Посол України в Німеччині: Мінський процес триває нон-стоп

Посол України в Німеччині: Мінський процес триває нон-стоп

Укрінформ
Навіть якщо здається, що в Мінському процесі буває затишшя, це не так, переговори йдуть безупинно, причому в Берліні активніше, ніж будь-де.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту Укрінформу в Німеччині розповів посол України в ФРН Андрій Мельник.

"Оскільки результати змушують на себе чекати, то іноді складається враження, що є якийсь вакуум, що воно десь там провисло та всі не знають, що робити... Але цей процес триває реально нон-стоп", - запевнив дипломат, додавши, що за півтора року роботи в Берліні не мав жодного дня без контактів з колегами в МЗС, у відомстві Канцлера з цього питання.

Мельник зазначив, що саме за участі Берліна останнім часом вирішуються питання, над якими працює також Тристороння контактна група (ОБСЄ-Україна-Росія). Зокрема, йдеться про закон про вибори, який є частиною українських політичних зобов'язань. За останні 4 місяці, каже посол, відбувся "просто колосальний процес" експертних зустрічей на всіх можливих рівнях, де готувався текст цього закону, який міг би бути прийнятним для ОБСЄ, для Ради Європи, для України; який міг би потім стати основою для того, щоб вийти на переговори з Росією. Ще одна тема, яка днями обговорювалася у Мінську, це точки розмежування. Отже в останні тижні відбувалися щоденні телефонні розмови, які тривають не 10 хвилин і не півгодини, а по 2-3 години, в трикутнику Німеччина-Україна-Франція, або Німеччина-Україна, де йшлося про підготовку цього документа, - розкриває український посол "таємниці залаштункової дипломатії".

"Певною мірою німці взяли ініціативу на себе. На Канцлера є тиск, оскільки вона на себе взяла роль гаранта...", - пояснює дипломат. Розмови у двосторонньому, трьох- чи чотиристоронньому "нормандському" форматі відбуваються чи не щотижня. За минулий рік таких телефонних розмов на вищому рівні відбулося 34, з початку цього року - вже приблизно половина від цієї кількості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-