Холодницький каже, що прокуратура заважає антикорупційникам

Холодницький каже, що прокуратура заважає антикорупційникам

Укрінформ
Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький заявив, що інші органи прокуратури намагаються втручатися в роботу САП та НАБУ.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. 

«Останнім часом я бачу два загрозливі тренди. Перший - коли інші органи прокуратури намагаються передати Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та Національному антикорупційному бюро провадження, які не у нашій підслідності, і другий, ще більш загрозливий, - коли інші органи починають розслідувати провадження, які за законом знаходяться у підслідності НАБ України», - зазначив Холодницький.

За словами керівника САП, вони гучно рапортують про затримання, роблять «велику PR картинку», оголошують підозри, а потім раптово "згадують", що це не їхня підслідність, і намагаються передати ці справи НАБУ.

«Навіщо це робиться? Вважаю, що точно не з метою покарати винних та не на користь нашій державі», - підкреслив він.

Холодницький розповів про перший тренд - днями у ЗМІ з’явилося повідомлення, що 31 травня Генпрокуратура передала до НАБУ кримінальні провадження у справах екс-першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна та екс-слідчого Сергія Войченка. 2 червня це провадження надійшло до САП. Однак, вивчивши ці матеріали, встановлено, що тих злочинів, які можуть підпадати до підслідності НАБУ в цих матеріалах немає - це абсолютно чітко передбачено статтею 216 КПК України. «На даний час, в силу перехідних положень КПК України, розслідування таких злочинів підслідне органам прокуратури до листопада 2017 року. Тому моєю постановою від 02.06.2016 два вказані кримінальних провадження були повернуті до Головного слідчого управління ГПУ для продовження досудового розслідування, тобто того органу, який проводив слідство увесь цей час», - додав очільник САП.

Щодо другого тренду керівник антикорупційної прокуратури згадав справу міського голови Вишгорода Олексія Момота, якому  Апеляційний суд міста Києва скасував арешт і заставу.

Вивчивши матеріали вказаного провадження, Холодницький визначив його підслідність за прокуратурою Київської області, оскільки є обгрунтовані підстави вважати, що підозра і досудове розслідування було проведене ними як неуповноваженим органом.

«Тому, що ще на час подачі заяви і проведення першочергових слідчих дій, задовго до затримання Момота та оголошення йому підозри, слідчим та прокурорам прокуратури Київської області було достовірно відомо, що сума хабара, який пропонувався Момоту (перевищує 750 тис. грн), що згідно з КПК є злочином, підслідним детективам НАБ України. Тому фактично всі зібрані докази є недопустимими в силу ч. 3 ст. 87 КПК України, оскільки зібрані неуповноваженим органом!» - наголосив він.

За словами антикорупційного прокурора, справа Момота - це не єдиний випадок, коли інші правоохоронні органи починають та розслідують непідслідні їм провадження. Але в результаті це може привести до того, що винні особи, які дійсно вчинили злочин, за наявності матеріальних доказів, можуть уникнути відповідальності через порушення слідством процесуальних положень кодексу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-