Фесенко: Проведення Генпрокуратурою обшуку в НАБУ - це боротьба за вплив

Фесенко: Проведення Генпрокуратурою обшуку в НАБУ - це боротьба за вплив

Ексклюзив
Укрінформ
Якщо Національне антикорупційне бюро порушило процедуру прослуховування, Генеральній прокуратурі треба було без розголосу і публічних акцій підказати, як виправити помилку.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив політолог Володимир Фесенко.

"Моя версія - це, скоріше боротьба за вплив, а не за дотримання демократичних процедур. Якщо було порушення процедур з боку НАБУ, враховуючи, що це нова структура і там багато нових молодих людей, можна було просто допомогти і виправити ситуацію без публічного розголосу, без публічних акцій. Якби йшлося про факт корупції в НАБУ - бо ніхто не святий, все може бути, - тоді це було б доцільно і треба було б так робити. А тут ідеться про суто процедурні речі, тому це така демонстрація - хто головний у хаті", -  сказав він.

На думку Фесенка, проведення Гепрокуратурою обшуку в НАБУ "в такому традиційному стилі", до того ж, участь у ньому начальника управління ГПУ з розслідування кримінальних проваджень у сферах державної служби та власності Дмитра Суса, стосовно якого й так  лунає багато суспільної критики, було суттєвою помилкою керівництва прокуратури.

"Я не знаю, хто і як приймав рішення про проведення обшуку в НАБУ - сам генпрокурор чи хтось із його заступників, але це помилка, і це, на жаль, викличе серйозну суспільну критику всередині України, можливо,  будуть запитання і з боку наших міжнародних партнерів", - спрогнозував політолог.

Він також нагадав, що у Верховну Раду подано законопроект, який має дозволити НАБУ проводити автономне прослуховування. У цьому контексті Фесенко припустив ще один мотив проведення обшуку -  штучне створення аргумента, який не дозволив би підтримати цей законопроект, щоб зберегти монополію на прослуховування у "конкретних відомств".

За словами Фесенка, якщо відволіктися від обставин сьогоднішнього обшуку, публічна міжвідомча боротьба між правоохоронними структурами не сприятиме боротьбі з корупцією.

"Конкуренція - так, але не публічна боротьба. Є з ким боротися, а не між собою з'ясовувати стосунки. Якщо є проблема, її треба виправляти в робочому порядку, не надаючи цьому такого гучного конфліктного політичного контексту", - переконаний експерт.

На його думку, якщо Генпрокуратура чи ще хтось почне без особливих підстав підривати  довіру до нових антикорупційних інституцій, це спрацює в мінус усій владі.

Фесенко зазначив, що в НАБУ зараз приблизно така ж ситуація, як у патрульній поліції - є довіра, але є багато помилок і бракує досвіду.

"Тож процедурні помилки можуть бути, але їх треба виправляти і працювати спільно, а не отак публічно з'ясовувати між собою стосунки", - наголосив політолог.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні до Національного антикорупційного бюро приїхала слідчо-оперативна група Генеральної прокуратури. Слідчі пред'явили рішення суду щодо проведення обшуку. Підставою стало розслідування про незаконне прослуховування співробітниками НАБУ телефонних розмов.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко сьогодні на брифінгу заявив, що Національне антикорупційне бюро в рамках законного прослуховування працівника Генеральної прокуратури, який може бути причетним до скоєння злочину, незаконно прослуховувало телефон "непричетного до справи громадянина". За його словами, йдеться про людину, яка не є службовою особою та жодним чином не пов’язана з фігурантом кримінальної справи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-