ООН: Кількість жертв серед цивільних на Донбасі - найвища з серпня 2015 року

ООН: Кількість жертв серед цивільних на Донбасі - найвища з серпня 2015 року

Заява
Укрінформ
Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн у середу закликав сторони конфлікту на сході України приділити першочергову увагу захисту цивільних та вжити невідкладних заходів для розрядки ситуації на лінії зіткнення.

Про це йдеться у заяві на сайті Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

«Ескалація бойових дій та супутні жертви серед цивільного населення на сході України за останні два місяці викликають занепокоєння. Цивільні особи вкотре все частіше змушені ховатися в імпровізованих бомбосховищах у своїх підвалах, іноді протягом цілих ночей - ціна порушення режиму припинення вогню надто висока для жінок, чоловіків і дітей на сході України», - заявив Верховний комісар.

Так, у червні 2016 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини задокументувало 69 жертв серед цивільного населення на сході України, включаючи 12 загиблих та 57 поранених. Це майже вдвічі більше, ніж в травні 2016 року, і найвище з серпня 2015 року.

В липні кількість жертв серед цивільного населення була ще вищою та сягнула 73 (вісім загиблих та 65 поранених). Середньомісячна кількість жертв за червень та липень цього року (71) більш ніж удвічі перевищила середньомісячну кількість жертв (34) протягом дев'яти попередніх місяців, з вересня 2015 року по травень 2016 року.

«Численні жертви, які ми задокументували за останні тижні, вказують на те, що ні українські сили, ні озброєні групи не вживають необхідних запобіжних заходів для захисту цивільного населення. Ми закликаємо всі сторони поважати положення режиму припинення вогню, вивести комбатантів та озброєння з житлових районів та добросовісно забезпечити виконання положень Мінських угод», - наголосив Зейд Раад аль Хусейн.

Зазначається, що більше половини всіх жертв за останні два місяці загинули внаслідок артилерійських обстрілів.

Крім цього, співробітники ООН з прав людини фіксують повідомлення про розграбування житлових будинків, обстріли та використання шкіл українськими силами або озброєними групами по обидва боки від лінії зіткнення.

Верховний комісар також нагадав, що Україна зобов'язалася ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, однак все ще не зробила цього.

«Ратифікація Статуту, який фокусується на індивідуальній кримінальній відповідальності, буде служити стимулом для всіх сторін конфлікту до поваги закону та забезпеченню захисту цивільних осіб», - заявив він.

Всього з середини квітня 2014 року по 31 липня 2016 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини задокументувало 31 690 жертв серед Збройних сил України, цивільних осіб та членів озброєних груп, включаючи 9 553 вбитих та 22 137 поранених, в зоні конфлікту на сході України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-