Порошенко назвав найголовніше рішення за час свого президентства

Порошенко назвав найголовніше рішення за час свого президентства

Оновлено
Укрінформ
Президент України Петро Порошенко вважає судову реформу одним з найголовніших рішень за час свого президентства.

Про це глава держави заявив у п'ятницю на прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вважаю це рішення одним із найголовніших за час свого президентства. Дякую за результат всім, хто зміг піднятися вище політичної конкуренції, вийти за рамки вузьких партійних інтересів і прийняти рішення на користь всієї української нації", - сказав Президент.

Він наголосив, що судова реформа є завершенням масштабного перезавантаження всіх гілок і рівнів влади, якого вимагали українці під час Революції Гідності.

Порошенко нагадав, що левову частину свого часу протягом останніх тижнів він витрачав на те, щоб переконати фракції та окремих депутатів проголосувати за конституційні зміни в частині правосуддя.

Президент висловив жаль, що проти реформи, на захист суддівської касти висловилися ті політичні сили, яких він вважав своїми партнерами по демократичному, європейському табору.

Глава держави наголосив, що якби голосування з цього питання провалилося, то судова реформа була б зірвана.

"До неї не можна було б повертатися як мінімум цілий рік, і це означало повну консервацію незадовільної жахливої ситуації в судовій системі", - сказав Порошенко.

Але реформі, за його словами, бути, хоча й не за один день. "Закон передбачає розраховане на два роки глибоке очищення системи. Щоб уявити обсяг роботи - це неначе прибрати авгієві стайні", - сказав Президент.

Він нагадав, що нові судді за судовою реформою призначатимуться на конкурсній основі, і цей процес розпочнеться вже наприкінці цього року з формування нового Верховного Суду.

"Доступ до роботи суддями відкривається для юристів з-поза меж судової системи. Відбудеться руйнація касти, - так само, як і в прокуратурі, яку ми минулого місяця відкрили для притоку свіжих, позасистемних, реформаторських сил", - наголосив глава держави. 

Президент також нагадав, що за новим законодавством судді позбавляються недоторканності. Посилюється контроль за майновим станом суддів, їхніми доходами та витратами.

Після очищення і завершення перехідного періоду, зауважив Президент, "рівень незалежності судової системи значно посилиться, а політичні впливи - істотно знизяться". "І себе самого я таких можливостей змінами до Конституції позбавив", - сказав Президент.

Він підкреслив, що пересічним людям реформа повертає право на чесний і справедливий суд.

За словами Президента, у разі невдалого голосування 2 червня у Верховній Раді за реформу судової системи наступна нагода запровадити такі зміни була би після 2020 року.

"Якби вчора реформа провалилася..., - це би чітко означало консервацію існуючої судової влади на роки. Більш ніж через рік ми б мали право реєструвати законопроект, потім обговорення, потім – перше читання, друге читання. Напередодні парламентських виборів ніхто би цього не робив", - заявив Порошенко і додав, що нова дискусія про реформу судової гілки влади поновилася б хіба що після 2020 року.

Фото: Громадське

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-