Українці в Польщі закликають створити спільний реєстр жертв 1939-1947 років

Українці в Польщі закликають створити спільний реєстр жертв 1939-1947 років

Укрінформ
Українське історичне товариство в Польщі (УІТП) звернулося з закликом до президента, прем’єр-міністра Польщі та голови Інституту національної пам’яті Польщі про створення реєстру жертв польсько-українських протистоянь упродовж 1939-1947 років.

Про це йдеться у відповідній заяві УІТП.

“Одним з елементів належного вшанування усіх загиблих в результаті українсько-польського конфлікту упродовж 1939-1947 років, а одночасно важливим чинником, який вбереже нинішнє і майбутні покоління від інструментального використання “волинської карти” було б створення польсько-українського реєстру жертв 1939-1947 років. Його створенням має зайнятися міждержавна польсько-українська група істориків”, - йдеться в заяві товариства.

У ній зазначається, що метою цього реєстру було б встановлення і перевірка персональних даних жертв, обставин їх смерті, а також осіб та збройних формацій, відповідальних за кожен злочин.

“Тим самим, можна було б встановити місце поховання жертв з метою їх гідного вшанування”, - сказано в заяві.

Також підкреслюється, що нез’ясовані проблеми минулого “кидають тінь на сучасні покоління”.

“Вони давали і дають можливість групам, силам й особам, які не хочуть українсько-польського примирення, цинічно використовувати “волинську карту” для досягнення своїх цілей, не рахуючись при цьому з болем жертв”, - зазначено у заяві членів товариства.

УІТП створено в 2004 році. До його складу входять 23 особи - громадяни Польщі українського походження, які займаються вивченням історії. Щороку члени товариства публікують кілька десятків історичних статей і монографій.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю, 22 липня, Сейм Польщі прийняв резолюцію, в якій трагічні події на Волині в 1943-1945 роках назвав геноцидом польського народу. В ній, зокрема, підкреслюється, що від рук ОУН-УПА у цей період загинуло понад 100 тис. поляків. Українська сторона, зокрема Президент Петро Порошенко, висловили жаль з приводу ухвалення цього документу в такій версії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-