Вчимося онлайн. Бенджамін Франклін рекомендує

Вчимося онлайн. Бенджамін Франклін рекомендує

Укрінформ
Поради та підказки про те, як вчитися по Інтернету

Альберт Ейнштейн стверджував, що «освіта є тим, що залишається після того, коли забувається все, чому нас вчили». Відомий американський бізнес-тренер та психолог Джим Рон казав, що формальна освіта здатна допомогти людині вижити, і тільки самоосвіта приведе її до успіху. Бенджамін Франклін називав одним із головних джерел своїх успіхів схильність до читання та постійного отримання нових знань. Ілон Маск витратив три місяці на самостійне вивчення всіх аспектів побудови та запуску космічних кораблів, після чого за пару хвилин розрахував кількість необхідних матеріалів та ефективність запуску малої надточної ракети, чим здивував досвідчених працівників аерокосмічної галузі. Маючи ці та десятки інших прикладів, ніхто не зможе заперечувати важливості самоосвіти для професійного та особистого успіху.

Сьогодні ми зібрали інформацію про останню освітню тенденцію - масові онлайн-курси. Де вивчити китайську мову, пізнати ази психології, почати розбиратися в живописі або отримати базові знання з маркетингу? В Інтернеті!

Масові відкриті онлайн-курси (Massive open online course - МООС) - один з видів дистанційного навчання, який передбачає використання технічних засобів для взаємодії між викладачем та студентами.

Загалом, розрізняють два основних типи інтернет-курсів: синхронні та відкриті.

Для першого виду характерним є одночасне навчання великої кількості студентів, яким викладач читає лекцію у режимі онлайн у певний час. Серед плюсів таких курсів - їхня максимальна наближеність до аудиторних занять: студент має можливість ставити запитання лекторам і отримувати на них відповіді в режимі реального часу.

Однак такі заняття мають і мінуси, адже слухачеві синхронного курсу необхідно підключатися до трансляції лекції у певний час, який визначає сам викладач. Наприклад, якщо курс читає професор з США, то заняття будуть відбуватися або пізно вночі або рано вранці по Києву. Також подібні лекції необхідно слухати без перекладу або субтитрів. Таким чином, для успішного проходження навчання студент потребує попередньо мовної підготовки.

У свою чергу, відкриті курси позбавлені багатьох вищезазначених недоліків. Адже все, що потрібно для участі у них - це комп'ютер та Інтернет. Зазвичай, лекції та додаткові матеріали знаходяться у вільному доступі 24 години на добу. Студент сам вибирає час і місце занять, а також формує індивідуальний графік. Наприклад, найобдарованіші слухачі можуть пройти 8-тижневу навчальну програму за одні вихідні, тоді як учні, які, окрім цього, зайняті ще чимось, мають можливість розтягнути процес на півроку.

Звичайно, без ложки дьогтю і тут не обійтися - відкриті курси закінчує лише 5-7% зареєстрованих користувачів освітніх платформ. Проблема полягає у тому, що за відсутності контролю людина часто втрачає мотивацію до продовження навчання, і, як наслідок, не отримує заповітний сертифікат про закінчення навчальної програми.

Якщо ж говорити про всі онлайн-курси, то завдяки їхній популяризації сьогодні лекції від професорів провідних світових та вітчизняних університетів - Гарварду, Оксфорду, Массачусетського технологічного університету, Єльського університету, Києво-Могилянської академії, Київського політехнічного інституту, Київського національного університету імені Тараса Шевченка і багатьох інших - доступні для перегляду в режимі реального часу. Також варто відзначити, що лекції західних вчених найчастіше представлені англійською мовою з широким вибором субтитрів. Звичайно, серед мов перекладу українську ви знайдете далеко не завжди, але англійський або російський текст присутній на трансляціях практично завжди. У підсумку, будь-який українець, який має комп'ютер, зараз дуже просто може прослухати курс, вартість якого для студента іноземного університету становить від кількох тисяч до десятків тисяч доларів.

Навіть беручи до увагу усі позитивні аспекти онлайн-курсів, не варто вважати онлайн курси альтернативою звичайній вищій освіті. По-перше, за статистикою, більша частина слухачів таких програм вже мають ступінь бакалавра, магістра або доктора філософії, сприймаючи курси як хобі або можливість дізнатися щось нове. Також європейська система вищої освіти передбачає отримання кредитів за кожну вивчену дисципліну (стандартно, за весь період навчання бакалавр повинен набрати від 180 до 240 кредитів, магістр - від 60 до 120 кредитів). Однак існує досить обмежена кількість онлайн-курсів, які потім можуть бути використані яким-небудь університетом. Незважаючи на те, що зараз у викладацьких колах дуже активно обговорюється необхідність змінювати загальну практику та враховувати успіхи в інтернет-навчанні нарівні з університетськими, ситуація поки не зрушилася з місця.

Інше важливе питання стосується впливу онлайн-курсів на працевлаштування людини. Звичайно, під час прийому на роботу спеціаліст HR-департаменту навряд чи зарахує курси замість повноцінного диплома. До того ж, банальна необхідність відповідати посадовим інструкціям сьогодні не визнає сертифікатів про проходження онлайн-навчання. З іншого боку, якщо в доповнення до свого диплома ви вкажете в резюме ще й успішно пройдені курси, а також зумієте надати підтвердження (сертифікати або хоча б скріншоти своїх досягнень), фахівець може поставити вам плюс у частині мотивації та самодисципліни, а також краще зрозуміти коло ваших професійних і особистих інтересів.

Отже, список найбільш популярних зарубіжних платформ для отримання онлайн освіти виглядає наступним чином:

Coursera - є одним з «ветеранів» ринку освітніх онлайн-платформ. Вона розпочала свою роботу ще у 2012 році, співпрацюючи з Стенфордом, Принстоном, Мічиганським та Пенсільванським університетами. До 2014 року число партнерів освітньої ініціативи склало 108. Сьогодні Coursera пропонує слухачам 1971 курс від 145 установ з 28 країн світу. Навчання є безкоштовним, хоча за видачу підтверджувального сертифіката доведеться вже заплатити. Треба відзначити, що деякі курси онлайн-платформи Coursera схвалені Американською освітньою радою для заліку в коледжах США. Однак для цього слухачеві необхідно лише сплатити очний іспит (який проводиться за допомогою веб-камери), вартість якого коливається від 60 до 100 у.о.

Тривалість стандартного курсу - від 4-х до 11-ти тижнів. Кожен з курсів підрозділяється на кілька модулів, при вивченні яких студенти повинні проходити тестування. Також у студентів є суворі дедлайни, за недотримання яких вони можуть втрачати бали.

EdX - спільний проект Гарвардського університету та Массачусетського технологічного інституту, що пропонує всім бажаючим пройти онлайн-навчання за такими напрямами: комп'ютерні технології, хімія, математика, етика, музика, статистика, література та інші. Лекції читають викладачі провідних світових ВНЗ. За аналогією з Coursera, деякі предмети потім зараховуються в університетах, а також їхнє самостійне проходження може забезпечити вам стипендію на подальше очне навчання. На сайті є можливість регулювати швидкість відео, що повинно сподобатися учням з недостатнім рівнем англійської мови.

Khan Academy - відкрита онлайн-платформа, для користування якою достатньо мати акаунт Facebook або Google. В рамках веб-сайту людині надаються короткі відео-уроки з різних дисциплін, які тривають від 5 до 15 хвилин. Також існує можливість закріплювати пройдений матеріал різноманітними тестами. На сайті можна вивчати багато предметів "з нуля", тому платформа підійде школярам або батькам, які збираються допомагати своїм чадам з домашніми завданнями.

Udacity - є визнаною платформою для навчання ІТ-фахівців. Успішні студенти курсів від Udacity можуть у подальшому потрапити на роботу в Google, Facebook або Bank of America. Слухачам сайт надає доступ до безлічі лекцій на найрізноманітнішу тематику, але домінує все-таки напрямок інформаційних технологій. Знову ж таки, деякі курси офіційно можуть бути зараховані західними ВНЗ, а сертифікати платформи у тому числі приймають провідні світові компанії.

Prometheus - відомий український проект у сфері онлайн-освіти. На сайті представлені як окремі курси, так і цикли (бізнес, мови, історія). Учень може самостійно формувати графік роботи. Якщо встигнути завершити курс у той період, коли він читається лектором на сайті потижнево, можна швидко отримати сертифікат з його підписом. Варто сказати, що серед викладачів - лектори провідних українських вищих навчальних закладів, таких як КНУ, КПІ, Києво-Могилянська бізнес-школа, а також практикуючі юристи та інші професіонали.

* * *

У сучасному світі освіта - це ключ до професійного успіху незалежно від сфери та характеру зайнятості. Як не дивно, але отримувати настільки необхідний ресурс як знання стає з кожним днем набагато простіше. Залишається загадкою, чи зможуть онлайн-курси замінити реальні університети, однак не можна заперечувати тенденцію зростання їхньої ролі.

Максим Мордовцев, київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-