Яким має бути парад 24 серпня

Яким має бути парад 24 серпня

Фото
Укрінформ
Може, не уряд і генералітет, а ветерани та інваліди мають приймати парад у День Незалежності України?

...Мені б не дуже хотілося бачити на Хрещатику 24 серпня танки та бронемашини. Не думаю, що вони викличуть позитивні емоції. Волонтери стверджують, що по рівню озброєння та військової техніки ми поки далеко відстаємо не тільки від Росії, але і від ОРДЛО – тому що їм летальну зброю надають їхні «куратори», а нам – ні. І немає причин волонтерам не вірити.

Наша сила – люди. А тому люди й повинні пройти центральною вулицею столиці. І не так, як було прийнято впродовж довгих років. І не чергові «представники всіх родів військ» ВСУ. Ми ж знаємо, що деякі «роди військ» у нас чисто номінальні. І по-справжньому воюють зовсім інші... 

Тому, мені б хотілося, щоб в перших шеренгах йшли ті, хто справді воював. І не просто воював, а наводив страх на окупанта. Нехай пройдуть герої-"кіборги". Захисники Дебальцевого, ті, хто вийшов живим з-під Іловайська і продовжують воювати. Ті, хто з-під Іловайська, повинні йти на кожному параді живим докором до тих пір, поки причини трагедії не будуть розслідувані.

Окремою колоною мають пройти сили спецоперацій (якщо такі є не тільки на папері), розвідники, оператори літаків-безпілотників – нехай дрони пролетять стрункими ланками над Хрещатиком – це буде гарно.

Нехай буде колона саперів, які ведуть невидиму фугасну війну. І колона снайперів.

Обов'язково повинні пройти військові медики: воєнлікарі, медсестри. І як виняток – нехай проїдуть фронтові санітарні машини і пролетять (якщо такі є) санітарні вертольоти.

Я не великий прихильник добровольчих батальйонів в їхньому нинішньому вигляді – але нехай їх побачать люди. Нехай, нарешті, пройде ДУК, який несе відчутні втрати на фронті.

Звичайно ж, і Національна гвардія. Але нехай Хрещатиком промарширує і Національна поліція: хіба вона не веде свою війну з нашим спільним ворогом - злочинністю та корупцією? Нехай пройде спецназ НАБУ.

І найголовніше: Хрещатиком повинні пройти інваліди нинішньої війни.

Не треба боятися цього слова, придумувати політкоректні евфемізми на кшталт "люди з особливими потребами". Давайте не забувати, що термін «інвалід» – придумали в Європі (швидше за все, у Франції), і називали так виключно воїнів, які відслужили в армії, мали заслуги перед державою і були неспроможними виконувати службу через каліцтво, поранення, старість.

Після Першої світової в країнах переможцях всі паради у річницю перемоги починали «інвалідські роти», і саме їм під ноги кидали троянди французькі дівчата.

Нещодавно у хресній ході УПЦ КП до дня Хрещення Київської Русі йшли наші хлопці – безногі, на протезах, йшли всю дорогу від Володимирського собору до Володимирської гірки – невже їм не вистачить сил пройти знов Хрещатиком? А ті, хто не зможе, хто прикутий до візка, нехай їх провезуть головною вулицею столиці сестри милосердя.

Можуть сказати: навіщо псувати людям свято? Може, комусь і варто зіпсувати. Щоб дізналися, якою є справжня ціна нашої Незалежності.

Може, рота або батальйон калік та спотворених солдатів, які борються за життя в лікарняних палатах, відірве простих глядачів параду на Хрещатику від пива та гамбургерів, може, вони поперхнутся кавою та нарешті зрозуміють, кому зобов'язані тим, що можуть бути щасливими цього дня...

А може, це вони, ветерани та інваліди, і повинні приймати парад, а не уряд і генералітет? Може, це перед ними, віддаючи честь, повинні пройти міністри та народні депутати?

Втім, вибачте, це вже фантазії...

Євген Якунов, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-