Кравчук: Думаю, що Росія зупиниться

Кравчук: Думаю, що Росія зупиниться

Укрінформ
Президент Російської Федерації Володимир Путін чітко усвідомлює, що РФ може опинитися в повній ізоляції у випадку розв’язання відкритої широкомасштабної війни проти України.

Таку думку перший президент України Леонід Кравчук висловив кореспонденту Укрінформу, коментуючи вчорашні заяви президента РФ.

«Путін розуміє можливі наслідки такої агресії проти України, а вони будуть. Будуть колосальні жертви - буде реакція світу. І цього разу вона не обмежиться лише санкціями. Будуть набагато ширші та глибші дії світового співтовариства, завершуючи повною ізоляцією», - сказав Кравчук.

За його словами, він з тривогою спостерігає за останніми подіями у відносинах нашої держави з російським сусідом та заявами Путіна.

«Але думаю, що Росія зупиниться, оскільки це може стати початком серйозних випробувань і для неї, і для всього світу. Бо ж розпочати в центрі Європи агресію проти незалежної великої держави — це вже проблема масштабного, світового, глобального характеру», - вважає політик.

Кравчук припускає, що президент РФ не має наміру розв’язувати відкриту війну, а ось загострити ситуацію в Україні, реалізовуючи свої напівбожевільні ідеї (звинувачення української розвідки в підготовці теракту в Криму -  ред.) намагається.

«Наш уряд, МЗС, військові дали виключно обгрунтовану відповідь цьому. А що було приводом для таких висновків, які зробив російський президент, не зрозуміло. Це штучні приводи та штучні факти, які будуть використовуватися», - додав перший президент.

Він не виключає, що заяви російських спецслужб і президента РФ про запобігання терактам у Криму спрямовані на зрив святкування 25-ї річниці незалежності України: «Зрозуміло, що керівництво Росії, зокрема, президент, ставиться негативно до України. З його заяв випливає, що Україна - це неприродна держава, що вона не має перспектив, тож, виходячи з цього, він хотів би вочевидь не дати нам можливості відзначити цю дату».

Прокоментував Кравчук і заяву Путіна щодо неефективності нормандського формату. На його переконання, із самого початку врегулювання конфлікту нормандський та мінський формати не є логічними, дипломатичними та не мають сили з міжнародної правової позиції.

«Тобто, збираються чотири президенти та ведуть розмови про те, як врегулювати ситуацію на Донбасі. Жодного документа не підписують, а потім між собою не можуть визначити, хто і що насправді говорив, внести у протокол, визначити висновки та пропозиції, поставлені завдання», - сказав президент.

Водночас, зауважив Кравчук, є мінські переговори, де ухвалюються рішення на основі нормандських домовленостей. «У першому випадку домовляються глави держав, а тут приймають рішення другорядні особи, які не мають високих державних повноважень. На мою думку, такий формат не може мати перспектив та серйозного ставлення», - додав він.

На його думку, найкращим процесом міг би бути Будапештський меморандум для того, щоб рішення набуло не просто правильних акцентів, а для того, щоб ті люди, які приймають це рішення, приймали його правильно.

«Але ми не можемо в односторонньому порядку припинити формат і мінський, і нормандський, хоча знаємо, що вони неефективні. Це викличе одразу до нас негативне ставлення не тільки РФ, а й заходу, який погодився із цими форматами. Бо скажуть, що Україна розвалила єдиний спосіб обговорювати ці питання та хоч якось домовлятися та вимагати від РФ дій», - відзначив Кравчук.

Учора президент РФ В.Путін заявив, що Україна "переходить до практики терору". Таким чином він прокоментував повідомлення ФСБ, яка звинуватила українську розвідку в підготовці  в окупованому Криму терористичних актів, нібито підготовлених Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України.

Міністерство оборони України спростувало інформацію, поширену ФСБ, про участь підрозділів Головного управління розвідки МОУ в диверсійній діяльності на території тимчасово окупованої АР Крим і назвало її спробою РФ відвернути увагу місцевого населення і світової спільноти від перетворення півострова на ізольовану військову базу.

Секретар РНБО Олександр Турчинов наголосив, що заява ФСБ про те, що Україна нібито готувала теракт у Криму, є брехнею і ще одним елементом гібридної війни проти нашої країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-