Міністр соцполітики обіцяє обговорити з людьми план боротьби з дефіцитом ПФ

Міністр соцполітики обіцяє обговорити з людьми план боротьби з дефіцитом ПФ

Укрінформ
Міністерство соціальної політики пропонує скоротити дефіцит Пенсійного фонду, розширивши базу обкладення єдиним соціальним внеском, частково легалізувавши сектор тіньових зарплат, і збільшивши сплату ЄСВ з мінімальної зарплати.

Дефіцит Пенсійного фонду, який цього року становив 145 млрд грн, одна з ключових проблем, яку просить вирішити МВФ. 

Про це розповів міністр соціальної політики Андрій Рева в інтерв'ю РБК-Україна.

"Ми маємо підготувати заходи і пояснити нашим міжнародним партнерам, як збираємося це вирішувати. Те, що сталося - це приклад безвідповідальної політики і популізм. Скорочувати ставку єдиного соціального внеску (вдвічі - до 22%, - ред.) в умовах дефіциту Пенсійного фонду в 80 млрд гривень - невиправданий оптимізм", - заявив міністр.

За його словами, перше, що потрібно зробити, це розширити базу обкладення ЄСВ. 

"Перш, ніж говорити про якісь інші радикальні кроки, давайте зробимо це. Я думаю, що суспільством така пропозиція має бути сприйнята. Я розумію, що зараз вийдуть захисники, знову будуть свиней-корів під Верховну Раду приводити, вила піднімати. Але тоді потрібно чесно сказати, за що вони виступають: щоб люди, за яких вони виступають, не отримували пенсію", - сказав Рева.

На думку міністра, друге, що потрібно зробити - ухвалити законопроект, норми якого дозволяють частково легалізувати тіньовий сектор зарплати. 

"Йдеться про внесення змін до закону "Про оплату праці". Під оплатою праці ми маємо розуміти не просто мінімальну тарифну ставку, яка дорівнює прожитковому мінімуму, а увесь заробіток. І це, в першу чергу, стосується недержавного сектора. І, як показують розрахунки, ми отримаємо легалізацію 2,5 млн додаткових платників ЄСВ", - зазначив Рева.

Також міністр пропонує встановити мінімальний внесок. 

"Давайте встановимо мінімальний внесок. Сьогодні з мінімальної зарплати сплачується ЄСВ 319 грн. Давайте встановимо мінімальний внесок на рівні 640 грн. Тоді сенсу платити зарплату менше 2 прожиткових мінімумів не буде. Тому на підприємстві спокійно можна буде підвищити зарплату вдвічі", - вважає Рева.

Міністр соцполітики зазначив, що МВФ дав строк до вересня місяця.

"Це наші пропозиції, які ми обговорювали з МВФ. Вони нічого нам не нав'язували, вони хочуть побачити наш план ліквідації дефіциту Пенсійного фонду. Ми зараз напрацьовуємо зміни, а потім представимо громадськості", - повідомив міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-