Москва наполягає: у Путіна відповіли на рішення Києва відмовитися від посла РФ

Москва наполягає: у Путіна відповіли на рішення Києва відмовитися від посла РФ

Укрінформ
Москва наполягає на тому, що в Києві повинен працювати представник Росії в ранзі посла. Альтернативну Михайлу Бабичу кандидатуру вона пропонувати також не готова, заявив прес-секретар президента Дмитро Пєсков.

Про це пише РБК.

"Ми як і раніше пропонуємо призначити нового посла, це наш підхід до наших двосторонніх відносин. Разом з тим, якщо українська сторона приймає рішення про пониження рівня наших дипломатичних відносин та вважає доцільним такий знижений рівень дипломатичного спілкування, це вибір української сторони. Ми як і раніше є прихильниками (призначення посла – ред.) і пропонуємо, щоб посол Росії був у Києві", - заявив Пєсков журналістам.

За його словами, некоректно говорити, що колишньому повноважному представнику президента в Приволзькому федеральному окрузі Михайлу Бабичу відмовили в агремані: "Різні дипломатичні процедури попереднього погодження виконують в режимі тиші, російська сторона пропонувала, і як і раніше пропонує відомий варіант", - відповів він на питання, чи має намір Москва шукати нову кандидатуру посла.

Про те, що Київ не погодив кандидатуру посла в Україні і взагалі зняв це питання з порядку денного, заявила в середу заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль: "Це питання знято з порядку денного... У всякому разі, так, як він був поставлений". За її словами, роль колишнього посла Михайла Зурабова у формуванні відносин була мінімальною.

"Питання призначення глав дипломатичних місій, а також щодо рівня дипломатичних відносин, перше - вирішуються на основі обопільного консенсусу, друге - вирішуються в тиші. Російська сторона, зокрема президент Путін, як ви знаєте, підписав указ про звільнення нашого колишнього посла Зурабова: він звільнений від посади посла, і він не буде більше бути спеціальним представником президента", - нагадав Пєсків.

Як повідомлялося, Путін звільнив Зурабова, призначеного послом в 2009 році, 28 липня. Офіційні причини відставки не називалися, але прес-секретар президента говорив, що роботою посла в Кремлі задоволені.

Як заявляв голова комітету Держдуми у справах СНД Леонід Слуцький, Москва буде наполягати на кандидатурі Бабича, адже "мова йде про дуже серйозного політичного діяча". Він упевнений, що в ході консультацій найближчим часом питання щодо посла буде вирішено позитивно.

На думку політолога Вадима Карасьова, ситуація з російським послом "може зависнути". Він вважає, що після відмови Бабичу Росії доведеться знайти нового кандидата, а це не так просто.

Фото: ТАСС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-