МЗС вимагає від Росії скасувати вирок Карпюку і Клиху

МЗС вимагає від Росії скасувати вирок Карпюку і Клиху

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України називає ганебним вирок Верховного суду Чечні українцям Миколі Карпюку та Станіславу Клиху та вимагає  повернути їх на Батьківщину.

Про це повідомляється у заяві МЗС.

"МЗС України вимагає від російської сторони негайного скасування цього протиправного рішення та звільнення Миколи Карпюка та Станіслава Клиха. Вимагаємо також звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України, які є політичними заручниками та жертвами російської агресії проти України", - йдеться у заяві.

У МЗС також зазначають, що ця справа є апогеєм продовження російською владою політичного переслідування громадян України з активною проукраїнською громадянською позицією в умовах триваючої агресії з боку Російської Федерації проти України.

"Російська сторона неприховано демонструвала замовний характер справи – докази сторони захисту та свідчення рідних незаконно ув’язнених українців систематично відхилялися, а щодо Миколи Карпюка та Станіслава Клиха неодноразово застосовувалися у ході слідчих дій тортури та інші заборонені методи дізнання", - йдеться у заяві.

У МЗС додають, що протягом усього часу утримання українців чинилися незаконні перешкоди щодо їх відвідання консульськими посадовими особами України, що є грубим порушенням норм міжнародного права.

"Цей вирок є черговим беззаперечним доказом того, що в сучасній Росії відсутнє незалежне правосуддя", - наголошується в заяві.

Як повідомляв Укрінформ, Верховний суд Чечні визнав українських громадян Миколу Карпюка та Станіслава Клиха винними у веденні бойових дій проти федеральних військ  РФ в ході Чеченської війни 1994-1995 рр. та засудив їх до 22,5 та 20 років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-