Порошенко вручив Савченко «Золоту зірку»

Порошенко вручив Савченко «Золоту зірку»

Фото
Укрінформ
Президент України Петро Порошенко вручив звільненій із Росії народному депутату Надії Савченко звання Героя України та орден «Золота зірка».

Церемонія відбулася в ході спільної прес-конференції Савченко і Порошенка.

Фото: Павло Багмут/Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, раніше літак, на якому орієнтовно перебували російські спецпризначенці Євген Єрофеєв і Олександр Александров, приземлився у Москві.

Вранці 25 травня російський "Інтерфакс" поінформував, посилаючись на свої джерела, що літак Президента України Петра Порошенка вилетів до Ростова-на-Дону для повернення Надії Савченко в Україну.

Обмін Савченко на Єрофеєва і Александрова став можливий після того, як 23 травня набув чинності вирок засудженим росіянам. Савченко була засуджена 22 березня. Спершу передбачалося, що Росія та Україна формально скористаються угодою, яка передбачає видачу ув'язнених для подальшого відбування покарання на батьківщині. Але 25 травня стало відомо, що Петро Порошенко отримав прохання про помилування Єрофеєва і Александрова, а Володимиру Путіну направили прохання про помилування Савченко.

Надія Савченко - українська військова, нардеп України, член парламентської делегації у ПАРЄ, Герой України.

17 червня 2014 року її було викрадено на сході України, злочинним шляхом перевезено до Росії, безпідставно звинувачено за сфабрикованими справами.

6 липня 2015 року Слідчий комітет РФ завершив розслідування справи Савченко, посиливши їй обвинувачення - вбивство двох і більше осіб, замах на вбивство загальнонебезпечним способом і незаконний перетин кордону з Росією.

13 липня 2015 року Генпрокуратура РФ затвердила обвинувальний висновок Савченко і направила його до Донецького міського суду Ростовської області.

17 липня 2015 року Савченко етапували до Ростовської області, і до 30 липня адвокати не знали, де вона.

22 вересня 2015 року Донецький міський суд Ростовської області РФ розпочав розгляд справи Савченко по суті. Після закінчення слідства, 2 березня 2016 року, російські прокурори попросили засудити Надію Савченко до 23 років позбавлення волі за «вбивство» і «замах на вбивство». Українка всі обвинувачення заперечувала.

Під час перебування у в'язниці українська льотчиця неодноразово оголошувала про голодування на знак протесту. Так, з 13 грудня 2014 року протягом 82-х днів вона повністю відмовлялася від їжі. З 18 грудня 2015 року, після того, як було продовжено термін утримання Надії під вартою, вона оголосила, що голодує до кінця суду. Разом з тим, вона двічі оголошувала «сухе» голодування: з 4 по 10 березня та з 6 по 19 квітня 2016 року.

22 березня 2016 року Донецький міський суд Ростовської області засудив Надію Савченко до 22 років колонії загального режиму за нібито вбивство журналістів і присудив штраф у 30 тис. рублів за нібито незаконний перетин кордону.

8 травня 2016 року адвокати Надії Савченко повідомили, що вона сплатила штраф 30 тис. рублів, призначений їй російським судом.

18 травня Мін'юст РФ заявив, що отримав документи про передачу льотчиці. У свою чергу, Президент України Петро Порошенко повідомив, що погодив з президентом Росії Володимиром Путіним алгоритм звільнення Савченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-