Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ключ від всіх в'язниць на жаль, не в Україні

Ключ від всіх в'язниць на жаль, не в Україні

Блоги
Укрінформ
Представники ОРДЛО нарешті визнали, що утримують ще більше 20 людей зі списку тих, кого ми розшукуємо

Мінськ . Відразу зазначу, що сьогодні на гуманітарній підгрупі працював В. Медведчук, я долучалася дистанційно, в т ч при підготовці документів та певних ініціатив задля звільнення заручників і відкриття КПВВ та інших гуманітарних питань. 

Що дуже важливо - сьогодні представники ОРДЛО , нарешті, визнали , що утримують ще більше 20 людей зі списку тих, кого ми розшукуємо. Раніше ОРДЛО стверджували , що нічого не знають про долю цих людей, говорили, що в іх тюрмах тільки два десятки бранців . Отже, тепер ми вимагатимемо звільнити першочергово всіх, чиє місцеутримання нам тепер відомо. Як мінімум , зараз це 45 украінців. Інших заручників зі списка 107 ( уточнений список СБУ) маємо розшукати і встановити, де іх тримають. Тому так важливо залучення Червоного Хреста. Ось тут потрібна допомога світу- адже МКЧХ допущено до найскладніших конфліктів і тільки в тюрми РФ і на окуповані територіі цій міжнародній місії вже два роки вхід заборонено .

В ці тижні ми в форматі мінськоі групи і СБУ дуже ретельно працювали зі списками і інформацією про заручників та затриманих і маємо певні пропозиціі, аби зрушити все з мертвої точки. Поки не можемо давати більше інформаціі про наші нові ініціативи , але шукаємо варіанти розблокування питання звільнення якнайшвидше . 

Також є певні сподівання, що до кінця серпня буде вирішено питання відкриття КПВВ " Золоте". На цім наполягає ОБСЄ і украінська сторона. Це б значно полегшило пересування людям , що найбільше страждають від конфлікту, по обидві сторони лініі зіткнення. 

Багато запитань останніми днями щодо звільнення політв'язнів, що знаходяться в тюрмах РФ. До С. Клиха, В. Виговського( у Валентина сьогодні день народження), О. Сенцова, інших місяцями не допускають консулів , попри постійні і настирливі звернення украінськоі влади, дипломатів, посольства.... Це до питання, чи украінська сторона винна в тому, що звільнення заручників рухається не так швидко, як про то всі ми мріємо... Але ми працюємо, ми на контакті з родичами, чим можемо, допомагаємо родинам, коли вони звертаються з нагальних питань. Проблема заручників, що знаходяться в тюрмах РФ, піднімається на всіх зустрічах на найвищому рівні і на всіх дипломатичних перемовинах. Важлива добра воля іншої сторони- бо ключ від всіх в'язниць на жаль, не в Украіні. 

Найболючіше питання , окрім звільнення заручників, - безпека. Посилюються обстріли, в т ч КПВВ... Сьогодні на КПВВ Майорськ куля снайпера потрапила в бронежилет прикордонника....На щастя, обійшлося без жертв. Але ж це неприпустимо , коли щодня порушують режим тиші - це блокує всі інші питання і дискредитує всі зусилля. В обстрілах українських позицій і українських населених пунктів, в цивільних жертвах і загибелі наших солдатів теж украінська сторона винна??? Питання риторичне. Украіна дуже занепокоєна погіршенням безпекової ситуаціі, недопуском місії ОБСЄ до кордону і на всю окуповану територію і щодня надає світові повну інформацію про порушення угод. Важливо, щоб світ реагував адекватно, а не шукали виправдання діям РФ.

Р. S. Те, що залежить від нас, ми намагаємося робити і реагувати швидко. Наприклад, під час відвідин КПВВ "Мар'інка " минулого тижня , місцева влада пообіцяла мені встановити більше наметів , аби люди не так страждали в чергах від спекоти. Сьогодні це зроблено. Тепер там працює ще 8 додаткових накриттів. Дрібниця начебто, але це важливо для людей.

PP. SS. Якщо чесно- все дуже складно, але це не привід опускати руки. Маємо всіх звільнити. Я правда в це вірю і все для цього робимо...

Ірина Геращенко, FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-