29 липня: найголовніше за день

29 липня: найголовніше за день

Укрінформ
США попереджають: Крим росіянам не «сховати».  Ціна на нафту падає. У Туреччині дійшла черга до бізнесу

02.43 Росія заблокувала проект заяви ООН щодо Криму

Як повідомило Укрінформу джерело, обізнане з процесом голосування, Росія була єдиною країною-членом Радбезу, яка висловила свою незгоду з заявою для преси по Криму, яку підготувала українська делегація.

Укрінформу вдалося отримати текст проекту заяви:

«Члени Ради Безпеки висловили глибоку заклопотаність у зв'язку з рішенням Президента Російської Федерації від 28 липня 2016 року, спрямоване на включення тимчасово окупованій Автономної Республіки Крим та міста Севастополь у Південний федеральний округ Російської Федерації.

Вони нагадали відповідні положення Статуту Організації Об'єднаних Націй, заяву Голови Ради Безпеки S/26118 від 20 липня 1993 року і Резолюцію 68/262 Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй від 27 березня 2014 року щодо «Територіальної цілісності України» та підтвердили повне дотримання суверенітету, незалежності й територіальної цілісності України».

«Укрінформ»: Аксіомою називається твердження, що не потребує доведення. Те, що Російська Федерація скористається своїми правами постійного члену Радбезу ООН – це аксіома. Але те, що Україна такий текст підготувала, - правильно і теж – безумовно. Бо так наробляється статистика, яка колись дозволить, нарешті, почати перегляд фактично права на свавілля у власних інтересах – яке витікає з низки «сталінських» ще положення у практиці ООН.

05.55 Російську збірну в Ріо проводжали за 500 рублів

Російських спортсменів, які поїхали на Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро, в аеропорту проводжала сплачена масовка.

Про це повідомляє російська gazeta.ru.

Видання пише, що кореспондент знайшов оголошення у соцмережі Вконтакте, де пропонували 500 рублів бажаючим проводити олімпійську збірну РФ в Ріо. Він видав себе за таку людину і переконався, що в аеропорту спортсменів проводжала лише масовка за гроші. Заздалегідь людям розповіли, що потрібно зображати радість, махати прапорами і позувати на камери.

«Укрінформ»: І що з того? Статтю прочитали, нехай, тисячі, а телевізор подивились мільйони. Приблизно такою логікою керується «командування» російських «PR-військ». А те, що це очевидна ганьба, то вони і слова такого не знають.

06.47 Нафта вже коштує трохи більше $40

Ціни на основні еталонні сорти нафти знизилися за підсумками четверга на сигналах зростання запасів палива в світі.

Ціни на основні еталонні сорти нафти знизилися за підсумками четверга на сигналах зростання запасів палива в світі.

Про це свідчать оперативні дані електронних торгів, передає «Дзеркало тижня».

Так, вересневі ф'ючерси на легку нафту марки WTI на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) знизилася на 1,93%, до 41,11 дол. за барель. На Лондонській біржі ICE Futures ф'ючерси на нафту марки Brent з постачанням у вересні впали на 1,84%, до 42,67 дол. за барель.

«Укрінформ»: Протистояння України російській агресії – це і мужність, і терпіння. Часи емоцій минули: це коли кожний «мінус цент» від ціни бареля викликав бурю ейфорії, а кожний «цент плюс» - навпаки, провокував депресію. Цей нинішній тренд на пониження «російських заробітків» - це лише краплинка, але вона наближує нашу перемогу.

10:46 США: ліквідація «Кримського федерального округу» РФ не змінить санкції

Сполучені Штати Америки не вноситимуть жодних змін до своєї політики щодо Криму попри рішення Кремля про «ліквідацію» кримської автономії.

Про це заявив посол США в Україні Джеффрі Пайєтт під час телефонного спілкування з журналістами в рамках комунікаційного проекту Brussels hub, повідомляє кореспондент «Європейської правди».  

«Для США це рішення не має жодного значення. Ми не визнаємо анексію Криму і тому наша санкційна політика не змінюється від того, хто є губернатором Севастополя чи Криму. Ми оголосили і надалі вважаємо, що Крим – це невід'ємна частина України», - заявив він.

Він не став коментувати припущення про те, що введення Криму до Південного федерального округу РФ означатиме розширення санкцій на весь федеральний округ.

Посол США при ОБСЄ Деніел Баєр, який також брав участь у спілкуванні, наголосив, що «спроба Росії перемалювати кордони» і надалі буде лишатися на порядку денному відносин США та РФ.

«Укрінформ»: Кримським ватникам це приєднання «до Ростова» уже подають як позитив: мовляв, Крим остаточно зливається з Росією. І вони у це вірять. Нехай… Для нас основне те, що союзники підтверджують: «переховати» крадене Кремлю не вдасться.

10:47 КПРФ пропонує Думі визнати «Волинську трагедію» геноцидом

Депутати Держдуми від КПРФ запропонують російському парламенту розглянути заяву про визнання геноцидом Волинської трагедії 1942-1945 років.

Про це повідомляє в п'ятницю РИА Новости, посилаючись на проект документа, який є в розпорядженні агентства.

«Державна Дума Федеральних Зборів Російської Федерації висловлює щирі співчуття польському народу у зв'язку з національною трагедією і глибоку солідарність з Сеймом Республіки Польща з питання визнання злочинів українських націоналістів на території Волині геноцидом», – йдеться в проекті.

«Укрінформ»: А до цього ідейні попередники КПРФ у вересні 1939-го розтоптали на пару з Гітлером Польську державу, а пізніше, навесні 1940 року розстріляли у Катині понад 20 тис. полонених поляків. Щодо цих злочинів Дума голосувати не збирається. А взагалі, хочеться запитати натхненників недавньої заяви Сейму: і як вам такі «співчувальники»?

10:55 Росія намагається впливати на американські політичні процеси - розвідка США

Влада Росії впевнена, що Вашингтон прагне впливати на її внутрішню політику напередодні парламентських виборів, і намагаються робити те ж саме відносно США.

Про це заявив керівник американської нацрозвідки Джеймс Клеппер на форумі з безпеки в Колорадо.

«Звичайно, вона (російська влада – ред.) бачить змову США за кожним кущем і приписує нам набагато більше того, що ми робимо насправді, але це їхній склад розуму. І тому я думаю, вони вірять в те, що ми намагаємося впливати на політичні події всередині Росії... і їхньою природною реакцією виявляється помста і спроби відповісти нам тим же, чим вони звинувачують нас», - наводить його слова The Wall Street Journal.

Російського президента Клеппер назвав «параноїком». «Путін – це повернення до минулого, навіть не комуністичного, а ери російських царів», - цитує його Bloomberg. Тактика Росії – використання методів і технологій, що дозволяють «уникати прямої воєнної конфронтації і створювати видимість, що вони (Росія – ред.) не менш потужна держава, ніж США», - упевнений Клеппер.

«Укрінформ»: Проблема зводиться до дуже простого запитання: чи здатне відкрите суспільство організувати опір імперії зла (правий був «дєдушка Рейган»!). Адже парадокс полягає у тому, що сучасні інформаційні технології, несподівано, дали шанс відсталим і слабким ефективно шкодити передовим і сильним. В епоху лише «танків, літаків, ракет» у Росії не було жодних шансів.

11:33 У Туреччині затримали трьох великих бізнесменів

Турецькі сили безпеки в четвер у рамках розслідування невдалої спроби військового перевороту в країні затримали трьох керівників холдингу «Boydak».

Про це повідомляє Hurriyet Daily News.

«Сили безпеки у провінції Кайсері затримали голову правління холдингу Мустафу Бойдака, а також двох топ-менеджерів – Шюкрю і Халіта Бойдаків», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що затримання відбулися у будинках бізнесменів. Операції проходили в рамках розслідування фінансування діяльності проповідника Фетхуллаха Гюлена в Туреччині, якого Анкара звинувачує в організації невдалої спроби перевороту, організованої 15 липня.

Крім цього, триває робота стосовно затримання колишнього голови правління Хачі Бойдака, а також Ільяса і Бекіра Бойдаків, на арешт яких також було видано ордери.

Холдинг «Boydak» є одним з найбільших в Туреччині. Основні напрямки діяльності компаній: меблева, текстильна, та енергетична промисловості.

Як повідомлялося, у Туреччині за підозрою в причетності до спроби перевороту були затримані та тимчасово відсторонені від посад понад 60 тисяч осіб.

«Укрінформ»: Ердоган настільки заповзято «полює на відьом» Ґюлена, а фактично – розкатує опонентів «під нуль», що не можна не повертатися щоразу до думки: якби спроби липневого перевороту у Туреччині не було, то іі точно варто було придумати…

13.31 Турецька армія: коловорот генералів

 Вища військова рада Туреччини ухвалила рішення підвищити 99 полковників до звань генералів і адміралів після невдалої спроби військового перевороту в країні.

Про це повідомляє агентство Anadolu.

«Рішенням Вищої військової ради Туреччини, 99 полковників стали генералами і адміралами. При цьому термін служби 20 генералів і адміралів продовжено на рік», - йдеться в повідомленні.

У той же час, 47 генералів відправлено у відставку за вислугою років.

Зазначається, що глава Генштабу, генерал армії Хулусі Акар продовжить виконання своїх обов'язків. Окрім цього, був призначений новий командувач сил жандармерії країни і другий начальник Генштабу.

Як повідомляв Укрінформ, раніше в Туреччині у рамках розслідування спроби військового перевороту на території країни затримали 103 генералів і адміралів.

«Укрінформ»: Уже два тижні Туреччина живе під страхом «батога». Аж нарешті, Ердоган показав «пряник»… Щоправда, прогнозований: якщо 103 генерали і адмірали посадити, то чого ж 99 полковників не заохотити?

15.44 Торговий дисбаланс знову зріс

Дефіцит зовнішньої торгівлі товарами за січень-червень 2016 року становив $1,953 млрд, що на $372 млн більше дефіциту за січень-червень 2015 року на рівні $1,581 млрд.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Регулятор зазначає, що експорт товарів у січні-червні 2016 року становив $15,241 млрд, що на $2,059 млрд менше порівняно з січнем-червнем 2015 року, імпорт скоротився на $1,687 млрд - до $17,194 млрд.

«Укрінформ»: Коротше кажучи, продали менше і купили – менше. А кажучи точніше, виробили і, відповідно, продали менше і заробили, щоб купувати, - менше. А де ж стабілізація, про яку вже стільки сказано? А там само де, наприклад, реформа податкової системи…

18:38 Київ не отримував від Росії запиту щодо Бабича - МЗС

Міністерство закордонних справ України не отримувало запиту на попередню згоду щодо призначення Михайла Бабича послом Росії в Україні.

Про це повідомив Радіо Свобода директор політичного департаменту МЗС Олексій Макеєв.

«Станом на сьогодні будь-якого запиту до МЗС не надходило. Ми не будемо говорити про ніякі особистості, допоки не побачимо офіційний запит», – сказав він.

Раніше у п’ятницю речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Москва запросила в України агреман (попередню згоду) на призначення Михайла Бабича послом Росії в Україні. «Необхідні дипломатичні процедури, в тому числі й отримання агремана, зараз у процесі», – зазначив він.

Нагадаємо, 28 липня президент Росії Володимир Путін підписав указ про звільнення Михайла Зурабова з посади посла РФ в Україні.

Михайло Бабич раніше служив у десанті та військах КДБ СРСР, а нині є повноважним представником президента Росії у Приволзькому федеральному окрузі.

«Укрінформ»:  Не отримували, так отримають. І дуже скоро. Кремль активно демонструє, що між Росією та Україною – звичайні міждержавні стосунки, ніякої війни і навіть особливої ворожнечі нема. Ось посла нового призначаємо. Мовляв, все як у людей. Україні доведеться придумати якусь особливу реакцію на цю демонстрацію, інакше доведеться приймати посла, приймати від нього вірчі грамоти під фотооб’єктивами, тобто формально погоджуватися, що війни нема.  Поки що, очевидно, Київ намагатиметься тягнути час. Він потрібен на пошук згаданої реакції

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-