28 липня: найважливіше за день

28 липня: найважливіше за день

Аналітика
Укрінформ
Тімоті Кейн – кандидат у віце-президенти США. Папа Римський заговорив про війну. Дуже правильні маневри

00.20 Трамп визнає Крим російським? Нехай спробує

Кандидат Республіканської партії США на виборах президента Дональд Трамп пообіцяв у разі своєї перемоги розглянути визнання окупованого Росією Криму і зняття санкцій щодо Москви.

Про це він заявив на широкомасштабній прес-конференції, повідомляє американське видання Politico.

Виступаючи на прес-конференції, на запитання про можливість цього він відповів: «Ми розглянемо це. Так, розглянемо». Крім того, кандидат у президенти готовий розглянути і скасування санкцій проти Росії.

«Укрінформ»:  Взагалі-то, США – це парламентська демократія. Рішення на кшталт того, про що каже Трамп у контексті Криму, має пройти через Конгрес і Сенат, адже саме вони встановили і санкції, і про невизнання окупації заявили. Подивимося, як Трамп долатиме опір конгресменів і сенаторів, передусім своїх однопартійців – республіканців. Коротше кажучи, це - лише слова людини, яка сама не розуміє, що говорить.

01.43 І «нафта» ХХІ століття, і газ в України є

За підсумками 2015 року обсяг експорту ІТ-технологій, зокрема програмного забезпечення з України, становив понад 2 млрд дол., що зробило цю статтю експорту третьою за величиною.

Про це під час брифінгу заявив заступник голови Адміністрації Президента України Дмитро Шимків, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Укрінформ»: Є трохи світла у цій новині. Хліб, продовольство і комп’ютерні програми – це нафта і газ ХХІ століття. Якщо підтвердиться цей тренд – ми на коні, все буде добре!

04.07 З «другою» людиною у США демократи визначилися остаточно

Загальнонаціональний з'їзд Демократичної партії у середу офіційно затвердив кандидатуру сенатора від штату Вірджинія Тімоті Кейна у віце-президенти США на нинішніх виборах.

Тімоті Кейн раніше був губернатором штату Вірджинія. Політик вільно володіє іспанською мовою, що може стати позитивним чинников у контексті підтримки з боку численного електорату латиноамериканського походження. У Сенаті він активно працює щодо питань міжнародних відносин і військових справ.

«Укрінформ»: Віце-президент США – це фігура значна і впливова. Згадайте-но, скільки разів лише у зв’язку з Україною згадувалось останнім часом ім’я нинішнього віце-президента Джо Байдена. І ще: за 227 років історії США віце-президенту доводилось обіймати найвищий пост у США 9 разів із 44 можливих – тобто у близько 20% випадків. Не так вже й мало…

04.56 Слава Google!

Перейменування кримських населених пунктів відбулося не тільки в українській версії сервісу Google maps, а й у російській.

Про це повідомляє Главком.UA

Відомий інтернет-сервіс Google maps на своїх картах перейменував українські міста та села відповідно до прийнятого закону про декомунізацію.

Таким чином, місто, яке в окупованому Криму називають Красноперекопськ, в Google maps позначене як Яни-Капу, райцентри Красногвардійське стало Курман, Кіровське - Іслям-Терек, а Радянське – Ічкі. Перейменування кримських населених пунктів відбулося не тільки в українській версії сервісу Google maps, а й в російській і ще в деяких іноземних.

Дане нововведення не припало до душі деяким росіянам, і вони поскаржилися в Роскомнадзор.

«Укрінформ»: А що, Верховна Рада мала повне право переіменувати, а  Google, не міг цього не врахувати. Все іде як треба! Крим буде і декомунізованим, і українським!

06.46 Надія Савченко завжди поясняє «потім»

Народний депутат України Надія Савченко прокоментувала свій нещодавній заклик просити вибачення у тих матерів, чиї сини - як з українського боку, так і з боку бойовиків - загинули на Донбасі.

Про це вона розповіла в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Мене найбільше критикують за дві фрази: за те, що я сказала, що треба говорити з сепаратистами щодо обміну військовополоненими (це перекрутили мало не до світової політики), і друга тема – це те, що я сказала, що треба просити вибачення у матерів з однієї й іншої сторони, сини яких загинули, і навіть у російських матерів. Матері тих дітей, яких російська влада послала вмирати, повинні їх ховати вночі і боятися сказати, що дитина загинула на фронті, на війні. Матерів мені чисто по-людськи шкода, тому що у мене теж є мати. Я теж могла загинути. І ніхто у неї вибачення не просив. Тому я можу попросити. Шляхетність – це чеснота сильних. Я можу собі дозволити попросити пробачення в цих людей», - сказала Савченко.

«Укрінформ»: Все дуже добре! Одне лише запитання. Чому Надія Савченко пояснює те, що вона сказала не одразу, коли її висловлювання шокують українців,  а лише після того, як її «схоплять за язика»?

07.34 Німці перестраховуються. І правильно роблять!

Влада Німеччини повідомляє про арешт 15-річного підлітка, якого підозрюють у плануванні нападу в Штутгарті.

Про це повідомляє ВВС.

Поліція припускає, що підліток, ім'я якого не називається, підтримував зв'язки з 18-річним Алі Давидом Сонболі, який вбив 9 людей в ході нападу в торговельному центрі в Мюнхені.

У квартирі, де проживав підліток, були виявлені патрони малого калібру, кілька ножів і кинджалів, а також хімікати і інструкції з виготовлення вибухівки.

Один зі свідків повідомив поліцейським, що бачив онлайн-листування між заарештованим підлітком і мюнхенським стрільцем, а на своїй сторінці в соцмережах хлопець розміщував фотографії та малюнки, що свідчать про підготовку до нападу.

За даними поліції, в ході допиту підліток зізнався, що страждав через проблеми в школі, проте врешті-решт відмовився від планів влаштувати напад.

«Укрінформ»: Німці відверто перестраховуються. І правильно роблять! Яка ще може бути реакція на теракти, які трапляються в Європі ледве не щодня?

09.51 Інколи і Штайнмайер діло каже

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр висловив занепокоєння висуненням кандидатури мільярдера Дональда Трампа на посаду президента США від Республіканської партії.

Про це повідомляє DW.

«Мене сильно непокоїть, що кандидат у президенти Трамп кинув виклик усій політичній еліті, всупереч тому, що сам до неї належить, і саме за це дістав підтримку», - заявив глава МЗС ФРН в четвер, 28 липня, в інтерв'ю німецькому виданню Passauer Neue Presse.

За його словами, картина, яку змальовує Трамп, - гротескна. Мільярдер змальовує США в колі внутрішніх і зовнішніх ворогів, практично окупованою територією. Водночас він закликає країну триматися осторонь світових конфліктів. «Як одне поєднується з іншим, я пояснити не можу», - заявив міністр. Перемога Трампа внесе багато неясності до майбутнього в трансатлантичних відносинах, переконаний Штайнмайєр.

«Укрінформ»: Ледве не єдиний випадок, коли ми повністю погоджуємось з паном Штайнмайером.

10.07 Порошенко підтримав відділення російської церкви від української держави

Соціологічні опитування засвідчують, що в Україні дедалі більша кількість православних громадян хочуть мати єдину помісну автокефальну церкву.

Про це Президент Петро Порошенко заявив на урочистостях з нагоди відзначення Дня хрещення Русі – України на Володимирській гірці, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«До тих, хто ще цього не відчуває, я хотів би апелювати словами покійного митрополита Володимира: «Автокефалія - це лише спосіб організації церковного життя, свідчення кількісного та якісного зростання церкви, її здатності до самостійного буття». Владика нагадував, що завжди після здобуття незалежності державою починалася дискусія про автокефалію», - сказав глава держави.

Він уточнив, що так було, зокрема, у Греції, Сербії, Румунії, Болгарії, Грузії, Албанії та багатьох інших країнах.

За словами Президента, соціологічні опитування засвідчують, що дедалі більша кількість православних громадян України хочуть мати єдину помісну автокефальну церкву.

«Церкву євхаристійно і молитовно поєднану, але адміністративно незалежну від інших церковних юрисдикцій. Це історичний тренд, який не може оминути Україну», - наголосив Порошенко.

Водночас Порошенко наголосив, що Православна церква в Україні потребує невідкладної уваги з боку Вселенського Константинопольського престолу: «Він єдиний, хто спроможний допомогти православним України об’єднатися і врегулювати канонічний статус української церкви у структурі світового православ’я».

«Укрінформ»: Російська церква в тілі української держави – вічний дестабілізуючий фактор. Це випливає з самої природи православ’я, яке завжди проявляє схильність до зростання з державою. РПЦ зрослася з РФ. Про наслідки цього факту для України годі й говорити. Добре що держава на рівні Президента повернулася лицем до цієї історичної, інакше не скажеш, проблеми.

10.55 Папа Римський: Третя Світова уже іде

Папа Римський Франциск заявив про те, що усім потрібно визнати, що сучасний світ наразі перебуває у стані війни.

Про це він заявив під час спілкування із журналістами по дорозі з Риму до Кракова, інформує Радіо Ватикану.

«Не біймося промовляти вголос цю правду: світ перебуває у стані війни, тому що він втратив мир», - сказав Франциск.

Папа також зазначив, що сьогодні часто чуємо слово «невпевненість», брак безпеки, але справжнім словом, яке описує ситуацію, є слово «війна». 

«Ми вже давно говоримо про те, що світ переживає поетапну війну. Це є війна», - додав він, пояснюючи, що великі війни минулого тисячоріччя мали свої особливості та способи їх ведення, і те що, ми переживаємо сьогодні, це також своєрідна війна.

Однак понтифік уточнив: «коли я говорю про війну, то говорю про неї серйозно, але не про релігійну війну. Триває війна інтересів, війна за гроші, за природні ресурси, за панування над народами: в цьому полягає війна».

«Хтось може подумати, що я говорю про релігійну війну. Зовсім ні. Всі релігії бажають миру. Війни бажають інші. Зрозуміло?» - наголосив глава Католицької церкви.

«Укрінформ»: - Зрозуміло, пане Отче! Про те, що Третя Світова уже іде, сказано давно, але коли ці слова промовляє Папа Римський, вони одразу набувають статусу доконаного факту. Ми, люди з різних континентів, завдяки сучасним технологіям, просто призвичаїлись жити «всередині» цієї війни, ніби, не помічаючи її. Але це війни не відміняє. І закінчитися вона може лише «традиційно» - перемогою одних і поразкою інших.

11.17 Полковнику Мамчуру хочеться вірити

В Україні у рамках створення військового резерву опрацьовується механізм озброєння всього військовозобов'язаного населення України у разі масштабної агресії ззовні.

Про це в інтерв'ю Урядовому кур'єру сказав заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Юлій Мамчур.

«Комплектують ці загони (батальйони територіальної оборони. - Ред.) на добровільній основі, передусім тими, хто пройшов фронт в зоні АТО, має досвід, а також резервістами і військовозобов'язаними. Готуватимуть такі військові підрозділи на зборах. Із резервістами вже почали цикл навчань. Генеральний штаб створює також оперативний резерв першої черги з тих, хто звільняється з лав армії. Понад те, опрацьовуємо механізм озброєння всього військовозобов'язаного населення України у разі масштабної агресії супротивника», - сказав він.

За словами Мамчура, вивчається різний досвід і моделі створення військового резерву, зокрема Ізраїлю та Естонії.

«Ізраїль має приблизно таке саме за кількістю військо, як у нас, але там у резерві 700 тисяч високо мотивованих, добре екіпірованих і озброєних людей. Піхотинця для служби або резерву вони готують щонайменше шість місяців», - зазначив він.

«Укрінформ»: Тут хочеться звернути увагу не стільки на те, що сказано, скільки – ким сказано. Юлій Мамчур один з небагатьох українських офіцерів, що достойно зустріли російських агресорів у Криму. Пам’ятаєте, як він провів свій підрозділ у строю, з розгорнутим українським прапором на аеродром Бельбек, незважаючи на спротив озброєних окупантів? Ставши народним депутатом, він жодного разу не засвітився, подібно багатьом «комбатам», на «заробітках» дешевої популярності. Полковнику Мамчуру хочеться вірити.

12.11 «Сі Бриз 2016»: Дуже правильні маневри

Учасники українсько-американських навчань «Сі Бриз 2016» успішно провели чергову багатонаціональну операцію, у ході якої набували досвіду звільнення від незаконних збройних формувань приморського міста.

Морські піхотинці та прикордонники відпрацювали десантування в районі Ізмаїла Одеської області, повідомив Укрінформу помічник командувача Південного регіонального управління Держприкордонслужби України Андрій Білобородченко.

«Уперше за багаторічну історію учасники міжнародного навчання відпрацьовували заходи щодо звільнення міста на Дунаї. Головним завданням цього етапу було очищення його, в тому числі стратегічних об'єктів, від незаконних формувань. Одночасно з води здійснено десантування до місця, яке в навчальних цілях визначено, як морський порт, і з повітря - на територію аеропорту», - зазначив полковник Білобородченко.

За умовами навчання, уточнив Білобородченко, «висадці десанту з корабля ВМС України «Юрій Оліференко» передувала висадка морської піхоти з кораблів та катерів Держприкордонслужби. Ці групи взяли під контроль морський порт і забезпечили безпечну висадку основних сил, після чого колона військової техніки рушила до аеропорту для підтримання сил, що провели десантування на територію аеропорту. Звісно, під час руху на них чекали засідки, з якими військові впорались і продовжили рух до аеропорту».

До цього етапу навчання були залучені корабельно-катерні склади Держприкордонслужби та ВМС України, а також військова авіація і підрозділи з Грузії та Республіки Молдова.

«Укрінформ»: Дуже симпатична легенда у  цього військового навчання. Україні є які приморські (і не лише) місця визволяти. До цього треба готуватися і робити це – демонстративно. Це полегшує основне завдання: відновлення територіальної цілісності України дипломатичним шляхом.

15.22 Хресна хода УПЦ Київського патріархату зібрала більше 30 тисяч людей

За оцінками Української православної церкви Київського патріархату, сьогоднішня хресна хода з нагоди хрещення Київської Русі - України зібрала більш як 30 тисяч вірян.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook секретар Священного Синоду УПЦ КП, архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря).

«Українська хода зібрала, за нашими оцінками, понад 30 тисяч учасників. Коли початок колони був вже на Михайлівській площі, то її завершення було біля Оперного театру. І це на всю ширину вул. Володимирської – шість полос дороги плюс широкі тротуари», - написав він.

Євстратій (Зоря) висловив вдячність усім, хто підтримав ходу, взяв у ній участь та помолився за Україну, за мир, перемогу, єдність та визнання автокефалії Української церкви.

«Укрінформ»: Все-таки варто визнати, що та горезвісна московська «хресна хода» добряче попсувала вірянам і атеїстам свято Хрещення Русі-України. І ми порівнюємо кількість учасників тієї і тієї ходи. А цього не мало б бути, якби не привнесення політики у події суто релігійного характеру.

17.50 Грошей МВФ поки нема

Рада директорів Міжнародного валютного фонду зможе зібратися для розгляду питання щодо виділення наступного траншу для України вже після літніх канікул.

Про це заявив під час прес-конференції в четвер у Вашингтоні заступник речника МВФ Вільям Мюррей, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми не очікуємо засідання Ради до канікул, які розпочнуться після цього тижня. Ми очікуємо, що питання України буде розглянуто Виконавчою Радою через певний час після того, як Рада відновить свою роботу», - зазначив представник Фонду.

Відповідаючи на уточнююче запитання щодо конкретної дати, він зауважив, що до завершення канікул дата засідання керівництва Фонду щодо перегляду програми для України не називатиметься. При цьому представник МВФ уточнив, що Рада директорів не працюватиме з 1 серпня впродовж двох тижнів.

Як повідомляв Укрінформ, раніше очікувалось, що Фонд виділить Україні $1,7 млрд. в наступному транші. Втім, за інформацією, яка стала надходити останнім часом, у МВФ розглядають можливість виділення $1 млрд. зараз, а решту перенести на наступні виплати.

«Укрінформ»: У соціальних мережах вже жартома підраховують, скільки обшуків у наших чиновників треба зробити, щоб вилучити у них суму, зіставну з траншем МВФ. Однак, як відомо, у кожному жарті є лише частка жарту. Тіньовий обіг грошей – хабарів, крадіжок та несплачених податків – в Україні сягає таких розмірів, що позаздрить навіть МВФ. Може, тому там і затягують з виділенням грошей Україні, бо сподіваються на нас зекономити? Мовляв, не дамо, і вони змушені будуть боротися з корупцією та тіньовою економікою.

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-