"Відкрита Росія" виклала документ про зв'язки спецслужб РФ з криміналом

Укрінформ
Міжрегіональна громадська організація "Відкрита Росія" опублікувала конфіденційний звіт, датований червнем 2007 року, швейцарської Служби аналізу і профілактики, яку нині включено до Об'єднаної контррозвідки Швейцарії.

У доповіді йдеться про зв'язки спецслужб Росії та інших країн колишнього СРСР з кримінальним світом, ознайомитися з документом можна тут.

«Вже давно припускається, що представників ОЗУ покривають державні органи, серед яких ФСБ. Так живе, наприклад, Семен Могилевич, одна з наймогутніших постатей російської організованої злочинності, який з 2003 року розшукується ФБР за шахрайство і відмивання грошей і якого ніхто не зачіпає в Росії. Стверджується, що він навіть особисто був присутній під час російсько-українських газових переговорів», - йдеться у доповіді про відому в Україні постать.

У швейцарському звіті також двічі згадується президент РФ Володимир Путін - у зв'язку з Nord Stream, «Північним потоком». Окрім давньої дружби з майором спецслужби НДР «Штазі» Маттіасом Варнігом, керуючим директором Nord Stream AG, Путін, як вважають автори, пов'язаний зі швейцарським досвідченим повіреним Урсом Хаусхеєром.

Автори доповіді не ставили під сумнів факт співробітництва спецслужб з кримінальними групами. При цьому вони намагалися відповісти на запитання, чи було це співробітництво "симбіозом" або йдеться про "взаємодію час від часу". За твердженням авторів доповіді, початок взаємодії КДБ з кримінальними авторитетами припадає на часи Гулагу. Для контролю обстановки в таборах використовувалися кримінальні злочинці, які співпрацювали з адміністрацією.

Ситуація змінилася після розпаду Радянського Союзу, коли з КДБ і утворених на його основі спецслужб було звільнено приблизно 100 тисяч співробітників, йдеться у публікації. Якщо за радянських часів існував кодекс "злодіїв в законі", які не брали участі у легальній діяльності, то в 90-х роках минулого століття кримінальні елементи подалися в легальний бізнес.

За оцінками авторів доповіді, розповсюдженим видом діяльності, в якій явно помітний альянс вихідців зі спецслужб і кримінальних злочинців, є експорт природних ресурсів за кордон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-