4 серпня: найважливіше за день

4 серпня: найважливіше за день

Укрінформ
Квитки у космос вже продають. Черговий російський банк залишає Україну. Москва наполягає, щоб Київ прийняв її посла.

02.23 На Місяць – задешево

Компанія британського мільярдера Річарда Бренсона отримала дозвіл на експлуатацію космічних кораблів з туристами на борту.

Ліцензію Virgin Galactic видало Федеральне управління цивільної авіації США, повідомляє CNBC.

Як зазначається, польоти розраховані на двох пілотів та шістьох пасажирів. Стати учасником екскурсії за межами Землі стане можливим після остаточних випробувань систем безпеки та перевірки обладнання і програмного забезпечення корабля.

Поки що компанія не визначила дату початку пасажирських перевезень, але бажаючі вже можуть придбати квитки за ціною у 250 тисяч доларів.

«Укрінформ»: А що, не так вже й дорого!.. У них завжди так: спочатку подвиг, а потім – бізнес. Хоча цифра викликає здивування: 6х250 тис = якихось півтора мільйони доларів… Невже так дешево? У нас і деякі «земні» тури коштують дорожче. Чи це помилка все ж таки?

03.27 Перевезення, передусім через російський кордон, впали вдвічі

Перевалка транзитних вантажів у січні-липні 2016 року становила трохи більше 6 млн тонн, що вдвічі менше за аналогічні показники торік.

Про це повідомляє прес-служба Адміністрації морських портів України.

«Перевалка транзитних вантажів становила 6 млн 285 тис. тонн (57,62% від показників 2015 року), внутрішнє сполучення - 2 млн 303 тис. тонн (59,6% від показників січня-липня 2015 року)», - йдеться у повідомленні.

Як пояснюють в АМПУ, основне зниження показників перевалки в морських портах пов'язано з падінням транзитних вантажопотоків із Росії та Білорусі. Це стосується перевалки практично всієї номенклатури вантажів: нафти і нафтопродуктів, вугілля, руд, металів.

Зниження перевалки експортного залізорудного концентрату пов'язують зі зниженням цін, що триває, на світовому ринку залізної руди на тлі річного максимуму складських запасів у Китаї.

Впали у першому півріччі й обсяги вантажопереробки в морських портах України. Вони становлять 74 млн. 60 тис. тонн, що на 9,8% нижче за аналогічні показники 2015 року.

«Укрінформ»: Оце вже не слова, а цифри. І не треба думати, що це лише України втрати. Росія теж несе збитки, розплачуючись за кремлівське віроломство. Отже – хто здатний терпіти довше, терпіння – теж зброя перемоги.

04.37 Антикорупційні «органи» досі формуються?

П'ятьох нових членів Ради громадського контролю обиратимуть шляхом відкритого інтернет-голосування  4 серпня.

Про це повідомляється на сайті Національного антикорупційного бюро України.

«У четвер, 4 серпня, з 9 до 21 години, на офіційному сайті Національного антикорупційного бюро України відбудеться відкрите рейтингове інтернет-голосування за п’ятьох нових членів Ради громадського контролю при НАБУ. Участь у конкурсі візьмуть 24 кандидати, що представляють 21 громадську організацію. Результати голосування із зазначенням обраних членів РГК будуть розміщені на офіційному веб-сайті НАБУ 11 серпня», - йдеться в повідомленні.

П’ять членів РГК будуть обрані замість тих, чиї повноваження достроково припинені, і працюватимуть у Раді громадського контролю до завершення повноважень її чинного складу, а саме до червня 2017 року.

«Укрінформ»: Перша реакція – зі знаменитого мультика: «Шо, опять?!» Невже формування нашого славетного «антикорупційного кулака» досі не завершено, не всіх ще обрали. Потім вчитуєшся: не обирають, а переобирають! А ті, що не всиділи в кріслах, чого дочасно пішли? Може, вони самі того, в сенсі корупції?.. А може, визнали свою неспроможність вплинути на ситуацію? Скажіть же що-небудь і про це!

06.11 Ф’юрі дискваліфікували. Але тимчасово…

Британський чемпіон світу Тайсон Ф’юрі тимчасово дискваліфікований через підозру у вживанні допінгу.

Про це повідомляє сайт Національної антидопінгової організації Великої Британії.

В аналізах боксера виявили сліди анаболічного стероїду нандролона. Якщо провину боксерів доведуть, Ф’юрі позбавлять усіх чемпіонських звань і титулів.

Нагадаємо: матч-реванш Ф’юрі із Кличком запланований на 29 жовтня.

«Укрінформ»: Біда з тим допінгом! Чи не біда? Попри те, що формулювання з «тимчасовою дискваліфікацією» якесь неясне, у Кличка з’являється шанс повернути всі титули і піти у свої 40 ніби непереможеним (бо під допінгом – не враховується!) на боксерську пенсію без жодного «мордобою». А ви б що обрали?

07.14 Ви будете сміятися: Азарова викликають на допит

Генеральна прокуратура викликала екс-прем'єр-міністра Миколу Азарова для участі в процесуальних діях у справі незаконного заволодіння майном «Укрнафти» та «Укргазвидобування».  

Повістка опублікована на сайті ГПУ.

Йдеться про кримінальне провадження, порушене за фактами незаконного заволодіння групою осіб під керівництвом президента-втікача Віктора Януковича в 2010-2014 роках майна «Укрнафти» і «Укргазвидобування» на суму понад 2 млрд грн.

«Укрінформ»: От коли б ГПУ заборонили б повідомляти про «виклик на допит», і поставили б за обов’язок інформувати вже по факту: Азарова допитали... Як кажуть в Одесі, ми б від того мали зовсім інше задоволення!

08.16 «Новій поліції» виповнився рік – час називати її просто поліцією

Сьогодні, 4 серпня, в Україні вперше відзначається День Національної поліції.

З цієї нагоди Президент Петро Порошенко привітав поліцейський з професійним святом. 

В Києві сьогодні о 10.00 пройшли урочистості на Софійській площі. 

Нагадаємо, свято встановлено у день підписання закону «Про Національну поліцію».

«Укрінформ»: Уже рік минув після події, яка викликала в українців такий вікопомний сплеск ейфорії. Що це означає? Що пора заспокоїтись і почати сприймати не «нову поліцію», а просто поліцію такою, як вона є.

11.07 Російський банк «евакуюється» з України

Покупцем «Промінвестбанку», української дочки російського "Внешэкономбанка" (ВЕБ), може стати угорська корпорація OTP Group.

Про це повідомляє «КоммерсантЪ» з посиланням на два джерела, близьких до ВЕБ, і співрозмовника, знайомого з подробицями переговорів.

«Претендентом на покупку української «дочки» Внешэкономбанка — «Промінвестбанку» — є угорський OTP Group, у якої також є банк в Україні», - пише видання.

Як припустили співрозмовники «Ъ», банк може бути проданий з коефіцієнтом всього 0,2–0,3 до капіталу. Це взаємовигідна угода для сторін, впевнені експерти: ВЕБ може оперативно позбутися українського активу, як припускає його стратегія, а OTP Group — недорого розширити свою присутність в Україні.

«Укрінформ»: Тут, звісно, не сказано про причину того, що російський банк продає свій актив фактично за безцінок. Це – поразка і збитки, в які б красиві обгортки цей очевидний факт не загортати. У дні війни подібним установам із корінням у РФ нема чого робити в Україні. Хто на черзі – «Сбербанк России»? Чому б ні?

12.37 У Туреччині перші ознаки втоми від «великої чистки»

Парламент Туреччини не планує повертатися до питання про відновлення смертної кари.

Про це заявила депутат від правлячої Партії справедливості і розвитку Сена Нур Челік під час візиту у Брюссель, повідомляє EUobserver.

«Це питання (про повернення страти - ред.) не перебуває у нашому порядку денному на даний момент, його також немає і на порядку денному парламенту», - сказала вона.

За словами Челік, після спроби військового перевороту 15 липня серед громадськості дійсно є настрої про повернення страти: «Звичайно, я думаю, це тому, що емоції наразі дуже великі, але з часом ми побачимо, що ми відчуваємо».

Як зазначається, відновлення страти потребує змін Конституції країни, для чого потрібні 2/3 голосів депутатів. «Це потребує дуже широкого консенсусу політичних партій», - наголосила Челік.

«Укрінформ»: Здається, після спроби перевороту Ердоган ще не саджав і не звільняв «за зв'язок з Гюленом» хіба що садових сторожів! Отже, ця новина з Туреччини чи не перша обнадійлива, що надійшла про цю країну протягом останніх трьох тижнів. Може, не все ще скінчено з європейською Туреччиною?

14.06 Ядерне паливо Україні поставлятимуть Штати, а не РФ

Україна домовилася з американською компанією Westinghouse про будівництво заводу ядерного палива на території України. Також Штати нададуть кредит на будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу в Чорнобильській зоні.

Про це на брифінгу заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Під час поїздки до Сполучених Штатів Америки ми провели плідну розмову з Westinghouse, ми домовилися з ними про диверсифікацію поставок ядерного палива майже для половини блоків. Крім того, ми домовилися про будівництво заводу ядерного палива на території України», - розповів міністр.

Він нагадав, що через блокування рахунків Енергоатома у квітні склалася критична ситуація з вивезенням відпрацьованого ядерного палива до Росії.

«Хочу повідомити, що у ході перемовин з США також була підписана кредитна угода на 260 млн. дол. на будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу на території Чорнобильської зони», - сказав Насалик.

«Укрінформ»: Це вже уривається не чергова нитка, що ними зв’язані економіки двох воюючих держав, це – сталевий канат. Радіти таким речам, здається, безглуздо, але що ще робити під час війни, яку треба виграти?

14.00 Тепер вже Польща просить Україну не гратися словом «геноцид»

Спікер Сенату Польщі Станіслав Карчевський вважає, що якщо український парламент ухвалить постанову про геноцид щодо українців, вчинений поляками, то буде погано.

Про це повідомляє Польське радіо.

«Треба йти до істини. Ми зробили сміливий та рішучий крок, бо те, що зробили українці, було геноцидом», - сказав Карчевський.

На його думку, у Польщі панує сприятлива атмосфера для пошуку історичної правди. Спікер додав, що зустрічі з українськими політиками показали, що хоча вони не хочуть відверто розмовляти про Волинський злочин, взаємини Варшава-Київ є добрими.

Карчевський висловив надію, що знайти порозуміння вдасться і в цій справі.

«Укрінформ»: Коли Сейм збирався приймати свою резолюцію, поляків попереджали про те саме. Не почули. Які ж тоді шанси, що їх тепер почують їхні українські колеги? Нульові. Історія вчить, що «ящики Пандори» таки не варто відкривати. Хоча би пам’ятати про те що для цього підходить не будь-який час…

15.07 Росії та Китаю блокують експорт в Європу, причому – в «українській» галузі

Європейський Союз запровадив антидемпінгові мита на сталь російських і китайських виробників.

Про це повідомляється у прес-релізі Єврокомісії. 

«Сьогодні ЄС запровадив остаточні антидемпінгові заходи щодо сталевих виробів з Китаю та Росії», - говориться у повідомленні

Згідно з прес-релізом, мита запроваджуються на 5 років і застосовуватимуться ретроспективно, починаючи з грудня 2015 року.

Мита для Китаю залежно від компанії становлять від 19,7% до 22,1%, а для Росії - від 18,7% до 36,1%.

«Укрінформ»: Ну що, українці, все ж таки гарно і в дечому економічно вигідно мати приналежність до Європи! Хоча б і «асоціативно».

16.35 Москва наполягає на Бабичі

Москва наполягає на тому, що в Києві повинен працювати представник Росії в ранзі посла. Альтернативну Михайлу Бабичу кандидатуру вона пропонувати також не готова, заявив прес-секретар президента Дмитро Пєсков.

Про це пише РБК.

«Ми, як і раніше, пропонуємо призначити нового посла, це наш підхід до наших двосторонніх відносин. Разом з тим, якщо українська сторона приймає рішення про пониження рівня наших дипломатичних відносин та вважає доцільним такий знижений рівень дипломатичного спілкування, це вибір української сторони. Ми як і раніше є прихильниками (призначення посла – ред.) і пропонуємо, щоб посол Росії був у Києві», - заявив Пєсков журналістам.

«Укрінформ»: Іншими словами, якщо в Кремлі запланували принизити Україну і щось пішло не так, вони від свого наміру не відмовляться. Хоча б для того, щоб втертися і подумати про подальші кроки. Тому – максимум пильності і спокою. Цього разу на нашому боці не лише правда, але й закони дипломатії.

17.14 Контрабандисти будують «метро»

Прикордонники разом із Національною поліцією та Службою безпеки України перевіряють інформацію про можливе існування тунелю через кордон на території Ужгородського району Закарпатської області.

Про це на прес-конференції в Укрінформі у четвер заявив помічник голови Держприкордонслужби прес-секретар Олег Слободян.

«3 серпня прикордонники спільно з Національною поліцією у Закарпатті отримали інформацію про можливе існування тунелю через кордон на території Ужгородського району. Учора там працювали прикордонники, Нацполіція та СБУ. Поки що інформація не підтвердилася, однак обстеження місцевості продовжується», - сказав Слободян.

Він додав, що для пошуку прикордонники використовують потужний георадар, який дозволяє виявляти приховані комунікації на значній глибині.

Слободян нагадав, що у січні минулого року перевірялася інформація про ймовірне існування підземного тунелю через кордон на території Мостиського району Львівської області, яка не підтвердилася.

Він також поінформував, що у 2016 році на державному кордоні виявлено чотири трубопроводи: один, який використовувався для перекачки спирту, виявило Південне регіональне управління, і ще три, якими перекачували паливно-мастильні матеріали, - Східне регіональне управління.

«Укрінформ»: Та хіба ж українські контрабандисти гірші за палестинських терористів? Там такі гроші гуляють, що вони метро від Києва до Будапешта побудують, щоб убезпечити свої доходи! Що ж «контрабас» вічний, винахідливість його вражає, але боротьба з ними, звісно, якщо вона ведеться, гартує державу і органи.

17.18 Оксана Царевич – символ непорушності суддівської системи в Україні

Вища рада юстиції відклала розгляд дисциплінарної справи стосовно судді Печерського районного суду міста Києва Оксани Царевич на 15 вересня поточного року.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

«ВРЮ задовольнила клопотання судді Печерського районного суду міста Києва Оксани Царевич та вирішила відкласти розгляд дисциплінарної справи стосовно неї на наступне засідання, яке відбудеться 15 вересня 2016 року», - йдеться у повідомленні.

Як зазначив член ВРЮ Микола Гусак, суддя Царевич звернулась до ВРЮ із клопотанням про перенесення розгляду дисциплінарної справи у зв’язку із перебуванням її на стаціонарному лікуванні та наполягала на особистій участі у засіданні.

«Укрінформ»: А в Туреччині після перевороту дві тисячі суддів викинули за одну ніч! Ви переконані, що серед них не було жодного хворого? Але після того там «прийшли»  - і за лікарями, і за вчителями, і навіть, за суддями футбольними… Тому тут є й інше запитання: ви переконані, що хочете, щоб у нас було так само?

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-