Вибори-2016: Скупка голосів і щедрі обіцянки

Вибори-2016: Скупка голосів і щедрі обіцянки

Аналітика
Укрінформ
У Чернігові змагаються скандальний забудовник, депутат без мандата та тарифні «робінгуди»

Серед семи виборчих округів, на яких цьогоріч проводяться довибори до Верховної Ради України, чернігівський 206-й посідає друге місце за кількістю кандидатів: 75 осіб (перше місце тримає Луганщина - там стати парламентаріями бажають аж 107 достойників). З чернігівських претендентів 14 висунуті партіями, а 61 є самовисуванцем. Одному бажаючому було відмовлено в реєстрації через приналежність до Комуністичної партії - на підставі положень Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Варто відзначити, що дві третини кандидатів (41 особа) були зареєстровані для участі у виборах в останній день, 21 червня. Всі вони є самовисуванцями.

Нагадаємо, минулоріч за депутатський мандат у Чернігові змагались 127 кандидатів.

НОВІ ПЕРЕГОНИ - НОВІ ПОРУШЕННЯ

Минулого літа передвиборча лихоманка в Чернігові трусила всю Украну: на 205-му окрузі «засівали» грошима і гречкою провладний кандидат Сергій Березенко і лідер новоствореного «УКРОПу» Геннадій Корбан. Цьогоріч вибори до Верховної Ради проходять на 206-му окрузі. Кандидати в депутати поводяться трохи пристойніше - чи, може, скандали не оприлюднюються так широко.

В усякому разі, як заявили в прокуратурі, станом на 11 липня в Чернігові було зареєстровано 18 кримінальних проваджень стосовно порушень виборчого законодавства.

Зокрема, вже 24 червня поліція розпочала розслідування за заявою про підкуп виборців. «За інформацією заявників, виборчим штабом одного з кандидатів у народні депутати України створена та активно використовується так звана «сітка» із залученням найманих «агітаторів», які за грошову винагороду скуповують голоси виборців", - заявили в прес-службі обласного ГУНП.

На відміну від Дніпра, де на кожного серйозного кандидата суперники висунули по кілька «двійників», у Чернігові з цим пристойніше - однофамільці «випадково» знайшлися лише у Максима Микитася (та й то з іншим іменем) й Дмитра Блауша, а також у чинного депутата ВР Віталія Дубіля і в колишнього чернігівського мера Олександра Соколова, які в цих перегонах участі не беруть.

За інформацією Громадської мережі "ОПОРА", найбільше нарікань викликає поведінка самовисуванця Максима Микитася. Він був помічений у дочасній агітації, розповсюдженні агітаційної продукції без вихідних даних, непрямому підкупі виборців, а його довірена особа брала участь у "непередбаченій законодавством закритій нараді", яку проводили голова і члени ОВК. Також саме Микитася називають організатором масової скупки голосів.

ДЕПУТАТИ КОЛИШНІ, ДЕПУТАТИ МАЙБУТНІ...

За інформацією "Опори",  протягом червня 2016 року агітаційну активність проявляли 14 з 75 кандидатів: Максим Микитась (самовисування), Дмитро Блауш (Радикальна партія Олега Ляшка), Юрій Власенко (ВО «Батьківщина»), Ярослав Гіріч («Українське об'єднання патріотів - УКРОП»), Олександр Кириндась (Об'єднання «Самопоміч»), Володимир Федорок (ВО «Свобода»), Ігор Андрійченко (Демократичний альянс), Лідія Гаєвська («Опозиційний Блок»), Григорій Ткаченко (самовисування), Оксана Грищенко (самовисування), Єгор Фірсов (самовисування), Павло Чемериський (Європейська партія України), Олександр Шевель (самовисування), Василь Чепурний (Народний Рух України).

Найбільш активними були троє перших із вищеназваних.

Розглянемо основних претендентів на депутатський мандат.

Максим Микитась - президент Української державної будівельної корпорації "Укрбуд" з Києва. Чернігівщину він називає рідною землею своєї родини, батьківським краєм дружини й доньки. 35-річний забудовник останнім часом «уславився» скандалами на столичній Микільській Слобідці, коли місцевих жителів, обурених зведенням висоток фактично на березі Дніпра, біля будмайданчика зустрічали тітушки з битами та «травматами». Судячи з публікацій у місцевій пресі, кандидат тепер збирається забудовувати й Чернігівщину.

У передвиборчій платформі Микитась, зокрема, обіцяє боротися з корупцією (і з високими тарифами, звісно) - але при цьому широко використовує своєрідні прийоми боротьби. Так, зокрема, піар-акцією кандидата стало свято на Купала в с.Кархівка Чернігівського району, де місцеві посадовці дякували йому зі сцени за викопаний ставок, організовані розваги та частування. А мер Чернігова «віддав» йому, «як другові», посаду голови Благодійного фонду «Поліський оберіг».

Взагалі, безпартійного Микитася вважають кандидатом від провладної партії.

Офіційно БПП "Солідарність" висуває на вибори Сергія Гаруса, але його вважають скоріш "технічним" кандидатом. Про це свідчить як практично нульова активність, так і, зокрема, цікавий факт: вивчаючи файли з передвиборчими платформами кандидатів, спостерігачі "Опори" виявили, що програми Гаруса та самовисуванців-"двійників" Блауша, Дубіля та Соколова створювалися на одному комп'ютері одним і тим самим користувачем.

Ідейний супротивник Микитася - Єгор Фірсов, який у березні цього року втратив депутатське крісло, з принципових міркувань залишивши фракцію БПП у Верховній Раді. Нагадаємо, він вийшов з фракції в лютому 2016 р., коли однопартійці відмовились голосувати за складання мандату Ігорем Кононенком, якого тодішній очільник Мінекономрозвитку Айварс Абромавічус звинуватив у зловживаннях. У березні з'їзд партії проголосував за позбавлення депутатських повноважень самого Фірсова.

Зараз 27-річний уроженець Донецька знову йде на вибори. Цього разу його підтримують колеги по новоствореній політсилі, яку умовно називають «партією Каська-Сакварелідзе». Агітувати за Фірсова й «поцікавитись» у силовиків, як іде розслідування порушень при підготовці до виборів, у Чернігів приїжджали Віктор Чумак, Наталія Новак. Відео на підтримку кандидата, крім двох зазначених, записали Леонід Ємець, Віталій Касько та Степан Хмара.

В своїй програмі Фірсов виступає за скорочення державного апарату, перехід до електронного врядування; тотальну, нефіктивну люстрацію та переатестацію всіх державних службовців; адресну соціальну допомогу, переведення армії на стандарти НАТО, створення нової, прозорої виборчої системи, а також за реінтеграцію наразі окупованих територій - тільки на умовах, сприятливих для України.

Ще один представник нових політиків - висуванець "Демократичного Альянсу" Ігор Андрійченко. На минулих виборах в Чернігові здобув четверте місце. Місцевий підприємець, учасник АТО, він виступає за підтримку армії та військовослужбовців, децентралізацію влади, ефективне міське управління, створення в Чернігові сприятливого інвестиційного клімату та підтримку села.

Разом Фірсов і Андрійченко, яких об'єднують спільні цінності, могли б привабити більший відсоток виборців. Та бачимо, що наразі, на відміну від Дніпра, демократичні сили у Чернігові не схотіли поступатись партійними амбіціями і не поєднали свої зусилля.

Об'єднання "Укроп", фактично створене під минулорічні довибори в Чернігові, цього разу висунуло в кандидати Ярослава Гіріча. Він не роздає чернівчанам пакети з продуктами, натомість бере участь в екологічних акціях, а також кличе на концерти за участю відомих співаків. У передвиборчій програмі обіцяє домагатись соціального захисту для всіх, справедливих тарифів і мінімальних зарплат та пенсій не менше 4 тис. на місяць.

Кандидата від Радикальної партії Дмитра (Ярославовича. Не плутати зі Станіславовичем!) Блауша підтримує сам Олег Ляшко - він поруч і на зустрічах з виборцями, і на рекламних плакатах. Блауш - депутат Чернігівської обласної ради,  і в парламенті він обіцяє насамперед боротись з корупцією та чиновницьким свавіллям. Також обіцяє дбати про спрощення держуправління, децентралізацію, лібералізацію податкової системи, енергомодернізацію - та про здоров'я всіх, від малого до великого.

Від "Батьківщини" на вибори йде очільник міської парторганізації Юрій Власенко. Він також розігрує "тарифну карту" - зокрема, ініціював звернення Чернігівської міськради до уряду та НКРЕКП з вимогою переглянути тарифи і знизити їх до "економічно обгрунтованого рівня". 

ХТО РАХУВАТИМЕ?

Відомо, що на укранських виборах важливо не лише як голосують, але і як рахують. Роботу окружної виборчої комісії в Чернігові експерти "Опори" визнали найпроблемнішою на цих перегонах. «Від початку в роботі цієї комісії простежується низка як організаційних, так і особистих конфліктів, що виявилося в неприйнятті подань кандидатур на членів ДВК від кандидатів протягом 8 годин, у конфлікті за участю народних депутатів та депутатів Чернігівської обласної ради. Окрім того, перед формуванням керівного складу ДВК комісія провела не передбачену законодавством закриту нараду, в якій брала участь довірена особа кандидата-самовисуванця Максима Микитася», - зазначила Ольга Айвазовська, координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі "Опора".

Комісія, наголошують в "Опорі",  не дотрималася строків утворення дільничних виборчих комісій та прийняла рішення, яке прямо порушило права кандидатів щодо представництва у складі ДВК. Ці та інші обставини призвели до подальших правових ускладнень, пов'язаних із судовими оскарженнями рішень, дій та бездіяльності виборчої комісії.

Днями, 9 липня, ОВК №206 прийняла постанову про звернення до ЦВК для встановленим в діях секретаря ОВК одноразового  грубого порушення законодавства України про вибори: 12 членів комісії вважають, що один з дописів її секретаря Сергія Соломахи на Facebook містить агітацію проти Микитася.

"Натомість в дописі Sergiy Solomakha йшлося про загальновідомий факт, повідомлення про який вже оприлюднювалося  в ЗМІ, а також на сайті "Опори", - коментують у Громадській мережі.

Як було визначено 1 липня, членами дільничих виборчих комісій на 206-му окрузі працюватимуть 2864 особи: 738 - на великих, 672 - на середніх, 1260 - на малих.

В "Опорі" зазначають, що до складу дільничних комісій потрапили представники 7 висуванців від політичних партій: Дмитра Блауша, Юрія Власенка, Володимира Вінниченка, Володимира Федорка, Григорія Станового, Ярослава Гіріча. Решту членів комісій складають представники 26 самовисуванців.

Ольга Опанасенко, Укрінформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-