Пункт держбюджету-2016 щодо фінансування судів визнали неконституційним

Пункт держбюджету-2016 щодо фінансування судів визнали неконституційним

Укрінформ
Конституційний суд України визнав неконституційним надання Кабміну повноважень щодо визначення порядку та розмірів фінансування органів судової влади.

Відповідне рішення Конституційного суду у вівторок офіційно оприлюднив голова суду Юрій Баулін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Конституційний суд України вирішив: перше - визнати таким, що не відповідає Конституції України, є неконституційним, положення пункту 11 Прикінцевих положень Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" від 25 грудня 2015 року № 928 у тій частині, яка передбачає, що норми положення Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (від 7 липня 2010 року № 2453-VI зі змінами. - Ред.) застосовуються в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного та місцевих бюджетів та бюджету Фонду соціального страхування України", - сказав Баулін.

За його словами, КСУ вважає надання повноважень Кабміну визначати фінансування органів судової влади в межах наявних коштів в державному бюджеті звуженням гарантій незалежності судів, зокрема, щодо фінансування, що не відповідає частині 1 статті 129 Основного закону України.

Водночас Конституційний суд вирішив, що положення пункту 11 Прикінцевих положень Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік", визнане неконституційним, втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним судом цього рішення. Воно є обов'язковим до виконання на території України і не може бути оскаржене. Це рішення КС України прийняв 8 липня за конституційним поданням Верховного Суду України.

Нагадаємо, що пунктом 11 Прикінцевих положень Закону №928 Верховна Рада України надала Кабінету міністрів повноваження застосовувати норми і положення Закону №2453, зокрема, щодо визначення кількості суддів у судах загальної юрисдикції, виплати винагороди народним засідателям, розміру суддівської винагороди, відпустки судді, забезпечення житлових умов судді, забезпечення потреб судді, пов'язаних з його діяльністю, забезпечення державного захисту суддів та членів їхніх сімей, питання соціального страхування суддів, медичного обслуговування та санаторно-курортного лікування суддів та членів їхніх сімей, порядку та розмірів виплати пенсії або щомісячного довічного грошового утримання суддів у відставці, забезпечення функціонування судової влади, засад фінансування судів, порядку фінансування судів, матеріального, побутового забезпечення та соціального захисту працівників судової системи. Зазначені положення Закону №2453 відповідно до пункту 14 частини першої статті 92, частини першої статті 130 Конституції України "мають врегульовуватися лише законами України, а не актами Кабінету міністрів України, як це передбачено пунктом 11 Прикінцевих положень Закону №928".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-