Політолог не вірить, що у справі Онищенка буде результат

Політолог не вірить, що у справі Онищенка буде результат

Укрінформ
Українське суспільство ще більше зневіриться у намірі політичної еліти країни подолати корупцію, якщо у справі підозрюваного у ній Олександра Онищенка не буде судового вироку.

Таку думку в коментарі Укрінформу у вівторок висловив політолог Вадим Карасьов.

"Суспільство вірить (у боротьбу з корупцією - ред.) тоді, коли бачить злочинця за гратами із судовим вироком. А коли немає судового вироку, коли людину звинувачують у різних злочинах, а вона тренується на конях в Австрії або знаходиться десь у Москві з топ-моделлю, то воно не просто не повірить, а ще більше зневіриться в нинішній політичній еліті. Люди просто не звертатимуть уваги на нюанси - для них уся політична еліта вже матиме презумпцію ось такої серйозної недовіри і презумпцію злочинності", - сказав Карасьов.

Експерт спрогнозував, що у ситуації з притягненням до кримінальної відповідальності Онищенка, скоріш за все, повториться історія з Сергієм Клюєвим та іншими втікачами. Водночас, на його думку, парламент  "неочікувано для багатьох" проголосував  у тому числі й за його арешт.

"Там було три постанови, і був розрахунок на те, що Онищенко відбудеться "м'якою" постановою, яка відкриває шлях до розслідування і затримання, а не арешту. Але, очевидно, прокуратура і президентська команда зробили все, щоб за допомогою інформації про фігурантів справи Онищенка натиснути на тих депутатів і фракції, які вагалися, і вони в результаті проголосували", - зазначив Карасьов.

Він припустив, що своєю втечею Онищенко теж дав можливість своїм таємним прихильникам проголосувати за його арешт, оскільки він поки що недосяжний для української Феміди.

Коментуючи заяву генерального прокурора Юрія Луценка про те, що Онищенка оголосять в державний і міждержавний розшук, якщо він найближчим часом не повернеться в Україну, експерт зазначив, що подібні дії будуть певною мірою ритуальними.

"Генпрокурор має про це говорити, і Генпрокуратура має зробити все, щоб повернути Онищенка в Україну, і було б дивно, якби вони цього не говорили і не намагалися цього робити. Але є намагання, є бажання і є результат. А результату не буде, тому що, очевидно, він буде в тій країні, з якою в України немає договору про екстрадицію", - спрогнозував експерт.

Відповідаючи на запитання стосовно долі бізнесу Онищенка, Карасьов зазначив, що той, який записаний на народного депутата, буде конфіскований. Водночас він зауважив, що на нього мало що записано, все оформлено на підставні фігури.

"Тому буде важко довести пряму причетність Онищенка до цього бізнесу, щоб у судовому порядку провести процедуру конфіскації", - вважає Карасьов.

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 липня дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності,  затримання та арешт депутата від "Волі народу" Олександра Онищенка. Втім, він сам повідомив, що наразі перебуває на тренуваннях в Австрії, оскільки планує взяти участь у змаганнях з кінного спорту під час Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро.  

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Онищенка оголосять в державний і міждержавний розшук, якщо він найближчим часом не повернеться в Україну.

Народного депутата звинувачують в організації злочинної  схеми щодо махінацій з реалізацією видобутого газу під час спільної діяльності з ПАТ "Укргазвидобування".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-