6 червня: найголовніше вночі

6 червня: найголовніше вночі

Укрінформ
Швейцарія пройшла тест на соціальну відповідальність: її відмова від "халяви" вбила комуністичну тезу "від кожного - за можливостями, кожному - за потребами"

22:01 Більшість швейцарців – проти гарантованого базового доходу

Більшість швейцарців на референдумі в неділю, 5 червня (76,9 відсотка з тих, хто проголосував) висловилася проти запровадження гарантованого державою безумовного базового доходу. Ініціатива не отримала більшості голосів у жодному з кантонів.

Базовий дохід -  це коли кожен дорослий громадянин щомісяця отримував би 2500 швейцарських франків (близько 2260 євро), а дитина - 625 франків (565 євро). При цьому допомога по безробіттю, соціальна допомога та пенсії мали б бути скасовані.

Укрінформ: Швейцарці не захотіли «халяви». Це ж скільки українців скажуть про них: «От йолопи! Якби мені давали дві з гаком тисячі євро щомісяця, то на чорта мені та пенсія, до якої ще треба дожити, і не факт, що доживу, бо маю щомісяця дві тисячі гривень, а не євро!» Різниця між двома тисячами євро і двома тисячами гривень приблизно така сама, як і різниця у розумінні основних правил, дотримання яких і забезпечує матеріальний добробут усієї країни та її громадян,  між швейцарцями і українцями. І як наслідок цієї різниці – різниця у рівні життя.

23:36 Екс-прем'єр Британії звинуватив лідерів Brexit у "чистому обмані"

Колишній прем'єр-міністр Великобританії Джон Мейджор звинуватив лідерів кампанії за вихід Британії з Євросоюзу в нечесності і підлості.

Особливо Джона Мейджора обурила заява колишнього мера Лондона Бориса Джонсона і британського міністра юстиції Майкла Гоува про те, що Британія переводить до скарбниці ЄС 350 млн фунтів (446 млн євро) на тиждень. За словами екс-прем'єра, всі знають, що справжня сума становить лише третину цього з урахуванням знижок і субсидій, що отримуються Британією від ЄС.

Укрінформ: Виявляється, такий грубий популізм, коли політики брешуть, а народ на це купується, є не лише в Україні, а й у розвинутих демократіях, як-от у британській. Виходить, рівень демократії прямо не залежить від рівня моралі політиків і рівня політичної освіченості електорату. Є ще якась, значно важливіша, причина, чому демократії в Україні та Великобританії такі різні. Очевидно, що різницю слід шукати у структурі демократичних інституцій (насамперед - реальна незалежність різних гілок влади та міць організацій громадянського суспільства), на що й мають звернути свою головну увагу реформатори в Україні.

00:52 За добу прикордонники відмовилися від чотирьох хабарів

Зараз у Державній прикордонній службі триває операція «Чисті руки», мета якої викорінення корупційних схем та виявлення окремих осіб-корупціонерів. Менше ніж за місяць після початку антикорупційної операції зафіксовано понад 70 випадків відмов прикордонників від хабарів. Лише за минулу добу прикордонники припинили чотири спроби пропонування неправомірної вигоди.

Укрінформ: За минулу добу прикордонники встояли від спокуси отримати 50, 50, 10 доларів та 200 гривень. Випробовували їх на моральну міць і вірність присязі громадяни Туреччини (двоє), Болгарії та України (цей, очевидно, доларів не мав). Тепер, з огляду на зрослу завдяки операції «Чисті руки» стійкість прикордонників та неминучу інфляцію, слід очікувати спроби хабарів у 100 доларів та 500 гривень. Бо хабарі, як правило, пропонують однією купюрою.

03:04 Ердоган звинуватив Францію та Німеччину в геноциді

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган звинуватив Францію у геноциді в Руанді, а Німеччину - в масовій різанині в Намібії. "Хто стоїть за різаниною в Руанді? Це Франція. Але про це не прийнято говорити", - сказав Ердоган. Коментуючи ухвалення німецьким бундестагом резолюції про геноцид вірмен в Туреччині, Ердоган заявив, що Німеччина, окрім голокосту, також винна у вбивстві 100 тисяч жителів Намібії.

«На даний момент у нас немає проблем з нашою історією. У нашій історії не було ніякої різанини, наша історія - це історія милосердя і співчуття», - додав президент Туреччини.

Укрінформ: Туреччина завжди гостро реагує на звинувачення у геноциді вірмен у 1915 році. Нинішня реакція на ухвалу німецького парламенту (як колись і реакція на таку саму ухвалу французького) нічим принципово не гостріша. Суть нинішніх стосунків Туреччини з Німеччиною та Францією (тобто, фактично з Європейським Союзом) полягає в тому, що Туреччина дуже хоче, а ЄС – дуже не хоче (хоч і обіцяв), щоб Туреччина ставала її членом. Це протистояння має свої глибинні і дуже давні  причини, і періодично проявляється у різких емоційних заявах європейських і турецьких політиків на різні теми, зовні далеких від питання вступу Туреччини до ЄС.  Тож нинішні взаємні звинувачення у геноциді суттєво нічого не змінюють у  стосунках Туреччини з Європою, бо є лише  її наслідком, а не причиною.

05:46 Саудівська Аравія підвищила ціни на нафту

Державна нафтова компанія Саудівської Аравії Saudi Aramco підняла ціни на нафту, що експортується до країн Азії та США:  на 35 центів для азіатських покупців і на  20 центів для США.

Укрінформ:  Головний висновок, котрий нам варто робити з низки новин про зростання останні два – три місяці  світових цін на нафту: загальне падіння цих цін за останні два роки сталося зовсім не тому, що є якась світова «нафтова» змова проти Росії. Нема такої змови. І це не добрий, а навпаки - дуже поганий висновок для прихильників Росії. Ціна на нафту падає через те, що принципово змінюється світова економіка. Новітні технології – ось вже навіть не майбутній, а сучасний стан розвинутої економіки.  На продажі сировини національну економіку не втримати на рівні, потрібному для того, щоб бути світовою державою. І питання, чи зможе Росія в короткий строк стати не сировинною, а технологічною економікою, слід вважати вирішеним: не зможе! А отже, усі потуги Кремля відновити геополітичний вплив СРСР приречені на грандіозний провал. Без усілякої «світової змови».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-