За порушення присяги звільнили лише третину суддів з

За порушення присяги звільнили лише третину суддів з "чорного списку" ВРЮ

Укрінформ
За рік роботи нового складу Вищої ради юстиції було рекомендовано звільнити 958 суддів.

Про це під час підсумкової прес-конференції повідомив голова ВРЮ Ігор Бенедисюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Майже тисячу суддів, рекомендованих для звільнення за рік... Це безпрецедентно велике число, яке, з одного боку, відображає складність ситуації в судовій системі України. А з іншого, - демонструє сприяння з боку Вищої ради юстиції оновленню та перезавантаженню судової влади, а також підтверджує великий обсяг роботи, яка здійснюється у раді», - зазначив він.

За словами Бенедисюка, 338 суддів було звільнено за порушення присяги або порушення вимог щодо несумісності та набрання законної сили обвинувальним вироком щодо судді. Водночас 320 суддів були звільнені за загальними обставинами, тобто за власним бажанням, за станом здоров'я та у зв'язку із закінченням терміну повноважень.

 Бенедисюк додав, що з початку робити ВРЮ особлива увага приділялася розгляду висновків Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів. Загалом до ВРЮ надійшов 41 висновок ТСК про порушення присяги судді у діях 46 суддів. Наразі ухвалене остаточне рішення щодо 40 дисциплінарних справ. За результатом розгляду цих 40 справ ВРЮ рекомендувала звільнити 29 суддів у зв'язку з порушенням присяги судді. При цьому Президентові внесено подання про звільнення 10 суддів, а Верховній Раді - 19 суддів. Як наголосив Бенедисюк, Президент своїм указом звільнив 8 суддів. Водночас парламент іще не голосував за звільнення 19 служителів Феміди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-