гроші псевдопереселенцям знімали знайомі та кур’єрами переправляли на тимчасово окуповані терористами території. Служба безпеки України проінформувала про виявлені факти Пенсійний фонд і органи соціального захисту населення, які призупинили соціальні та пенсійні виплати сімом чиновникам терористичної організації.

«Укрінформ»: Загалом, це, звісно, дріб’язкова новина. Кого вже цим здивуєш? І що то за гроші – 100 тисяч гривень. Звертаємо на неї увагу виключно для того, щоб звикання до таких повідомлень не перетворилося в Україні на загальну терпимість до непослідовної, м’яко кажучи, державної політики щодо окупованих Росією територій.

16:20 У Львові НАБУ відкриє для клієнтів «таємну кімнату»

У Львівському територіальному управлінні НАБУ діятиме «таємна» приймальня. Це зроблено задля безпеки людей, які надають інформацію для розслідування.

Про це на прес-конференції з приводу відкриття у Львові першого в Україні територіального управління НАБУ зазначив спеціальний антикорупційний прокурор Назар Холодницький.

«НАБУ -  єдиний в Україні орган, який має право розглядати анонімні повідомлення із конкретною інформацією. Це зроблено задля безпеки людей, які повідомляють про зловживання», - зазначив Холодницький.

За його словами, з цією ж метою в управлінні задіяно «гарячу» лінію. Для заявників працюватиме і звичайна приймальня.

Як зазначив антикорупційний прокурор, в НАБУ вже зареєстровано понад 5 тисяч звернень.

У той же час за захистом від можливих загроз першим звернувся «діамантовий» прокурор.

«Укрінформ»: НАБУ зробила дуже серйозний крок у завоюванні симпатій громадян. Якщо оті «люди, які надають інформацію для розслідування», раптом повірять створять черги в «таємну» приймальню (а їм є з чим приходити, хто сумнівається?), а потім з того вийде «пшик», тобто, людей обдурять, НАБУ доведеться серйозно відповісти «за базар». З усіма страшними політичними наслідками для тих, хто нині визначає політику НАБУ. Спитати найдеться кому.

16:32 Черновецький заявив, що його сина звільнили з-під варти

Колишній мер Києва Леонід Черновецький заявив, що Апеляційний суд Барселони звільнив з-під варти його сина Степана, якого підозрюють у відмивання грошей.

Про це він написав у п'ятницю на своїй сторінці в Фейсбуці.

«Сьогодні вдень 12 серпня 2016 року Апеляційний суд Барселони звільнив з-під варти без запоруки і будь-яких інших попередніх умов мого сина - Степана Черновецького!» - повідомив він.

За словами Черновецького, «всі подробиці цього процесу, а також наші подальші дії з повного відновлення справедливості й покарання винних у цьому абсолютно дикому звинуваченні, пред'явленому поліцією Барселони моєму синові, будуть дані моєю сім'єю після коментарів адвокатів».

Як повідомляв Укрінформ, 14 липня суд Барселони обрав синові колишнього мера Києва Леоніда Черновецького Степану запобіжний захід у вигляді утримання під вартою без можливості внесення застави. Ухвалу було винесено у рамках спецоперації проти відмивання капіталів у каталонській столиці та селищі С'Агаро. Окрім Черновецького суд заарештував ще шістьох осіб.

12 липня у Барселоні у результаті спецоперації місцевих силовиків за підозрою в участі у кримінальній організації й відмиванні грошей затримали 11 осіб, серед яких і Степана Черновецького. Серед затриманих були переважно українці й росіяни, що мешкають у Барселоні. Затриманих також підозрюють у підробці офіційних документів і податкових махінаціях.

«Укрінформ»: Не може такого бути, щоб Черновецький не збрехав! Але в чому конкретно? Невже без усіляких умов звільнили? І що, усі обвинувачення зняті? Може, перед Стьопою вибачилися, і адвокати Черновецького вже подали позов на відшкодування моральної шкоди, завданої їх клієнтові незаконним арештом? Щось про це Черновецький-батько мовчить. Отже, таки збрехав чи, точніше, недоговорює. Будемо чекати, покладаючи надії на непідкупних Черновецьким барселонських правоохоронців, раз надій на київських давно не залишилося.

17:39 Польща може перестати купувати газ у РФ

Польська державна газова компанія PGNiG може в майбутньому перестати купувати газ у російського Газпрому в результаті диверсифікації джерел поставок.

Про це в п'ятницю повідомив фінансовий директор компанії Богуслав Мажець, інформуєReuters.

«Може так статися, що ми зовсім перестанемо купувати газ (у Газпрому), ми проводимо програму диверсифікації. Через чотири роки у нас будуть три основні напрями поставок - зі сходу, з терміналу СПГ і з Норвегії», - сказав він.

Цього року представник польського уряду, який відповідає за інфраструктуру газової галузі і енергетики, повідомляв, що Польща не планує подовжувати довгостроковий контракт про постачання газу з Росією, тоді як нинішній договір з Газпромом закінчується 2022 року.

«Укрінформ»: Цікаво, нині російський газ у Польщу йде через Україну чи іншим шляхом - через Білорусь чи через Литву? Від цього залежить, як нам оцінити цю новину. Якщо газ йде повз Україну, то – прекрасно! «Газпром» втрачатиме прибутки, і ми зможемо взяти у них газ дешевше. Якщо через Україну, то ми теж можемо мати дешевший газ, однак втратимо гроші за транзит. Ці «газові справи» завжди були такими заплутаними.

Огляд Юрія Сандула

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-