Деканоідзе: Стару систему ми не перебудували

Деканоідзе: Стару систему ми не перебудували

Укрінформ
Перебудувати систему правоохоронних органів в Україні неможливо за рік або за три, для успішного результату реформовані повинні бути всі частини правоохоронної системи, включаючи поліцію, суди, прокуратуру, СБУ та податкову службу.

Про це глава Національної поліції України Хатія Деканоідзе заявила в інтерв'ю ZN.UA.

"Перебудовувати систему - це довга і копітка робота. А ми зробили всього декілька кроків в цьому напрямку", - заявила вона.

Глава Нацполіції запевнила, що жодних збоїв і провалів у реформі не існує.

"Так, десь уповільнений темп. Так, є помилки. Але ми, усвідомивши масштаби і співставивши можливості, не зупиняємось і йдемо далі", - зазначила Деканоідзе.

"Я абсолютно з вами згодна, що систему ми не перебудували. Це неможливо зробити за рік і навіть за три. Але як би не критикували патрульну поліцію, саме в її рамках нам вдалося створити елемент системи, який інакше мотивований і здатен самоочищатися, виштовхуючи тих, хто виявляється лояльним до старої системи. І це серйозний форпост, можливо, ще не зовсім досвідчених, але чесних поліцейських. І це наша реальна перша перемога", - заявила глава Нацполіції.

Відповідаючи на запитання про зростання злочинності в Україні, вона зазначила, що це пов'язано в першу чергу з бідністю, безробіттям і війною.

"Є така думка, особливо у тих людей, які далекі від правоохоронної діяльності, що зростання злочинності безпосередньо пов'язане з роботою поліції, що за даними статистики можна судити про результати роботи поліції. У всіх країнах світу завдання поліції - протистояти злочинності незалежно від того, зростає кількість злочинів або знижується. Більше того, в Україні зростання злочинності йде не з літа минулого року, а з 2013 року. Що впливає? Бідність, безробіття, війна, агресивність... Плюс значно підвищений рівень міграції людей в країні", - заявила Деканоідзе.

"Взагалі, кажучи про зростання злочинності, про реформи та її результати, для мене дуже важливо, щоб люди розуміли головне - реформовані повинні бути всі частини правоохоронної системи, і діяти вони повинні злагоджено і збалансовано. Включаючи поліцію, суди, прокуратуру, СБУ, податкову службу та ін. Неможливо отримати якісний результат, спираючись тільки на нову поліцію, новий суд або прокуратуру. Це єдиний механізм, кожна ланка якого має чесно працювати на єдину мету", - підкреслила вона.

За словами Деканоідзе, видимі зміни сьогодні відбуваються тільки в поліції, а інші ланки системи переживають період реваншизму.

"Складається таке враження, що ніхто не збирається цьому заважати. Адже за два роки після Майдану потрібно і можна було створити цілі державні інституції, в тому числі і в рамках правоохоронної системи, які б працювали не на якусь одну людину, призначені іншою людиною, а на результат. Суди - це взагалі серце правоохоронної системи, але вони сьогодні настільки корумповані, що ніяк не можуть захищати права українського народу. Я вже не кажу, що вони масово повертають до нас старі кадри, які не пройшли атестацію. А ви знаєте, стосовно якої кількості людей, яких ми затримуємо і заарештовуємо, суди приймають позитивні для нас рішення? Мізер. А можете собі уявити, що ми не можемо посадити жодного викрадача машин, яких випускали за 4 тис. грн, в той час як вони викрадали машини за 100 тис. дол.?", - заявила вона.

Раніше Деканоідзе повідомила, що за підсумками переатестації в Києві звільнено 80% керівництва вищої ланки і 70% керівництва середньої ланки. По області ці цифри складають 60% і 40% відповідно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-