27 липня: найголовніше за день

27 липня: найголовніше за день

Укрінформ
Новий в.о. обов’язків міністра охорони здоров’я. Скільки шкідливого азоту у повітрі Києва. За кордоном знайшовся охочий видобувати сланцевий газ в Україні

02.26 Клінтон проти Трампа – «пара року» сформувалась остаточно і офіційно

Делегати Загальнонаціональної конвенції Демократичної партії США, що триває у Філадельфії, офіційно затвердили екс-держсекретаря і першу леді США Ґілларі Клінтон єдиним партійним кандидатом на подальших виборах президента країни.

Таким чином, вперше в історії Сполучених Штатів номінація від партії на виборах президента країни випала жінці-політику.

«Укрінформ»: Незважаючи на те, що «прописку» у  Білому домі традиційно розіграють двоє представниками демократів і республіканців, ці вибори будуть принципово іншими для США. І не тільки тому, що посаду президента «головної» демократії світу реально може посісти жінка, колишня перша леді, жертва подружньої зради, тощо. Якщо переможе Дональд Трамп – це стане ще більшим потрясінням. Американська демократія потребує глибокої реконструкції, вона не відповідає викликам часу. Інакше Трамп – 100% популіст і повний 0 у реальній політиці - ніколи не став би претендентом від республіканців.

03.42 Нову Зеландію повертають у часи, «коли не було хижаків»

Уряд Нової Зеландії першим у світі прийняв рішення знищити всіх диких хижаків на своїй території.

Як повідомляє Новий час, на виконання програми вже виділено 28 мільйонів доларів.

Відзначається, що в ході кампанії будуть знищені щури, опосуми, тхори, горностаї і навіть дикі кішки, які щорічно знищують мільйони місцевих птахів.

Новозеландці відзначають, що хижаки прибули на територію островів разом з європейцями і до їх появи екосистема Нової Зеландії була більш гармонійною і збалансованою.

«Унікальні тварини і рослини є центральним елементом нашої національної ідентичності. Мільйони років вони еволюціонували в світі, де не було ссавців, і в результаті вони виявилися надзвичайно вразливі до прийшлих хижаків», - зазначила глава уряду Беррі.

«Укрінформ»: Якщо саме люди півтисячі літ тому завезли хижаків на їхній архіпелаг, то своїм рішенням уряд Нової Зеландії фактично, виключив людину з процесу еволюції світу. Отаку «філософію» розвели новозеландці. Чи буде якийсь  позитивний ефект від примусового повернення у «старі добрі часи»? Навряд.

06.11 Росія так хоче Трампа, що аж «підсажує» його на трон

Президент США Барак Обама не виключає, що Росія може спробувати вплинути на процес волевиявлення у країні.

Про це Обама сказав в інтерв'ю NBC News, передає Reuters.

«Все можливо», - заявив він, відповідаючи на питання Росія спробує вплинути на вибори президента США 8 листопада.

«Укрінформ»: Росія намагається втрутитися у перебіг президентських виборів у США. Фантастика? Але цього не заперечує сам нинішній господар Білого дому. І це теж – фантастика, ще один доказ того, що подібних виборів у США ще не було.

08.14 Війна іде – Ігри не скасовуються

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав світову спільноту припинити військові дії і скласти зброю на час Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро, що почнеться 5 серпня

Офіційне звернення генсека розміщено на сторінці ООН у Твіттері.

«Міжнародний олімпійський комітет і ООН разом працюють заради гармонії та миру. У цьому дусі ми проголошуємо олімпійське перемир'я і закликаємо всі ворогуючі сторони скласти зброю на час Ігор», - підкреслив Пан Гі Мун.

«Укрінформ»: Спасибі, що в ООН хоч згадали про наявність такого принципу. Інша річ, що війни від цього на період Ігор не припиняться, хоча б і на нашому Донбасі. І це є неправильно. У цьому, 2016-му, рівно 100 років минає від того, як людство, через Світову війну, вперше пропустило Олімпіаду. Потім таке саме було у 1940 і 1944 роках. А нині, в 2016-му, хіба не йде Світова війна? Он скільки про це написано і сказано!

09.54 Мир «останнього шансу»? Це щось новеньке!

Туреччина підтримує продовження переговорного процесу про примирення грецької і турецької громад Кіпру.

Про це заявив прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим, повідомляє Time Turk.

«Мирні переговори тривають, це останній шанс. Ми (турки – ред.) завжди діяли в конструктивному ключі. Турецька сторона діє з усією щирістю. Цей шанс до мирного співіснування, останній шанс для греків-кіпріотів. Я рекомендую добре оцінити ситуацію та діяти мудро», - заявив Йилдирим.

При цьому Йилдирим додав, що Анкара поки не має наміру відмовлятися від військової присутності на острові.

Як відомо, в 1974 році після військового перевороту на Кіпрі і вторгнення турецької армії острів був розділений за етнічною ознакою. Турецька республіка Північного Кіпру контролює близько 35% острови, там розгорнуті підрозділи ЗС Туреччини.

«Укрінформ»: Слова про «останній шанс» - що це, як не погроза? А якщо погроза, то про який мир йдеться? Будемо вважати, що турецький прем’єр просто нагадав нам про існування цього «замороженого» конфлікту. Йому уже 42 роки. На наші Донбас і Крим він схожий тільки зовні.

10.22 Прокурорів (двох) «взяли» на тисячі (одній) баксів

Викрито двох співробітників районної прокуратури Харківcької області, які вимагали гроші з підозрюваних.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів начальник прес-центру Управління СБУ в Харківській області полковник Владислав Абдула.

«Заступник прокурора одного з районів Харківської області разом з підлеглим вимагали 25 тис. грн. від місцевого жителя за непритягнення до кримінальної відповідальності за підозрою в службовій підробці», - зазначив Абдула.

«Укрінформ»: Цілих двох прокурорів взяли аж на тисячі доларів! Господи, невже вони перестали ділитися «на гору»?! Чи дрібнішають хабарники, скоро взагалі на коморних мишей перетворяться?  Ех, якби ж воно так!

10.48 Уляну Супрун призначили без «соціального ліфту»

Уряд планує сьогодні призначити заступника Міністра охорони здоров'я Уляну Супрун виконуючим обов'язки міністра.

Про це у вступному слові під час засідання Кабінету Міністрів заявив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Укрінформ»: Ті, хто не знає подробиць, одразу відчули прилив оптимізму від цієї новини: мовляв, люди з української масовки, нарешті, підіймаються у верхи. Заспокойтеся, Уляна Супрун, хоч і волонтер з Майдану, але отримала український паспорт лише рік тому. А так вона народилася і вивчилася на лікаря в США. Це, звичайно, ні про що не говорить, і ми щиро побажаємо пані Уляні успіху.

10.58 Нам не страшні диоксид азоту з формальдегідом!

За даними Центральної геофізичної обсерваторії, в окремих районах Києва рівень забруднення діоксидом азоту за минулу добу досяг 4-5 середньодобових граничнодопустимих концентрацій (ГДК) та формальдегідом - 3-4 ГДК.

Про це повідомляє прес-служба ГУ ДСНС України у м.Києві.

«Станом на 27 липня у Києві спостерігаються метеорологічні умови, що сприяють накопиченню та утриманню шкідливих домішок у приземному шарі повітря. За даними постів спостереження Центральної геофізичної обсерваторії, рівень забруднення діоксидом азоту за минулу добу досяг 4-5 середньодобових ГДК (граничнодопустима концентрація) та формальдегідом 3-4 ГДК. Це райони: Бесарабської та Московської площ; вулиць Довженка, Попудренка, Каунаської; проспектів Перемоги, Оболонського; бульвару Л.Українки», - йдеться у повідомленні.

«Укрінформ»: Хай нас пробачать панікери, але видається, що ця інформація не містить жодної сенсації. Така ситуація складається у Києві влітку ледве не щороку і «повітряна ковдра» про яку говорять у столиці уже два дні до того стосунку не має. Отже, пережили тоді – переживемо і тепер. Звичайно, питання до міської влади залишається: треба вживати заходів, вкладати кошти, щоби зменшити трафік в місцях, про які йдеться.

11.56 Ліпше молитися за мир не на Володимирській гірці, а на Красній площі

З території Російської Федерації до тимчасово окупованих частин Донецької і Луганської областей прибули цистерни з пальним, вагони з боєприпасами та запасними частинами до озброєння і продовольство.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«У рамках забезпечення повсякденної діяльності з'єднань та частин 1 (Донецьк) і 2 (Луганськ) АК ЗС РФ зафіксовано прибуття з території РФ до наступних пунктів призначення: н. п. Ровеньки - чотирьох залізничних цистерн з паливно-мастильними матеріалами (200 тонн); н. п. Іловайськ - двох вагонів з боєприпасами (80 тонн), трьох - із запасними частинами до озброєння та військової техніки, двох - з продовольством», - йдеться в повідомленні.

«Укрінформ»: Дуже промовиста новина у день, коли до Києва таки пробився «хресний хід» УПЦ МП. Якщо ви справді хочете помолитися за мир в Україні, то найліпше це було б робити, накручуючи кола навколо Кремля.

12.55 Тільки топити зброю «розстрільну» не треба було

Виводити бійців «Беркуту» з Києва після Революції гідності та знищувати засоби вбивства героїв Небесної сотні допомагали керівники ГО «Ніхто крім нас» Чобітько і Олександр Ковальов.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив народний депутат Володимир Ар'єв.

«Ось персони, які підозрюються у виводі «Беркута» з Києва та знищенні засобів вбивства Небесної Сотні. Слідство має версію, що на прохання кривавого міністра МВС Захарченка беркутят-убивць вивели з революційного Києва ці двоє колишніх афганців з організації «Ніхто крім нас» – Чобітько (на фото з колорадською стрічкою) та власник хіпстерської бороди Олександр Ковальов, сепар за поглядами і голова міської організації «Ніхто крім нас» у Києві (на фото – біля Донецької ОДА під час захополення будівлі терористами). Володів незаконними копанками в Донецькій області. Він і заховав цю зброю», - зазначив Ар'єв.

За його словами, Ковальов останнім часом перебував у Києві, жив на бульварі Лесі Українки, їздив на позашляховику з номерами АА4004ВР. Інші «помічники» зараз опрацьовуються.

«Найприкріше те, що вони теж стояли на Майдані, хоча, швидше за все, у якості кротів тодішнього МВС. Оприлюднюю ці дані після того, як голова слідчої групи Горбатюк сам їх і розкрив», - додав народний депутат.

«Укрінформ»: Хто добре пам’ятає лютий 2014 року, звісно, не забув, як сприймався тоді вивід зі столиці «Беркуту» і Внутрішніх військ – як величезне полегшення, головний аргумент перемоги. І людям, які домовлялися про цей вихід всі були вдячні. А от знищення доказів по судовій справі – то, звісно, злочин…

13.30 Коні не винні

Генеральний прокурор Юрій Луценко підписав повідомлення про підозру народному депутату України від фракції "Воля народу" Олександру Онищенку.

Про це Укрінформу повідомили в прес-службі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«Підписання повідомлення про підозру Онищенку відкриває Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі шлях до доведення справи проти основного та інших фігурантів газової схеми до її логічного завершення - судового вироку», - цитує прес-служба керівника САП Назара Холодницького.

«Наступний крок - оголошення Онищенка у розшук, в тому числі й міжнародний. Якщо він продовжуватиме переховуватися, ми звернемося до суду про застосування процедури спеціального досудового розслідування згідно ст. 2971 КПК України, яка дозволяє  проводити судовий розгляд за фізичної відсутності обвинуваченого», - зазначив антикорупційний прокурор.

Він додав, що САП зробить акцент на тому, щоб домогтися конфіскації усього заарештованого майна фігурантів газової схеми на користь держави.

«Укрінформ»: Незрозуміло лише те, нащо було з тим «тягнути гуму» цілі три тижні, що пройшли після зняття депутатської недоторканості з Онищенка. Ну, хіба що боялися, аби породні коні Онищенка не передохли з голоду після конфіскації у якості «всього заарештованого майна». До речі, де вони, коні?

14.54 Хресна хода і подібність України до Білорусі

Багаточислена хресна хода підійшла до входу в  Києво-Печерський державний історико-культурулогічний заповідник.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

Біля Києво-Печерської Лаври колону зустріли представники лаври з іконою. Після цього частина колони через вхід до Києво-Печерського державного історико-культурологічного заповідника зайшла до Лаври.

«Укрінформ»: От ніби і все. З Божою поміччю минулося без особливих ексцесів. Висновок? Він один. УПЦ МП є і завжди залишатиметься інородним елементом в тілі незалежної української держави. І цей елемент, як мінімум, завжди мулятиме. Така ситуація склалася лише в двох країнах світу – у нас і в сусідній Білорусі. Але ж ми не Білорусь…

16.09 Луцькі депутати також просять владу знизити тарифи

Депутати Луцької міської ради прийняли два звернення: до Голови Верховної Ради України й керівників депутатських фракцій та до Верховної Ради і Кабінету міністрів України - щодо тарифів на житлово-комунальні послуги. Разом із тим - накласти мораторій на підвищення цін, як це зробили в Києві, Дніпрі, Житомирі, Львові та кількох інших містах, визнали нераціональним.

Про це повідомляє прес-служба Луцької міськради.

«Депутати Луцької міської ради прийняли звернення до Голови Верховної Ради України та керівників депутатських фракцій Верховної Ради України щодо державної тарифної політики в Україні, підготовлене фракцією ПП «Об’єднання «Самопоміч». У ньому Луцька міська рада просить створення і застосування будь-яких інструментів для пошуку виходу з тарифної кризи та ужити всіх необхідних заходів для зменшення тарифів на комунальні послуги, як мінімум на 40%», - йдеться у повідомленні.

Друге звернення адресоване Верховній Раді та Кабінету міністрів України. Його проект був підготовлений фракцією Радикальної партії Олега Ляшка. В ньому йдеться про необхідність припинити зубожіння населення шляхом встановлення обґрунтованих та справедливих тарифів на житлово-комунальні послуги (опалення, електроенергії, водопостачання та водовідведення) з подальшим зменшенням комунальних тарифів.

Що ж до мораторію на підвищення тарифів, який пропонували представники ВО «Батьківщина», то такий крок депутатами підтримано не було. Перший заступник міського голови Тарас Яковлєв зазначив, що рішення місцевої влади не може зупинити ріст цін на комунальні послуги. «Орган, що встановлює тарифи (НКРЕКП), вартості їх не зменшить. Після прийняття такого популістського рішення щодо мораторію на підвищення ціни депутати Луцької міської ради будуть змушені знайти 121 млн. грн. для компенсації ДКП «Луцьктепло» різниці у тарифах з теплопостачання до кінця року. Адже єдиним джерелом компенсації різниці у тарифах, згідно законодавства, стає міський бюджет», - зазначив Яковлєв.

Міський голова Микола Романюк пояснив, що у випадку введення мораторію доведеться зупинити фінансування усіх капітальних робіт, оскільки бюджет розвитку міста становить 120 млн. грн.

«Укрінформ»: Повідомлення про незгоду місцевої влади з «тарифною» політикою центру надходять практично щодня. Інформація з Луцька свідчить, що на місцях єдиного фронту проти центру у цьому питанні все-таки нема. Там різні політичні сили по-різному бачать, як треба протистояти підвищенню тарифів. Безумовно, це робить змагання місцевих депутатів з Києвом заплутанішим, зате цікавішим. Для журналістів і політологів, пересічні українці, звісно, бажали б, щоб – простішим і успішнішим.

17:03 Україна знайшла заміну Shell для пошуку сланцевого газу на сході

Визначено переможця конкурсу на залучення інвестора для реалізації Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки Юзівська.

Про це інформує прес-служба НАК «Надра України», яка є учасником ТОВ «Надра Юзівська», що створене з метою реалізації проекту із пошуку та видобутку корисних копалин відповідно до угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки Юзівська.

«Переможцем конкурсу було визначено компанію «Юзгаз Бі.Ві.» (Нідерланди), яка запропонувала найкращі умови для реалізації Юзівського проекту», - йдеться в повідомленні.

Після отримання відповідної згоди Кабінету міністрів України переможець конкурсу голландська компанія стане повноправним учасником в Угоду про розподіл вуглеводнів (УРП).

Нагадаємо, у січні 2013 р. було підписано Угоду про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки Юзівська (УРП), між Кабінетом міністрів України, компанією Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (ІV) Б.В. (Shell) та ТОВ «Надра Юзівська». У випадку успіху пошукових робіт передбачалася можливість подвоєння видобутку газу в Україні. Shell проінвестував в пошукові роботи декілька десятків мільйонів доларів, але через істотну зміну обставин у реалізації проекту з 08.09.2015 року Shell вийшла із УРП. В результаті «Надра Юзівська» набула 100% прав і обов’язків інвесторів в Угоду про розподіл вуглеводнів.

«Укрінформ»: Тут цікаво насамперед не те, що замість американців сланцевий газ на Сході України зголосилися видобувати голландці. А те, що конфлікт на Донбасі не вважається перешкодою для такого масштабного бізнесового проекту. Тобто, можемо, за бажання, розцінити це як ознаку швидкого закінчення війни на Донбасі. От тільки на яких умовах закінчення? «Зрадою» чи «перемогою»?

Огляд Сергія Тихого, Юрія Сандула

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-