Сироїд: Законопроект про вибори на Донбасі вже на Банковій

Сироїд: Законопроект про вибори на Донбасі вже на Банковій

Укрінформ
Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд стверджує, що законопроект про вибори на Донбасі напрацьований і вже знаходиться в Адміністрації Президента.

Про це вона заявила в інтерв'ю РБК-Україна.

"Я маю підтверджену інформацію від моїх джерел, що такий законопроект напрацьований і вже є у розпорядженні Адміністрації Президента. Адміністрація, звісно, нікому його не показує. За моєю інформацією, над ним впродовж тривалого часу працював голова Комітету з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич", - сказала Сироїд.

Вона зауважила, що Мінські переговори складаються з двох частин: безпекової і політичної, і політична складова вимагає від України прийняття низки законодавчих актів. Серед них - зміни до Конституції щодо надання особливого статусу, закон про особливий статус або особливий порядок місцевого самоврядування, амністія та вибори на Донбасі.

"Це – чотири пазли юридичної капітуляції або юридичної окупації України. На сьогодні зміни до Конституції готові на 60 відсотків. Законопроект про особливий статус готовий на 100 відсотків. Він був проголосований 16 вересня 2014 року, просто не набирає чинності. Законопроект про амністію так само був проголосований 16 вересня і йому бракує двох підписів – Голови Верховної Ради і Президента. І законопроект про вибори. Це є останній пазл. Як тільки він буде ухвалений, – решту буде запущено", - наголосила віце-спікер.

За її словами, незважаючи на те, що сесію ВР не було продовжено, загрози ухвалення законопроекту про вибори на Донбасі вже влітку зберігаються і надалі.

"Ця загроза нікуди не зникає. Я вам більше скажу. Вчора і сьогодні (інтерв’ю було записано 15 липня – ред.) були наміри провести засідання робочої групи наче для обговорення проблем окупованих територій. Наче б то щодо визволення полонених хлопців, і як досягти того, щоби не зняли санкції. На вчорашньому засіданні була присутня особа, делегована Віктором Медведчуком. І це є надзвичайно небезпечний тренд, який сьогодні заданий в парламенті. Це тренд легітимації "Мінська" через парламент", - сказала Сироїд.

Вона зауважила, що навіть їй пропонували підготувати законопроект про вибори, не уточнивши при цьому, від кого саме надходили такі пропозиції.

"Спроби зробити парламент учасником цього процесу були давно. Зокрема, були спроби говорити і зі мною про те, що "давайте самі напрацюємо цей закон про вибори", - підкреслила віце-спікер.

При цьому вона зазначила, що готова обговорювати будь-які питання стосовно мінських домовленостей після того, як Президент прозвітує про них і представить усі документи, які була підписані за результатами  цих домовленостей.

"Якщо ми кажемо про політику стосовно "Мінська", я буду готова це обговорювати тільки після того, коли Президент прийде до парламенту і відзвітує не переді мною, а перед представниками українського народу і перед українським народом про те, що відбулося, що він підписав", - сказала Сироїд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-