У ВРЮ пояснили, чому не звільнили Чауса, хоча й намагалися

У ВРЮ пояснили, чому не звільнили Чауса, хоча й намагалися

Укрінформ
Вища рада юстиції не ухвалювала рішення про звільнення затриманого на хабарі судді Миколи Чауса раніше, оскільки в його роботі констатувалися дисциплінарні проступки, але рішення про порушення ним присяги не ухвалювалося.

Про це у коментарі телеканалу "112 Україна" повідомив заступник голови ВРЮ Олексій Муравйов.

Він підкреслив, що дисциплінарна секція ВРЮ ухвалює лише дорадчі рішення.

"Під час розгляду справи, яка стосувалася неявки судді Чауса на перше засідання, ще норма закону, вона імперативна. Якщо суддя не з'являється, ми не маємо права розглядати без його участі, і змушені були відкласти", - повідомив він.

"Щодо цієї справи, то в наступному судовому засіданні брали участь і представники громадськості, які захищали громадянина, якого Чаус позбавив водійських прав, і адвокат Чауса з ним самим", - додав Муравйов.

Він повідомив, що ВРЮ перевіряла діяльність Чауса, і, незважаючи на виявлені порушення, порушення присяги їм не виявлено.

"Вища рада провела перевірку, більшу, ніж проводила ТСК. Нами були виявлені факти, які не були встановлені ТСК. Мова йде про те, що у справі існувало по дві копії судових документів. Дві копії протоколу судового засідання, дві копії ухвали про звільнення від відповідальності, різні за змістом. Ми бачили факти підробки, і ці обставини були досить суттєві. Це була єдина річ, коли члени Вищої ради юстиції за власною ініціативою їздили в суд, перевіряли ці матеріали на місці. Однак ... ми не змогли встановити причетність судді Чауса саме до цих обставин. Не було прийнято рішення про порушення присяги. Ми лише констатували ознаки менш тяжкого дисциплінарного проступку", - сказав заступник голови ВРЮ.

Як повідомлялося, в Києві на хабарі в 150 тис. дол. викрили суддю Дніпровського районного суду Миколу Чауса.

Чаус раніше був відомий тим, що вів кримінальні справи проти учасників Євромайдану, а також бізнесмена Юрія Іванющенка та екс-глави партії УКРОП Геннадія Корбана. Як відомо, САП має намір завтра повідомити судді Чаусу про підозру і попросити ВР зібратися на позачергову сесію. У прокуратурі заявили, що мають намір вимагати для судді Чауса заставу в розмірі 3,7 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-