2 серпня: найважливіше за день

2 серпня: найважливіше за день

Укрінформ
Росія збільшує витрати на пропаганду. Ердоган звинувачує Захід. Документи УПА вже мають ціну у доларах

00.58 США не дозволять Росії «влазити» в свої комп’ютери

Дві американські компанії із кібербезпеки повідомляють, що аналіз комп’ютерів Демократичної партії США засвідчив, що до їхнього зламу причетні російські хакери.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«У заявах американських компаній Fidelis Cybersecurity і ThreatConnect мовиться, що інтернет-домени та ті, хто їх реєстрував, щоб зламати комп’ютери Комітету з виборів у Конгрес Демократичної партії США, пов’язані з російською хакерською групою Fancy Bear («Крутий ведмідь»), яка має відношення до російських спецслужб", - йдеться у повідомленні.

За повідомленням цих американських компаній, Fancy Bear також причетна до зламу комп’ютерів Національного комітету Демократичної партії у червні.

Кандидат на посаду президента США від Демократичної партії Ґілларі Клінтон в інтерв’ю, оприлюдненому у неділю, заявила: «Ми знаємо, що комп’ютери Демократичного національного комітету зламали російські спецслужби, і ми знаємо, що вони влаштували оприлюднення багатьох електронних листів із них».

«Укрінформ»: У США уже говорять про можливість накладення за це на Росію додаткових санкцій. Але основне наше зауваження таке: засоби кібернападу уже розвинулись до наднебезпечної межі, засоби оборони від цього – поки ні. А взагалі, нова, вирішальна для війн ХХІ століття ідея– ще у процесі розробки.

03.50 Як п’яному забути про кермо?

У ніч проти 2 серпня п'яний водій збив машиною двох співробітників патрульної поліції Києва.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав журналіст Юрій Бутусов.

Він зазначив, правоохоронці у цей час оформляли ДТП на Окружній: місце обгородили конусами та його легко можна було помітити зі значної дистанції.

У результаті пригоди постраждали хлопець та дівчина.

«Хлопцеві-патрульному «пощастило» – перелом руки, інші травми. А стан дівчини-поліцейської є дуже важким. Триває операція, її життя рятують лікарі. Відкритий перелом стегна та гомілки однієї ноги, відкритий перелом стегна іншої ноги. Вона у свідомості, дихає через трубку, їй вкололи знеболююче», – пише журналіст.

«Укрінформ»: Це трапилось буквально через день після підвищення (утричі!) штрафів за нетверезе водіння. Аж страшно стає, чи є взагалі засіб, щоб примусити ідіотів хоча б боятися? Але не будемо поспішати з висновками. Давайте дочекаємось першої статистики: хоча б за квартал.

04.27 Астероїдів навколо Землі надто багато, щоби їх боятися

До Землі наближається астероїд, зіткнення з яким може мати катастрофічні наслідки для планети.

Про це повідомляє Sky News.

«Астероїд Бенну рухається до Землі зі швидкістю понад 101 тис. км/г. і, якщо впаде на Землю, це буде мати катастрофічні наслідки», - говорять експерти NASA.

Так, за словами професора планетарної науки і космохімії Університету штату Арізона Данте Лауретті, астероїд може впасти на Землю між 2175-2196 роками, а сила його удару о земну твердь буде еквівалентна вибуху 3 млрд. тонн вибухівки.

Він також додав, що, можливо, до того часу вчені зможуть змінити курс Бенну.

Зараз космічний апарат NASA сканує поверхню астероїда і збирає зразки з неї.

Нагадаємо: вчені NASA знайшли поруч із Землею 72 нових космічних об'єкти в період з 2013 року. З них вісім є потенційно небезпечними для нашої планети.

«Укрінформ»: Перша реакція – ну це ще не скоро, не за нас буде, років через 170… Друга – думка про оці «випадково виявлені» аж вісім небезпечних об’єктів. Та це виходить, навколо Землі завжди така ситуація, що означає: завжди проносить, дасть Бог - і нині пронесе…

04.57 Покемони: сексуальним маніякам суворо заборонено!

Губернатор Нью-Йорка Ендрю Куомо доручив владі штату заборонити особам, які відбули покарання за злочини сексуального характеру, користуватися Pokemon Go та іншими іграми з елементами доповненої реальності.

Відповідне розпорядження опубліковано на сайті губернатора, повідомляє телеканал «112-Україна».

Як пояснив глава штату, на такі заходи влада пішла з метою вберегти дітей від можливих випадків сексуального насильства. Доручення санкціонувати обмежувальні заходи було спрямоване до департаменту виправних установ Нью-Йорка.

«По мірі еволюції технологій ми повинні забезпечити, щоб ці досягнення не перетворилися на поле полювання небезпечних хижаків на нових жертв», - зазначив Куомо.

«Укрінформ»: Не здивуємось, якщо тих Покемонів взагалі скоро забороняти почнуть. Адже і ГМО теж люди винайшли, щоб збільшити і спростити виробництво продовольства. А тепер от всі борються.

05.44 Пане Трампе, забудьте про Крим!

Спроба силою повернути Крим Україні означала б початок Третьої світової війни.

Про це заявив кандидат в президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп, виступаючи перед прихильниками в штаті Огайо, повідомляє Politico.

«Я сказав, так, добре, це (анексія АРК, - ред.) було два роки тому. Я маю на увазі, ви хочете все повернути назад, ви хочете почати Третю світову війну, щоб отримати його (Крим, - ред.) назад?», - заявив Трамп.

«Укрінформ»: Судячи з кількості і частоти згадувань, Трамп таки вивчив, де розташований Крим, і тепер не втрачає жодної нагоди, аби похизуватися цим своїм знанням.

06.44 Можливість не лише брехати, але й впливати – коштує дорого

Росія збільшує витрати на мовлення Russia Today і Sputnik у Великій Британії більш ніж на £100 млн.

Про це пише The Times.

Кремль затвердив значне збільшення бюджету Russia Today і його англомовного каналу, а також інших сервісів, включаючи Sputnik, яка відкрила штаб-квартиру в Единбурзі, що звинувачуються у поширенні «конспірологічних історій».

Загальні витрати Росії на телебачення, радіо і інтернет-сервіси за кордоном, згідно з прогнозами, склали £ 151 млн. у 2015 році, але були збільшені до £ 255 млн.

«Укрінформ»: Тим, хто у нас любить повторювати мов мантру, що ЗМІ – то передусім бізнес, радимо перечитувати цю інформацію тричі на день. ЗМІ в сучасному світі – це зброя! Ви якщо танкову дивізію формуєте, то питаєте, коли вона прибуток принесе?

08.37 Чому Янукович призначив це свято на 2 серпня?

Сьогодні професійне свято крилатих піхотинців – День Високомобільних десантних військ Збройних Сил України.

День відзначається згідно з Указом Президента від 27 липня 2012 року щорічно цього дня.

З’єднання, частини і підрозділи високомобільних десантних військ діють як повітряний десант та ведуть десантно-штурмові (аеромобільні) дії. З початку бойових дій на сході нашої країни Високомобільні десантні війська разом з іншими частинами та підрозділами Збройних сил України героїчно протистоять російському агресору, щоденно, кров’ю і потом, а іноді й ціною власного життя підтверджуючи слушність відомого девізу ВДВ: «Ніхто, крім нас!».

«Укрінформ»: Звернімо увагу на дві обставини. Перша: президентом України у 2012 році був відомо хто – Янукович. Друга: призначив він свято на 2 серпня через те, що хотів змавпувати з російського Дня ВДВ. Зі святом вас, десантники!

09.12 Оліхархи – це 100% зло, чи трохи інакше?

Посол США в Україні Джефрі Пайєтт бачить прогрес у боротьбі з корупцією в Україні. Однак зауважує, що Києву ще потрібно багато чого зробити.

Про це він розповів у інтерв'ю австрійському виданню Der Standard, передає dt.ua.

Головним здобутком, на його думку, стала поява нових інститутів, таких як Національне антикорупційне бюро.

«У генерального прокурора також хороші зв'язки з нами. Колишній прокурор із Департаменту юстиції США працює в якості його радника. Про це нас попросив Президент Петро Порошенко. Є також екс-чиновники з ЄС, які працюють в офісі Луценка. Також українське громадянське суспільство бореться з корупцією активніше, ніж будь-коли», - сказав Пайєтт.

При цьому він додав, що дуже важливо відновити справедливість і покарати винних. Він нагадав про справу проти депутата Олександра Онищенка і підкреслив, що висунення проти нього обвинувачень в корупції було важливим кроком на шляху до справедливості.

Дипломат також зауважив, що сьогодні олігархи в Україні не такі сильні й впливові, як ще кілька років тому.

«Олігархи зараз ослабли. Ми мали аналогічну проблему в США на початку 20 століття. В нас були Рокфеллер і Карнегі. Але ми приборкали цю проблему. Україна тільки почала цей процес і їй знадобиться час», - додав посол.

«Укрінформ»: Маленьке уточнення: і Рокфеллер, і Карнегі попри все залишилися в історії як символи американського бізнесу. Це ми до того, щоб у нас «боротьба з олігархами» не перетворилася на самоціль. Адже великий бізнес – це теж сфера відповідальності влади, бо це і робочі місця, і інвестиції. А податки – так, треба платити. Всі.

10.57 РФ не пустила в Казахстан і Киргизстан 143 українські вагони

На кордоні України з РФ затримано 143 залізничних вагони, які прямували до Казахстану та Киргизстану.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

«Станом на 9.00 1 серпня 2016 року на кордоні України з Російською Федерацією затримано 143 залізничні вагони, які слідували до Казахстану і Киргизстану. 106 з цих вагонів було відправлено зміненим маршрутом, 33 – перенаправлені на станцію приймання вантажу до перевезення, тобто повернуті вантажовідправнику, інші 4 залишаються на прикордонних станціях», - йдеться у повідомленні оперативного Штабу з реагування.

Щодо ситуації з перетином білорусько-російського кордону у Штабі повідомили, що вагони, не прийняті російською стороною, повернуті на «Укрзалізницю».

 «Укрінформ»: Типовий приклад, як Росія не заморочується пошуком законних підстав, щоб напакостити Україні. У цьому сила традиційного російського методу – порушувати правила, тоді як супротивна сторона їх дотримується. Це так, ніби дві команди грають у футбол, де одній з них дозволено грати руками, а другій – ні. Хто переможе? Поки Україна (і не тільки Україна) не знайде ефективного способу швидкої нейтралізації цього методу Кремля, буде «гібридна» війна, в якій ми будемо постійно «пускати сльозу», тобто – програвати.

11.59 Савченко оголосила голодування

Народний депутат Надія Савченко оголошує голодування на знак протесту проти бездіяльності у звільненні полонених.

Про це вона заявила в ході прес-конференції у вівторок.

«Я спробувала багато методів боротися за хлопців, як боровся за мене світ. Тепер буду боротися за них так, як боролася за себе я. Одним із механізмів прискорення мого звільнення був протест голодом на бездіяльність української влади. Від сьогодні я знову оголошую голод на бездіяльність привладних всього світу щодо визволення українців із полону. Голод триматиму до дня позитивного результату», - заявила Савченко.

«Укрінформ»: Щодо ефективності такого методу, як голодування, є дуже й дуже поважні сумніви. У питаннях, до яких причетні різні держави, вона практично нульова. Вибір Надії – це, звісно, більше емоція, ніж тверезий політичний розрахунок. Однак, з іншого боку, у Савченко об’єктивно немає іншого методу. Або голодувати - або заткнутися, викинувши з голови обіцянку визволити полонених. Виконувати її лише заявами та петиціями (а чим ще?), що для людей зі сторони, а надто родичів полонених, неминуче виглядатиме звичайною «показухою», Савченко не захотіла. Оце і є її головний вибір, а не «голодувати – не голодувати».

14.09 Порошенко запевнив: техніка з АТО не поїде на парад до Києва

Під час проведення військового параду у Києві до Дня незалежності 24 серпня уся техніка, яка має бути на фронті, там і залишиться.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час брифінгу після урочистих заходів на базі Навчального центру ВДВ ЗСУ у Житомирі з нагоди Дня Високомобільних десантних військ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ви зможете самі переконатися, що уся техніка, яка має бути на фронті, вона буде знаходитися на фронті. Більше того, значна частина техніки прямо перед Днем незалежності буде безпосередньо у зоні АТО передана військам. Ніхто не забере право в українського народу віддавати шану і повагу українським військовим, і військовий парад - це якраз прекрасна можливість для того, аби це продемонструвати. Україна має чим пишатися і має зміцнювати єдність та патріотизм», - сказав Порошенко.

«Укрінформ»: Відчуваєте весь ідіотизм ситуації? Президент і Верховний Головнокомандувач змушений публічно виправдовуватися, що не має наміру робити відверту дурницю: знімати з фронту військову техніку для участі у параді. Але виправдовується, бо такі закиди – масове явище. Щось у нас явно не те відбувається у комунікаціях між владою і суспільством.

14.32 В Угорщині не бачать загроз для країн НАТО з боку Росії

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вважає, що припущення про те, що Росія атакуватиме будь-якого члена НАТО, є «нереальним».

Про це заявив він в інтерв'ю порталу новин index.hu, повідомляє Reuters.

«Я не думаю, що на сьогодні буде реалістичним припущення, що Росія стане нападати на будь-яку державу-члена НАТО», - сказав міністр.

Як зазначає агентство, думка угорського міністра контрастує з висловлюваннями інших країн-членів НАТО, які вбачають у Москві реальну загрозу.

Як відомо, минулого місяця на варшавському саміті Північноатлантичного альянсу лідери НАТО домовилися про розгортання біля російських кордонів підрозділів збройних сил і збільшення повітряного і морського патрулювання, оскільки деякі члени НАТО, у тому числі Польща і країни Балтії, висловили занепокоєння тим, що вони можуть стати об'єктом ворожих дій Москви.

«Укрінформ»: Після того, як скажете «фе!» угорському міністру, визнайте: він має рацію «на всі сто». Справді, НАТО не боїться російського військового наступу на будь-кого зі своїх членів. Навіть більше, лідери провідних західних країн чудово усвідомлюють, що нинішні претензії Росії, які вона підкріплює військовими діями в Україні та Сирії, мають чітку територіальну межу, яка не зачіпає територію країн НАТО. Це розуміння і є головною причиною відносно млявої реакції Заходу на російську агресію. Він, Захід, все ще розмірковує, а чи варто жорстко протидіяти Росії, ставлячи під загрозу власну безпеку, заради України, яка тільки й прохає допомоги і не робить реформи? Путін давним-давно дав Заходу негласну обіцянку, що війни між Росією і НАТО не буде, а буде взаємовигідне співробітництво, якщо Захід визнає (не публічно, звісно) Україну зоною російських інтересів. Захід зараз якраз думає над путінською пропозицією. Тож замість критики угорського міністра нам треба зробити щось таке, що переконає Захід: не треба слухати Путіна, бо Україна не хоче бути зоною російських інтересів і задля цього готова протидіяти Росії з усіх своїх потенційно немаленьких сил.

16.48 Ердоган звинуватив Захід у підтримці путчу й тероризму

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив країни Заходу у підтримці тероризму та організаторів нещодавньої невдалої спроби перевороту в країні.

Про це повідомляє Hurriyet Daily News.

«Тепер я запитую: Захід підтримує тероризм, чи ні? Захід на боці демократії чи на боці переворотів і терору? На жаль, Захід підтримує тероризм і стоїть на боці переворотів», - наголосив Ердоган у своєму зверненні до іноземних інвесторів.

«Укрінформ»:  Турецький президент – політик вправний і послідовний. Він робить все, як написано у підручниках «Як здобути і утримати владу». Там написано: немає нічого важливішого за владу і задля володіння нею можна говорити й робити все, що завгодно; всі можливі помилки можна виправити і втрати повернути, якщо є влада, якщо ж її нема – то нема нічого. От і Ердоган діє в такому ж дусі: сьогодні задля влади треба звинуватити Захід, потім помиримося, якщо це, знову ж таки, буде потрібно для утримання влади.

17.33 «Чорні археологи» намагалися продати тисячі архівних документів УПА

У Чернівцях співробітники управління Служби безпеки України в Чернівецькій області вилучили у «чорних археологів» близько 4000 архівних документів УПА, які були знайдені на території Тернопільської області.

Про це у вівторок на брифінгу повідомив начальник управління СБУ Руслан Сторожук, продемонструвавши журналістам частину цих документів, інформує сайт 0352.ua.

Сторожук розповів, що двоє «чорних археологів» на території Тернопільської області на 4-метровій глибині відкопали бідон, що був вщент заповнений історичними документами. Чоловіки привезли ці матеріали до Чернівців з метою продажу історичних цінностей. Проте співробітники СБУ виявили цих осіб та переконали їх у добровільному порядку повернути матеріали.

За словами керівника управління СБУ, приблизна вартість цих документів – понад 20 тисяч доларів.

«Серед документів – понад 4000 друкованих і рукописних документів. Одна з найбільших цінностей – кліше так званих грошових знаків періоду УПА – бофонів», - повідомив Сторожук.

За словами кандидата історичних наук Чернівецького національного університету Олега Суровцева, у бідоні були виявлені документи щодо діяльності УПА періоду 1945-1947 років.

«Ці документи, в основному, не про бойову діяльність, не про військові дії проти радянської армії, а матеріали про соціальну, суспільно-політичну роботу, виховну і просвітницьку роботу УПА з населенням. Є й агітаційні матеріали про те, як треба виховувати дітей, є окремі звернення до вчителів, лікарів, студентів», - повідомив історик.

«Серед виявлених матеріалів – статистичні звіти, де описуються настрої населення. Є детальні описи голоду 1946-1947 років на території Тернопільщини. Є статичні дані щодо загиблих, померлих під час голоду. Окреме питання присвячене виборам в Радянській Україні. Є агітація проти цих виборів. Роз’яснення для населення, що ці вибори – це фікція, що це вибори без вибору. Також багато матеріалів присвячено внутрішнім питанням і проблемам, які існували в УПА», - додав Суровцев.

«Укрінформ»: Дуже знакова новина: нарешті наші українські історичні артефакти виходять на світовий ринок. Можливо, на «світовий» - ще зарано говорити, та й ціни поки не вражають, але, будьте певні, то лише питання часу. Україна поволі, з величезним скрипом, через кров і сльози утверджується як незалежна держава, і чим міцнішою вона стає, тим більший інтерес до її історичних цінностей. Кому з комерсантів (а не українських істориків) були цікаві документи УПА ще кілька років тому? Тепер – цікаві.

Огляд Сергія Тихого, Юрія Сандула

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-