Порятунок

Порятунок "чорного Беркута": за Гриценка вступився син

Ексклюзив
Укрінформ
Керівник Автомайдану і син екс-міністра оборони Анатолія Гриценка Олексій Гриценко заявляє, що ні автомайданівці, ні його батько не мають жодного стосунку до вивезення з Києва "чорної сотні" Беркуту і тим паче до переховування їхньої зброї. 

Про це Олексій Гриценко заявив у четвер у розмові з кореспондентом Укрінформу, коментуючи заяви керівника ГО "Ніхто крім нас" Олександра Ковальова, що, крім нього, беркутівців допомагали вивозити з Києва автомайданівці і народні депутати, серед яких і Анатолій Гриценко.

Автомайданівці і Анатолій Гриценко, за словами сина, допомагали виїхати з Києва лише окремим регіональним підрозділам Беркуту, які охороняли Адміністрацію Президента і не брали участі у протистоянні з активістами Майдану.

"Ковальов, за тією інформацією, що зараз відома, допомагав ховати зброю і тікати "чорній сотні" Беркуту - це одна річ. Я, батько і ще кілька депутатів займалися тим, що вивозили ті підрозділи Беркуту, які просто стояли біля Адміністрації і які хотіли поїхати додому, але це не стосувалося ніякої "чорної сотні".  Ми допомагали їм виїхати, бо вони не брали участі ні в яких заворушеннях, вони стояли біля Адміністрації озброєні, і їх треба було вивезти, бо їх там могли поховати, або вони когось би там повбивали", - сказав він.

За словами Гриценка, вивезенням беркутівців з Києва займалося "багато людей", серед яких були і народні депутати, і все це робилося для того, щоб "розрядити ситуацію на Майдані" і уникнути ще більшої кількості жертв.

"Це не тільки ми, там багато людей цим займалося, щоб розрядити ситуацію в той момент, щоб не було більше жертв", - зазначив керівник Автомайдану.

Він підкреслив, що в даній ситуації аж ніяк не можна рівняти усіх, хто допомагав свого часу беркутівцям, бо в різних людей тоді були різні мотиви і наміри.

"Якщо всіх рівняти, то це абсолютно неправильно. Є багато беркутівців, які працюють зараз у Авакова в Міністерстві внутрішніх справ, і не ховаються. Але те, що стосується зникнення зброї, і того, хто допомагав тим, хто вчиняв розстріли на Майдані, - з цим безперечно потрібно розбиратися", - наголосив Олексій Гриценко.

Відповідаючи на запитання, хто саме з депутатів ще допомагав беркутівцям, він сказав, що з його батьком був ще депутат Олег Канівець. Вони разом допомагали вивозити з Києва одеський і херсонський підрозділи Беркуту, які ухвалили рішення припинити охорону Адміністрації Президента на Банковій. Хто з інших нардепів був, він точно не пригадує.

"Я зараз не пригадаю їх (депутатів- ред.), знаю точно, що багато людей цим займалося, просто в різних напрямках. Ми, зокрема, допомагали виїхати "Херсонським вершникам" через пост біля Маньківки", - повідомив Гриценко.

На запитання, чи був він знайомий з Ковальовим під час чи після Революції, керівник Автомайдану заявив, що ніколи його не знав.

"Я взагалі не знав донедавна, хто такий Ковальов, дізнався про нього у ЗМІ", - сказав він.

Як повідомлялося,  Генпрокурор Юрій Луценко розповів, що людина, яка втопила зброю "чорної роти" в одному із столичних озер і сприяла втечі беркутівців з Києва, була учасником Майдану.

26 липня керівник департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк уточнив, що беркутівцям, які брали безпосередню участь у розстрілах людей на Євромайдані, допоміг втекти один з керівників громадської організації "Ніхто крім нас". Прізвища він не назвав, додавши, що поки що про підозру оголосили тільки одній людині, але наголосив, що були й інші особи, "які отримували розпорядження про сприяння прихованню злочину".

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Володимир Ар'єв заявив, що в допомозі беркутівцям підозрюються голова організації у Києві Олександр Ковальов і ще один член "Ніхто крім нас" - Чобітько, та опублікував їхні фотографії. Пізніше Ар'єв заявив, що Ковальов йому погрожує.

Сам Ковальов підтвердив, що у 2014 році допомагав беркутівцям, які протистояли активістам на Майдані, виїхати з бази. За його словами, це робилося тільки тому, щоб не допустити сутички. При цьому він заявив, що вивезенням беркутівців з бази на Червонозоряному проспекті (зараз проспект Лобановського) у Києві займалися також автомайданівці і народні депутати, серед яких і Анатолій Гриценко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-